Skip to content

Kako bodo poskrbeli za dovolj pitne vode na južnem Primorskem?

Kot smo zapisali že tukaj, se v slovenskem delu Istre soočajo s hudim pomanjkanjem vode, ki bi lahko pripeljalo tudi do ukrepov občasnega zapiranja vodovoda. Rižanski vodovod Koper je že v začetku meseca pozival k varčni rabi, kasneje pa so uvedli tudi nekatere ukrepe, kot je prepovedano pranje avtov ali zalivanje zelenic.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v torek v Planini pri Rakeku organizirala novinarsko konferenco, na kateri je skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije, Slovensko vojsko in Rižanskim vodovodom Koper predstavila način zagotavljanja zadostnih količin pitne vode.

Darko But, direktor Uprave za zaščito in reševanje, je povedal, da se je vlada prejšnji teden odzvala na poziv županov občin Koper, Izola, Piran in Ankaran, da uredi preskrbo z vodo. Upravo je tako vlada zadolžila, da organizira oskrbo na način prevoza pitne vode.

Črpanje vode iz reke Unice za prevoz do zbiralnika na Primorskem. Vir slike: Uprava za zaščito in reševanje, Borut Podgoršek.
Črpanje vode iz reke Unice za prevoz do zbiralnika na Primorskem. Vir slike: Uprava za zaščito in reševanje, Borut Podgoršek.

Uprava za zaščito in reševanje je organizirala sestanke tudi z vsemi deležniki, predvsem z javnimi zavodi za oskrbo s pitno vodo Sežane, Postojne in Kopra ter se dogovorila glede načina izvedbe in lokacije odvzema vode iz reke.

Nato so pripravili Načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre, ki ga je vlada v petek potrdila. Uprava je nato konec tedna pripravila operativni načrt izvedbe, v ponedeljek pa uredila črpališče in izvedla testni prevoz pitne vode iz reke Unice v Vodarno Cepki v bližini Črnega kala.

V torek so že zjutraj tako stekli redni prevozi pitne vode za območje slovenske Istre. But je poudaril, da ta aktivnost ne bo vplivala na oskrbo s pitno vodo v občinah Pivka in Postojna, saj vodo zajemajo nižje od zbiralnika Malni.

Približna pot, ki jo prevozi tovornjak z vodo. Vir slike: Google.
Približna pot, ki jo prevozi tovornjak z vodo. Vir slike: Google.

Direktor Rižanskega vodovoda Koper, Marin Pregelj, pa je na novinarski konferenci povedal, da vodovod za oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte trenutno potrebuje 5.000 kubičnih metrov vode vsak dan. Takšne količine pa iz obstoječih črpališč v danih sušnih razmerah ne morejo zagotavljati.

Uprava za zaščito in reševanje je kot koordinator zagotovila ustrezne črpalke in kontejner na črpališču, medtem ko se s prevozom vode iz reke Unice v vodarno Cepki ukvarjata Slovenska vojska in gasilske organizacije.

Slovenska vojska na terenu uporablja štiri cisterne po 10.000 litrov, ki delujejo v izmenah s po 14 pripadniki, saj vodo prevažajo podnevi in ponoči, je pojasnil podpolkovnik Andrej Skodič, poveljnik 670. logističnega polka. Za polnjenje in praznjenje cisterne ter prevoz v obe smeri oziroma en cikel potrebujejo dve uri in pol. Pet tovornjakov so priskrbeli gasilci.

Prevoze vode iz reke Unice zagotavljata Slovenska vojska in gasilske organizacije. Vir slike: Uprava za zaščito in reševanje, Borut Podgoršek.
Prevoze vode iz reke Unice zagotavljata Slovenska vojska in gasilske organizacije. Vir slike: Uprava za zaščito in reševanje, Borut Podgoršek.

»Gasilci vedno želimo pomagati, čeravno je za nami težak teden na Krasu. Po naših društvih smo povprašali za velike cisterne, člani so se odzvali,« je dejal poveljnik Gasilske zveze Franci Petek. Dodal je še, da je skupaj na razpolago 11 večjih tovornjakov, v kolikor bo potrebno, pa bodo društva zaprosili tudi za manjše cisterne s kapaciteto po 8.000 litrov.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice