Naprej na vsebino

Inflacija v Sloveniji nekaj odstotkov nad povprečjem evroobmočja

Statistični urad RS (SURS) je v petek objavil podatke o inflaciji za Slovenijo. Letna rast cen je bila 11-odstotna, na mesečni ravni pa 1-odstotna, so zapisali. Največji vpliv tako na inflacijo so imele višje cene naftnih derivatov, poletne sezonske razprodaje oblačil in obutve pa so mesečno inflacijo znižale za 0,6 odstotne točke.

Življenjske potrebščine so se v enem letu torej podražile za 11 odstotkov. Cene blaga so bile povprečno višje za 14, cene storitev pa za 5,3 odstotka. Za 17,9 odstotka se je podražilo blago dnevne porabe, cene trajnega blaga so poskočile za 10,5 odstotka, poltrajnega pa za 2,8.

Največ so k letni inflacije prispevale podražitve naftnih derivatov, kot sta bencin in dizel, pa tudi višje cene hrane. Električna energija se je podražila za 30,4 odstotka. Inflacijo so dvignili tudi stanovanjski in gospodinjski izdelki in storitve ter tekoče vzdrževanje stanovanj.

Inflacija. V juliju se je podražila tudi hrana. Vir slike: Aleja.
V juliju se je podražila tudi hrana. Vir slike: Aleja.

Avtomobili so se podražili za 12,5 odstotka, gostinske storitve za 9,2, izdelki in storitve za rekreacijo in kulturo pa za 4,8 odstotka. Cene zemeljskega in mestnega plina so prav tako poskočile in sicer za 58,9 odstotka, medtem ko so se trda goriva podražila za 49,2 odstotka, toplotna energija pa za 43,3.

Nasprotno so se v zadnjem letu pocenile storitve mobilne telefonije in sicer za 5,4 odstotka, so še sporočili iz SURS.

Mesečno inflacijo so prav tako pognale višje cene naftnih derivatov, med katerimi se je dizel podražil za 9,5 odstotka, bencin za 8,8 odstotka, tekoča goriva pa za 2,2 odstotka. Počitniški paketi so se mesečno podražili za 8,6 odstotka, cene drugih storitev v zvezi z osebnimi vozili pa so poskočile za 6,9 odstotka.

Trda goriva so bila dražja za 14,1 odstotka, storitve v restavracijah in hotelih za 1,1 odstotka, avtomobili pa za 1 odstotek.

Cene oblačil in obutev so bile v tem mesecu nižje za 8,2 odstotka, predvsem zaradi poletnih sezonskih razprodaj. Sadje se je prav tako pocenilo in sicer za 4 odstotke.

Inflacija v evroobmočju? 8,9 odstotka

Letna inflacija v evroobmočju naj bi julija znašala 8,9 odstotka v primerjavi z 8,6 odstotka junija 2022, sporočajo iz Evropskega statističnega urada (Eurostat).

Inflacija v evroobmočju se je julija povečala, vendar je še vedno pod tisto v Sloveniji. Vir slike: Reuters.
Inflacija v evroobmočju se je julija povečala, vendar je še vedno pod tisto v Sloveniji. Vir slike: Reuters.

Pričakuje se, da bo na inflacijo v evroobmočju najbolj vplivala energija, ki se je podražila za 39,7 odstotka. Prav tako pa so poskočile cene hrane, alkohola in tobaka (9,8 odstotka). Izstopa tudi industrijsko blago in storitve.

Evropska centralna banka je ta mesec z namenom umiritve rasti cen zvišala obrestno mero za 0,5 odstotka in napovedala, da bodo potrebni še nadaljnji dvigi, najverjetneje v septembru.

Rekordi tudi na trgu delu

Rekordne številke pa niso opazne samo pri inflaciji, ampak tudi pri stopnji brezposelnosti. Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila v juniju 3,8-odstotna, za 0,1 odstotne točke nižja kot v maju 2022 in za 0,6 odstotne točke nižja kot v juniju 2021, so povedali pri SURS.

Ocenjujejo, da je bilo v juniju 2022 brezposelnih približno 39.000 oseb, starih med 15 in 74 let, pri čemer je bil delež moških in žensk enak (50 odstotkov). Stopnja anketne brezposelnosti med moškimi je bila v juniju 2022 3,5-odstotna, med ženskami pa 4,2-odstotna.

Tudi v evroobmočju je stopnja brezposelnosti na rekordno nizkih 6,6 odstotka, medtem ko je med evropskimi državam članicami 6,1-odstotna.

Eurostat ocenjuje, da je bilo maja 2022 brezposelnih 13,066 milijona moških in žensk v Evropski Uniji, oziroma 11,004 milijona v območju evra. V primerjavi z majem 2021 se je brezposelnost v EU zmanjšala za 2,515 milijona oziroma v območju evra za 2,165 milijona.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice