Naprej na vsebino

Boj proti draginji: katera živila v katerih trgovinah bodo pod drobnogledom in kdo lahko to delo opravlja?

18. julija 2022 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki ga vodi Irena Šinko, objavilo javno naročilo za izbiro izvajalca, ki bo opravljal spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen, porekla in kakovosti primerljivih živil znotraj košarice 15 izbranih osnovnih skupin živil med trgovskimi podjetji za namen informiranja potrošnikov in ohranjanja kupne moči slovenskega prebivalstva. Izvajalec lahko pri opravljanju nalog opredeljenih v pogodbi o sodelovanju sodeluje tudi s podizvajalci, ki so lahko bodisi pravne bodisi fizične osebe.

Obveščanje bo potekalo od sredine septembra 2022 do konca marca 2023 in sicer na vsakih 14 dni.

Za spremljanje cen zahtevana najmanj 7. stopnja družboslovne izobrazbe

Razpis je odprt do 1. avgusta 2022, do 12. ure, okvirna cena pa ni določena – merilo bo najnižja cena brez DDV. Koliko nas bo stalo spremljanje cen v različnih trgovinah, tako še ni znano. Znan pa je protokol izvajanja tega dela in sicer bo najkasneje v treh dneh od dneva podpisa pogodbe izbrani izvajalec imel predstavitveni sestanek na MKGP. Sledila bo predstavitev metodologije, informacija glede datuma izvedbe predhodnega enkratnega popisa proizvodov ter potrditev časovnice za izvedbo predvidenih spremljanj, dostave analiz in priprave komunikacijskih sporočil. Dokončni seznam proizvodov bo potrjen do 8. septembra 2022, prvo spremljanje bo izvedeno najkasneje 12. septembra, najkasneje štiri dni kasneje pa bodo na voljo rezultati spremljanja in sicer na posebni spletni strani, ki bo oblikovana najkasneje 15. septembra.

Za spremljanje cen je v razpisu zahtevana najmanj 7. stopnja družboslovne izobrazbe Vir slike: splet.
Za spremljanje cen je v razpisu zahtevana najmanj 7. stopnja družboslovne izobrazbe Vir slike: splet.

Na razpis se lahko prijavijo gospodarski subjekt, ki je sam oziroma v kombinaciji z drugimi gospodarskimi subjekti registriran za opravljanje dejavnosti: 73.200 – Raziskovanje trga in javnega mnenja. Gospodarski subjekt mora zagotoviti projektno skupino oziroma strokovno ekipo, ki mora biti sestavljena iz vodja projektne skupine in najmanj dveh članov projektne skupine. Pri tem pa mora vodja projektne skupine imeti najmanj 10 let delovnih izkušenj na področju priprave metodologije in vodenja projektov, vsi člani projektne skupine pa morajo imeti najmanj VII. raven izobrazbe univerzitetnega programa  oz. VI/2. raven izobrazbe univerzitetnega programa (1. bolonjska stopnja) iz družboslovnega področja.

Katera živila spadajo v nabor?

»Točna opredelitve posameznih proizvodov za katere se bodo spremljale cene bo izbran izvajalec določil po predhodnem posnetku stanja proizvodov pri trgovcih, kjer se bo pripravil končen seznam, ki bo vključeval največ 5 najbolj izpostavljenih živil znotraj vsake skupine osnovnih živil (op. skupaj 75 živilskih izdelkov), pri posameznih trgovskih podjetjih in bo usklajena z naročnikom raziskave,« so zapisali v Projektni nalogi.

Na spodnji sliki pa lahko vidite, katere osnovne skupine živil je določila vlada. Projektna naloga in ostale podatke o razpisu lahko najdete na povezavi tukaj.

Seznam 15 osnovnih skupin živil. Vir slike: Projektna naloga MKGP
Seznam 15 osnovnih skupin živil. Vir slike: Projektna naloga MKGP.

Zanimivo je, da so na seznamu tri vrste mesa (čeprav naj bi se spodbujali brezmesni dnevi) in le ena vrsta zelenjave – pa še ta je krompir. Prav tako na seznamu ni na primer riža, ki se sicer smatra za osnovno živilo, le ena vrsta sadja, od sladil zgolj beli sladkor – skratka ta košarica na prvi pogled ni pretirano zdrava.

Pri izbiri posameznih živil se za vsako živilo poleg cene popiše tudi proizvajalec, poreklo, kakovost oziroma vključitev v shemo kakovosti, ime blagovne znamke ter druge informacije posameznega živila (točni podatki popisa se določijo z naročnikom).

Razpis: Edina zelenjava na seznamu živil je krompir. Vir slike: Pixabay.
Edina zelenjava na seznamu živil je krompir. Vir slike: Pixabay.

Katere trgovine bodo pod drobnogledom?

V Sloveniji bodo cene spremljali pri naslednjih trgovcih: Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. Zakaj je iz tega nabora izpuščen Jager, ni znano. V teh trgovinah bodo cene spremljali in o njih poročali, kot že rečeno, na 14 dnevne intervale v obdobju sedmih mesecev.

Prav tako bodo izvajali analizo cen v trgovskih centrih v tujini, ki so od meje s Slovenijo oddaljena največ 50 km. O tem, katera trgovinska podjetja bodo predmet spremljanja, se bodo izvajalci dogovorili na prvem uskladitvenem sestanku, predlog vlade pa je sledeč:

  • Italija: Conad Supermarket, Despar, COOP, (Lidl, Aldi);
  • Avstrija: Lidl, Hofer, Spar, (Bila);
  • Hrvaška: Konzum, Lidl, Plodine.

Spremljanje in primerjava maloprodajnih cen izbranih živil in drugih pomembnih parametrov živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem bo sicer potekalo tri krat: na začetku, na sredini in na koncu opazovanega obdobja.

Razpis MKGP: Kako bo spremljanje cen potrošniku v pomoč? Vir slike: Pixabay.
Kako bo spremljanje cen potrošniku v pomoč? Vir slike: Pixabay.

Kako bo potrošniku to v pomoč?

Mnenje o tem si lahko ustvarite sami. Morda se boste vprašali, kaj potem počnejo institucije kot je Zveza potrošnikov Slovenije oziroma zakaj vlada meni, da podatki, ki jih zberejo, niso dovolj relevantni. In če ste se spraševali, zakaj to spremljanje potrebujemo, glede na to, da malodane vsak dan dobimo kup reklam različnih trgovcev, je odgovor sledeč: »Pri izbiri posameznih živil je potrebno upoštevati izpostavljenost v trgovini (proizvodi, ki so na vidno izpostavljenih mestih)«. V letaku res ne moremo videti, koliko vpadljiv je izdelek na trgovinski polici. Vsi pa vemo, da nas med vsemi vrstami moke na trgovinski polici najbolj zanima tista, ki jo iščemo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice