Skip to content

Za kriptovaluto Bitcoin je bil julij dober mesec

Bitcoin je nekje na koncu meseca marca začel padati in se ni ustavil, dokler ni dosegel dna pri vrednosti približno 19 tisoč evrov za en kovanec. Od takrat se je počasi, a vztrajno dvigal in tako julij zaključil v zelenem.

V tem trenutku je za en Bitcoin potrebno odšteti približno 22.500 evrov, kar je še vedno daleč od rekordnih vrednosti okrog 60 tisoč, vendar kljub temu pomeni več kot 23-odstotni skok glede na obdobje pred enim mesecem. Nazadnje se je Bitcoin tako dobro odrezal oktobra lani.

Itai Avneri, namestnik izvršnega direktorja platforme za trgovanje s kriptovalutami INX, je za Reuters julijski preobrat opisal kot »dobro novico«.

»To pomeni, da institucionalni vlagatelji gledajo na Bitcoin kot na katerokoli drugo sredstvo,« je dejal. »Ko se bo trg obrnil – in obrnil se bo – se bodo tudi te institucije obrnile in vlagale v kripto.«

Gibanje vrednosti Bitcoina v evrih v zadnjih 6 mesecih. Vir slike: Google.
Gibanje vrednosti Bitcoina v evrih v zadnjih 6 mesecih. Vir slike: Google.

Poleg Bitcoina so rast doživela tudi druga sredstva, kot so delnice. 40-dnevna korelacija Bitcoina z indeksom Nasdaq, osredotočenim na tehnologijo, zdaj znaša 0,90, medtem ko je bila januarja na 0,41. Pri korelaciji 1 pomeni, da se cene kriptovalute in indeksa gibljejo v popolnem sorazmerju.

Bitcoin je v pozitivni korelaciji z indeksom Nasdaq že od konca novembra lani, medtem ko sta se njuni ceni v prejšnjih letih gibali v nasprotnih smereh.

Ta korelacija s tradicionalnimi investicijskimi sredstvi je glavni vir nezaupanja vlagateljev, opozarjajo na portalu Cointelegraph. To še toliko bolj velja glede na trenutna tveganja za recesijo in napetosti med Združenimi državami Amerike in Kitajsko zaradi obiska predsednice predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu.

Zelene številke pa niso bile prisotne samo pri Bitcoinu, saj se je vrednost svetovnega trga kriptovalut prejšnji mesec vrnila nad 1,15 bilijona ameriških dolarjev, kar je več kot 255 milijardna porast od konca junija, so pokazali podatki portala CoinGecko.

Po besedah Chrisa Terryja, podpredsednika posojilne platforme SmartFi, se bo vrednost Bitcoina še naprej gibala v ozkem razponu okoli 20.000 dolarjev ter od te točke odstopala od 10 do 15 odstotkov. To bi se lahko nadaljevalo vse dokler ne bo več jasnega glede stanja in prihodnosti gospodarstva. »V tem zastalem trgu bi lahko bili tedne in tedne,« je razložil.

Po drugi strani pa bi lahko Bitcoin doživel konkretno rast, če bi ZDA vstopile v dolgotrajno recesijsko obdobje in bi bila ameriška centralna banka prisiljena znižati obrestne mere, je za Reuters dejal Russell Starr, izvršni direktor podjetja Valour. »Morali bomo videti še eno četrtletje recesije, preden bomo doživeli ponoven dvig na visokih 60.000 dolarjev,« je dodal.

Hrvaški Konzum beleži rast plačil v kriptovalutah

Konzum, hrvaško maloprodajno podjetje, je začel sprejemati kriptovalute kot plačilo za svoje izdelke decembra lani. Strankam so omogočili spletno plačevanje z devetimi kriptovalutami, kot sta BTC in Ether ter stabilnimi kovanci Tether in USD Coin.

Za Cointelegraph je Ines Barbir, direktorica poslovnih aplikacij pri Konzumu, povedala, da so opazili porast nakupov s kriptoplačili in to kljub nedavnim negativnim številkam na trgu.

Veriga supermarketov je od takrat razširila možnost kripto plačil na več samopostrežnih fizičnih blagajn v pilotnih trgovinah. Prav tako si še vedno prizadevajo, da bi takšna plačila, v sodelovanju z lokalnim kripto podjetjem Electrocoin, uvedli v vseh 700 trgovinah na Hrvaškem.

V trgovinah Konzum lahko nakup plačate s kriptovalutami. Vir slike: Coingape.
V trgovinah Konzum lahko nakup plačate s kriptovalutami. Vir slike: Coingape.

Iz Konzuma so sporočili, da so naraščajoča kripto plačila v skladu z vse širšim uvajanjem kriptovalut na Hrvaškem. »Ne glede na medvedji trg smo zadovoljni z zanimanjem, ki še naprej raste. Splošno zanimanje za plačila s kriptovalutami še naprej vztrajno narašča, prav tako zanimanje za uvedbo plačil s kriptovalutami na Hrvaškem,« so dejali.

Hrvaška je glede uvedbe kriptovalut na samem »vrhu v Evropski uniji«. To je »deloma zahvaljujoč vzponu fintech podjetij, kot so naši partnerji pri Electrocoinu,« so še sporočili iz družbe. Zavedajo pa se tudi negotovosti glede plačil s kriptovalutami. »Razlog za to sta predvsem strah in sum pri novih tehnologijah, pa tudi stanje regulacije kripto industrije.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice