Skip to content

Kakšen DDV na energente plačujejo pri naših sosedih?

Vlada je na današnji seji odredila znižanje davka na dodano vrednost (DDV) na energente za vse uporabnike. Novi DDV bo znašal 9,5 odstotkov, trajal pa bo ves čas ogrevalne sezone, kar pomeni od 1. septembra do 31. maja naslednje leto.

»Znižanje DDV predlagamo za dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo in daljinskega ogrevanja,« je na novinarski konferenci po seji povedal Klemen Boštjančič, minister za finance.

Z ukrepom vlada naslavlja energetsko draginjo, je dodal minister. Z nižjim DDV na elektriko in zemeljski plin se tako dopolnjuje že sprejeti ukrep, s katerim so omejili najvišje cene teh energentov, pri lesu za kurjavo in daljinskem ogrevanju pa gre za prvi poseg.

Za kurilno olje znižanega DDV zaradi evropske direktive ni mogoče uvesti, možnosti pa so omejene tudi pri lesni biomasi, kjer cen ni mogoče regulirati. »Nadejamo se, da se znižanje tu ne bo prelilo v višje marže trgovcev,« je dejal Boštjančič.

Klemen Boštjančič, minister za finance. Vir slike: Vlada RS.
Klemen Boštjančič, minister za finance. Vir slike: Vlada RS.

Dalje bo vlada obravnavala tudi omejitve najvišjih cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja, za kar pa je pristojno ministrstvo za infrastrukturo.

V odgovoru na novinarsko vprašanje je minister Boštjančič še povedal, da bo Slovenija zaradi znižanega DDV v proračunu zabeležila za 130 milijonov evrov manj prihodkov oziroma približno 40 milijonov v letošnjem letu in 90 milijonov v naslednjem letu.

Napovedal je tudi, da bo vlada »zelo verjetno« pripravila rebalans proračuna za letošnje leto. »Nobena skrivnost ni, da bosta tako odhodkovna kot prihodkovna stran precej drugačni od tistih v sprejetem proračunu,« je dejal. Rebalans bo pripravljen v okviru sprejemanja proračunov za leti 2023 in 2024, vsebinski pogovori o teh pa bodo stekli po 20. avgustu, je dodal.

Kakšen DDV na energente pa plačujejo čez mejo? V Italiji so davek na zemeljski plin že lani septembra znižali na 5 odstotkov. Odredba poteče konec septembra letos, vendar obstaja možnost podaljšanja.

Vlada cene lesne biomase ne more regulirati. Vir slike: Canva.
Vlada cene lesne biomase ne more regulirati. Vir slike: Canva.

Na električno energijo in ostale energente pa je določena davčna stopnja 10 odstotkov, vendar samo v primeru, ko gre za končno porabo s strani gospodinjstev. Podjetja in druge organizacije pa plačujejo redni, 22-odstotni DDV (italijansko IVA).

V Avstriji je standardna davčna stopnja določena pri 20 odstotkih, na Hrvaškem pa so pred nekaj meseci prav tako znižali davek na določene energente. Drva za kurjavo, peleti, briketi in lesni sekanci se po novem prodajajo z DDV pri 13 odstotkih (po starem je bil DDV 25 odstotkov).

Davek na električno energijo imajo pri naših južnih sosedih določenega pri 13 odstotkih, zato tega niso spreminjali. Na 5 odstotkov so medtem spustili tudi davek na zemeljski plin.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice