Skip to content

Na Primorskem v nekaterih trgovinah zmanjkalo vode v plastenkah

Poleg hude vročine in dolgotrajne suše se posledično zdaj v slovenski Istri soočajo s pomanjkanjem pitne vode. Že v začetku meseca je Rižanski vodovod Koper (RVK) vse uporabnike pozval k varčni rabi vode, dober teden kasneje pa so bili potrebni že prvi ukrepi.

»Do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah,« so 15. julija sporočili iz Rižanskega vodovoda. »Prepovedano je zalivanje zelenic in pranje vseh vrst prevoznih sredstev (avtomobilov, tovornjakov, vozil javnega prevoza, plovil…) z izjemo avtopralnic, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo.«

Pojavile so se tudi govorice, da bo že naslednji teden tudi redukcija pitne vode, kar pomeni, da iz pipe voda vsaj nekaj ur na dan ne bi tekla. Poleg tega pa bi bilo potrebno vodo prekuhavati. RVK je sicer govorice zavrnil in v komentarju pod Facebook objavo zapisal, da zaenkrat še ni znano, kdaj bodo zapiranja potrebna.

Lahko se zgodi, da bodo na Primorskem za nekaj časa vsak dan zapirali vodo. Vir slike:  iStock.
Lahko se zgodi, da bodo na Primorskem za nekaj časa vsak dan zapirali vodo. Vir slike: iStock.

»Prvič, še vedno ni znano, kdaj se bodo redukcije začele. In drugič, naše poslanstvo in naše prioritete so, da imajo občani na obali čim dlje časa pitno vodo na svojih pipah,« so zapisali v oziru na vprašanje uporabnika, ki ga je zanimalo, ali je res, da bodo gospodinjstva deležna redukcije, gospodarski subjekti pa ne.

Pričakovano se je na Primorskem v zadnjih dneh povečalo povpraševanje po vodi v plastenkah. Nekatere trgovine so bile celo izpraznjene. V trgovinah Lidl in Mercator tako v torek ni bilo več mogoče kupiti negazirane vode v plastenkah blagovnih znamk Saguaro in Mercator, medtem ko se je voda višjega cenovnega razreda, kot je na primer Jana, še dobila.

Težave z zalogami so imeli tudi v nekaterih trgovinah, ki se nahajajo v Italiji tik za državno mejo. Ena izmed takih je tudi italijanski Eurospin, kjer so imeli izobešen tudi napis, da je nakup omejen na 12 plastenk na osebo. Po naših informacijah gre tukaj tudi za težave z dobavo, saj so zaradi požarov zaprte nekatere italijanske ceste, kar je onemogočilo pot dostavnim vozilom.

Slovenski trgovci pa so nam medtem zagotovili, da je zalog dovolj. »Trgovine Spar so z zalogo vode dobro preskrbljene, zaradi povečanega povpraševanja pa se je v zadnjih dneh občasno lahko zgodilo, da je na policah za krajši čas zmanjkalo določenega izdelka,« so nam odgovorili iz Spar Slovenija ter dodali, da so povečali naročila ustekleničenih vod, dobave pa potekajo vsak dan, zato ni bojazni, da bi bile police z vodo dlje časa prazne.

Podobno pravijo tudi pri podjetju Engrotuš, ki upravlja s trgovinami Tuš. »V naših primorskih trgovinah v zadnjih dneh res beležimo povečano povpraševanje po vodah v plastenkah. V trgovinah Tuš imamo dovolj zaloge izdelkov, zato je vsaka skrb o pomanjkanju odveč,« so zagotovili. »V kolikor na prodajnih policah v določenem trenutku katerega od izdelkov zmanjka, bo že naslednji dan zopet na voljo, saj blago dnevno dostavljamo iz lastnega centralnega skladišča, kjer je zaloge dovolj.«

V Lidlu so potrdili, da se je povpraševanje povečalo, ter prav tako zagotovili, da so zaloge zadostne in »potrebe za skrb ni«. »Vseskozi sodelujemo z dobavitelji in skrbimo za nemoten potek dobavnih procesov. Tako v naše trgovine, kot tudi skladišče, blago dostavljamo dnevno, zato je izdelek, v kolikor v trgovini slučajno poide, kupcem kmalu spet na voljo,« so sporočili.

Tudi iz trgovin Hofer so sporočili, da morebitne kratkoročne primanjkljaje v posameznih trgovinah sproti dopolnjujejo. »Dolgoročnega pomanjkanja ustekleničene vode ne pričakujemo,« so dejali.

V Kopru bi vodo raje kot gospodinjstvom vodo zapirali gospodarskim subjektom

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan se je v zvezi s pomanjkanjem vode v Kopru sestal z župani, s katerimi se je dogovoril, da mu predlagajo ukrepe, ki jih bo v četrtek obravnavala vlada, sporočajo iz STA.

Koprski župan Aleš Bržan je dejal, da prekinitev dobave vode gospodinjstvom »ni nujno najprimernejši način, ker to pomeni, da bi voda postala oporečna v celotnem sistemu, in ker bi prišlo do velikih poškodb v cevovodnem sistemu«. Zato bi bilo bolje zapreti vodo tudi kakšnemu pravnemu subjektu.

Do srede nameravajo tako občine in Rižanski vodovod pripraviti seznam gospodarskih subjektov oziroma dejavnosti, katerim bi začasno prepovedali uporabo vode, je pojasnil Bržan.

Minister za okolje in prostor na sestanku v Kopru. Vir slike: Rižanski vodovod Koper.
Minister za okolje in prostor na sestanku v Kopru. Vir slike: Rižanski vodovod Koper.

»Poskrbeli bomo, da bodo naši prebivalci zadnji ob pitno vodo. Torej moramo dati zdravje ljudi, ki je lahko ogroženo, pred interese kapitala,« je v oddaji Odmevi na TV Slovenija povedal tudi Martin Pregelj, direktor RVK.

»Verjamem, da bomo z ukrepi, tako urgentnimi kot dolgoročnimi, našli primerne rešitve,« je v Kopru dejal minister in pojasnil, da je še vedno odprt prostorski načrt za zajetje na Suhorici. »Ta prostorski načrt bo tekel naprej, hkrati pa bomo iskali tudi vzporedne rešitve, to je povezavo kraških vodovodov z obalnimi ter tudi povezavo z vodovodi na Postojnskem in Pivškem,« je povedal.

Komenski župan Erik Modic je napovedal, da bi lahko dobavo vode s Krasa v Istro v enem letu povečali s 100 na 150 litrov na sekundo. Dodatno vodo bi lahko Kraški vodovod črpal iz vrtine, za katero je pridobil gradbeno dovoljenje že leta 1995. Da bi jo usposobili, bi potrebovali od 600.000 do 700.000 evrov.

»Zaenkrat je bil dogovor, da v to občine same vlagamo, kar pomeni, da bi trajalo dve ali tri leta. Če pa uspemo dobiti podporo ministrstva in zagotoviti evropska sredstva, lahko to izvedemo v nekaj mesecih,« je poudaril Modic.

Pojasnil je, da bi morali za pošiljanje povečanih količin vode v Istro tudi okrepiti transportne zmogljivosti na odseku med Sežano in Rodikom. Brežan je dejal, da bi bilo tudi to mogoče narediti v roku enega leta za dva ali tri milijone evrov.

Direktor kraškega vodovoda Primož Turšič je dejal, da ni treba graditi novega cevovoda, ampak samo namestiti nove črpalke v obstoječega. Opozoril je, da bi za namestitev potrebovali leto ali dve.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice