Skip to content

Strah pred recesijo potisnil cene nafte pod 100 dolarjev, cenejša tudi hrana in kovine

Morda bo besedo inflacija zamenjala beseda deflacija še prej, kot bi pričakovali. V torek so namreč cene ameriške nafte prvič po mesecu maju padle pod 100 ameriških dolarjev na sodček.

Po eni strani je to dober znak za cene bencina, po drugi pa to kaže na strah investitorjev, da bo gospodarstvo na svoji poti z inflacijskega vrha doživelo trd pristanek, opozarjajo strokovnjaki.

V Združenih državah Amerike maloprodajne cene pogonskih goriv padajo že tri tedne zapored, kar je najdaljši niz od lockdownov aprila 2020. Tudi pri nas smo ta teden doživeli prvi padec cen bencina v zadnjih mesecih, pa čeprav zgolj za nekaj centov.

Povprečna cena goriva v ZDA trenutno znaša 4,8 dolarja za galono (3,79 litra). Za tamkajšnji trg je to še vedno izredno visoka cena, vendar vseeno pomeni dobrodošlo spremembo po cenah, ki so presegle 5 dolarjev.

Bencinska črpalka v ZDA. Vir slike: Maverik.
. Bencinska črpalka v ZDA. Vir slike: Maverik.

V sredo so sicer cene nafte spet nekoliko poskočile. Za sodček zahodnoteksaške nafte je trenutno potrebno plačati 101,05 dolarja oziroma 1,55 dolarja več kot v torek. Nekoliko dražja je tudi severnomorska nafta vrste brent, pri kateri sodček stane 104,86 dolarja. V torek je cena za ta tip nafte padla za več kot 10 dolarjev.

Zakaj takšna nihanja? Na trgu še vedno vlada precejšnja negotovost, ki je med drugim posledica vojne v Ukrajini. Ta konflikt je morda res potisnil cene navzgor, vendar pa zdaj v drugo smer pritiskajo odredbe centralnih bank, predvsem ameriške in evropske, s katerimi želijo umiriti inflacijo. Med temi izstopa predvsem zviševanje obrestnih mer, kar izposojo denarja podraži.

Investitorji posledično menijo, da se bo povpraševanje po gorivu s strani posameznikov in podjetij zmanjšalo glede na ponudbo, ki pa se do danes še ni toliko skrčila, kot so to napovedovali zaradi vojne v Ukrajini.

Pri Ritterbusch and Associates, svetovalnem podjetju s področja nafte in energentov, menijo, da je cena nafte padla zaradi skrčenosti svetovnih naftnih bilanc, ki jim nasproti prihaja velika verjetnost recesije, kar zmanjšuje povpraševanje po nafti.

»Zdi se, da se naftni trg osredotoča na nedavno oslabitev očitnega povpraševanja po bencinu in dizlu,« je podjetje zapisalo v izjavi.

Cena za sodček nafte bi lahko padla vse do 65 dolarjev. Vir slike: Getty Images.
Cena za sodček nafte bi lahko padla vse do 65 dolarjev. Vir slike: Getty Images.

Ameriška banka Citigroup ima še najbolj drastične napovedi. Prepričani so, da bo cena nafte padla vse do 65 dolarjev na sodček. Pred tem se mnoge banke, kot je tudi Goldman Sachs, napovedovale, da bo cena nafte poskočila na 140 dolarjev.

»V primeri recesije z naraščajočo brezposelnostjo ter stečaji gospodinjstev in podjetij bi se blago ujelo v padajočo stroškovno krivuljo, ko bi se stroški znižali, marže pa postale negativne, kar bi spodbudilo omejevanje ponudbe,« je podjetje zapisalo v izjavi strankam.

Nafta pa je le ena izmed dobrin, pri katerih so se, po dosegu rekordnih višini, cene znižale. Cene pšenice, koruze in soje so zdaj padle pod cene, ki smo jim bili priča ob koncu marca, poroča WSJ. Več o cenah hrane bo znano v petek, ko bo Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo izdala svoje mesečno poročilo.

»Umirjanje cen surovin je jasen dokaz, da se inflacija ohlaja,« je dejal Louis Navellier, glavni direktor za naložbe pri finančni družbi Navellier & Associates.

Cena bakra je zaradi skrbi glede recesije padla na najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih. To je kovina, ki zaradi svoje vsestranske uporabe velja za eno izmed najboljših meril gospodarske dejavnosti.

Cena bakra je zaradi skrbi glede recesije padla na najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih. Vir slike: Canva.
Cena bakra je zaradi skrbi glede recesije padla na najnižjo vrednost v zadnjih 17 mesecih. Vir slike: Canva.

Insider ob tem poroča, da je cena bakra na robu medvedjega trenda in vsaka recesija v zadnjih 30 letih se je zgodila po padajočem trendu cen te kovine. Poleg bakra so se v zadnjih mesecih pocenili tudi aluminij, nikelj, železo in cink.

Strah pred upočasnjevanje gospodarstva so prevzeli trgovanje z bakrom, so po poročanju Bloomberga zapisali analitiki Citic Futures. Povedali so, da bi lahko cene v prihodnje še naprej padale.

Obstaja pa tudi možnost, da se cene kovin znova obrnejo, če Kitajska odpravi svoje stroge lockdown ukrepe zaradi covida-19, ki so zmanjšale povpraševanje in proizvodno dejavnost.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice