Skip to content

Združeni narodi pozvali vlade, naj obdavčijo rekordne dobičke naftnih podjetij

Vojna v Ukrajini se nadaljuje, skokovito naraščajoče cene energije pa povečujejo eksistenčno krizo povezano z življenjskimi stroški za stotine milijonov ljudi, je v sredo dejal generalni direktor Združenih narodov (ZN).

Generalni sekretar António Guterres je dejal, da je »nemoralno«, da velika naftna in plinska podjetja poročajo o »rekordnih dobičkih«, medtem ko cene naraščajo.

»Skupni dobiček največjih energetskih podjetij v prvem četrtletju tega leta je blizu 100 milijard [ameriških] dolarjev,« je dejal in pozval vlade, naj »obdavčijo te čezmerne dobičke in zbrana sredstva uporabijo za podporo najbolj ranljivim ljudem v teh težkih časih«.

V tretjem poročilu Skupine za odziv na globalno krizo (GCRG), ki jo je Guterres ustanovil po začetku vojne v Ukrajini, priporočajo vladam, naj poiščejo učinkovito financiranje energetskih rešitev, kot so javno financirani denarni transferji in rabati za zaščito ranljivih skupnosti.

Generalni sekretar ZN António Guterres med novinarsko konferenco. Vir slike: ZN.
Generalni sekretar ZN António Guterres med novinarsko konferenco. Vir slike: ZN.

Poleg tega predlagajo izredne davke za največja naftna in plinska podjetja, hkrati pa se zavzemajo za prehod na stroškovno učinkovitejše obnovljive vire.

»Državam v razvoju ne manjka razlogov za vlaganje v obnovljive vire energije. Mnoge od njih živijo s hudimi posledicami podnebne krize, vključno z nevihtami, požari, poplavami in sušami,« je v izjavi povedal generalni sekretar. »Manjkajo jim konkretne, izvedljive možnosti.«

Kot je razložil, jih medtem razvite države pozivajo k vlaganju v obnovljive vire energije, vendar brez da bi zagotovile dovolj socialne, tehnične ali finančne podpore. »In nekatere od teh razvitih držav uvajajo univerzalne subvencije na bencinskih črpalkah, medtem ko druge ponovno odpirajo premogovnike. Takšne korake je težko upravičiti, četudi le začasno,« je opozoril.

Prehod na obnovljivo energijo bi lahko preprečil 4 do 7 milijonov smrti zaradi onesnaženega zraka letno po vsem svetu, menijo pri ZN. Vir slike: Unspash.
Prehod na obnovljivo energijo bi lahko preprečil 4 do 7 milijonov smrti zaradi onesnaženega zraka letno po vsem svetu, menijo pri ZN. Vir slike: Unspash.

Krizna skupina poziva razvite države, da varčujejo z gorivi. »To bo pomagalo zmanjšati porabo energije in omogočilo ustvarjanje rezerv za zimo,« je v nadaljevanju izjave povedala generalna sekretarka Konference ZN o trgovini in razvoju (UNCTAD) Rebeca Grynspan.

Ob tem je pozdravila poziv Evropske komisije glede znižanje porabe zemeljskega plina. Dotaknila se je tudi zmanjševanja izgube energije, ki se dogaja v postopkih kot sta odpadno sežiganje plina in uhajanje metana. Na tak način lahko prihranimo skoraj 150 milijard kubičnih metrov plina, je opozorila Grynspan.

V poročilu je krizna skupina navedla, da bi lahko do leta 2030 ambiciozen prehod na obnovljivo energijo ustvaril 85 milijonov dodatnih delovnih mest v sektorjih obnovljivih virov energije in drugih sektorjih, povezanih z energetskim prehodom.

Proizvodnja obnovljive energije je zaradi trenutnega tehnološkega razvoja pogosto najcenejša možnost z najkrajšim časom namestitve in državam zagotavlja energetsko varnost, hkrati pa zmanjšuje prihodnjo izpostavljenost nestanovitnim cenam fosilnih goriv.

Generalna sekretarka Konference ZN o trgovini in razvoju Rebeca Grynspan. Vir slike: Wikicommons.
Generalna sekretarka Konference ZN o trgovini in razvoju Rebeca Grynspan. Vir slike: Wikicommons.

»Obnovljiva energija je pogosto najcenejši vir električne energije, ki ga najhitreje uvedejo v mnogih državah,« je dejala Grynspan. »A to velja le, če zagotovimo, da dobavne verige delujejo dobro in brez ozkih grl ter da ima delovna sila ustrezna znanja in da bo na voljo dovolj sredstev za začetne naložbe«.

Kot primer je navedla dejstvo, da danes države v razvoju porabijo okoli 150 milijard dolarjev za čisto energijo, medtem ko bi ta znesek moral biti višji za 850 milijard. »Zato pravimo, da vlade ne potrebujejo razlogov za prehod, ampak potrebujejo možnosti,« je razložila generalna sekretarka.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice