Naprej na vsebino

Starbucks ali Stars Coffee? V Rusiji lahko podjetniki neomejeno uporabljajo patente iz »neprijaznih« držav

Kmalu po začetku vojne v Ukrajini februarja letos, so se nekatere mednarodne družbe odločile, da zaključijo s svojim poslovanjem v Rusiji. Nekatere so enostavno zaprle svoja vrata, medtem ko so druge prodale svoje poslovalnice in opremo lokalnim podjetnikom ali menedžerjem.

Pred meseci so do podobne odločitve prišli tudi pri svetovni verigi kavarn Starbucks. Zdaj pa se je v Moskvi odprla kavarna, ki ji je na las podobna. Imenuje se Stars Coffee, na logotipu pa prav tako kot pri Starbucks najdemo morsko deklico s spuščenimi lasmi, ki pa ima namesto krone na glavi tradicionalno rusko pokrivalo kokošnik. Zelo podoben naj bi bil tudi meni.

Poslovalnice Stars Coffee se bodo v naslednjih nekaj mesecih odprle po vsej Rusiji. Starbucks je bil sicer v državi prisoten zadnjih 15 let, odprtih pa je imel 130 kavarn. Vse so zdaj v lasti ruskega reperja Timurja Ildarovicha Yunusova, ki je skupaj z gostincem Antonom Pinskyjem in holding družbo Sindica poiskal nove dobavitelje in poskrbel za (pre)oblikovanje logotipa.

Starbucks je imel v Rusiji 130 trgovin s skoraj 2000 zaposlenimi. Vir slike: NDTV.
Starbucks je imel v Rusiji 130 trgovin s skoraj 2000 zaposlenimi. Vir slike: NDTV.

»Mi kot Sindica holding vedno podpiramo proaktivno rast. Zato bomo, če bomo videli, da se bodo naše napovedi o finančni donosnosti izkazale za resnične, takoj začeli odpirati v novih krajih, verjetno v drugih mestih. Moskva in Sankt Peterburg bosta gotovo ostala bazi,« je dejal Oleg Eskindarov, predsednik holdinga.

Podobno je že pred časom napovedalo tudi ameriško podjetje McDonald’s, pri katerem so se nato odločili za zaprtje vseh 850 restavracij v Rusiji. Poslovalnice so se junija znova odprle pod imenom »Vkusno – i Tochka«, kar v grobem pomeni »Okusno – in pika«.

Družba Yum! Brands, ki ima v lasti verigi KFC in Pizza Hut, je prav tako prekinila poslovanje v Rusiji. Junija je Yum! zaključil prenos lastništva vseh poslovalnic Pizza Hut na lokalnega operaterja, ki je sprožil postopek preoblikovanja lokacij v novo blagovno znamko, so sporočili. Poteka tudi prenos lastništva vseh restavracij KFC.

Seznam podjetij, ki so po začetku vojne ustavila poslovanje in so ali pa še bodo zapustila Rusijo, je dolg. Na njem poleg že omenjenih najdemo tudi Coca-Colo, Heineken, Danone in druge, skupaj pa naj bi jih bilo okoli tisoč.

Ruska blagovna znamka Fantola. Vir slike: Fantola.
Ruska blagovna znamka Fantola. Vir slike: Fantola.

Mnoga izmed teh podjetij se srečujejo s težavo ruskih imitacij. Ruska vlada je namreč že marca izdala odlok, da se lahko vsi ruski patenti v lasti ameriških podjetij (ali podjetij iz katerekoli »neprijazne« države) uporabljajo brez nadomestila imetniku patenta.

Patenti, ki so lastnino tujih podjetij ščitili v Rusiji, so od takrat tako rekoč ničvredni, ameriška in druga podjetja pa tretjim osebam v Rusiji ne bodo več mogla preprečiti razmnoževanja in komercializacije svojih izumov, blagovnih znamk ali druge lastnine. Ruski podjetniki tako že razmišljajo o lastnih različicah blagovnih znamk, kot so Coca-Cola, Mercedes Benz in Pampers.

Coca-Cola je že ujeta v pravnih bojih proti ruskim ponaredkom svoje linije pijač Fanta, so preko sodnih dokumentov in razgovorov z vpletenimi odvetniki ugotovili pri Reuters. Coca-Cola se je med drugim aprila tudi pritožila na odločitev ruskega sodišča, da odobri blagovno znamko »Fantola« ruskega podjetja za pijačo Chernogolovka.

Restavracija Burger King v Rusiji. Vir slike: TASS.
Restavracija Burger King v Rusiji. Vir slike: TASS.

Nemška znamka Haribo, znana po svojih gumi bonbonih, je junija pri vladnih organih vložila ugovor proti prijavi, s katero je želelo rusko podjetje uporabiti ime »ruski Haribo« v cirilici, je povedala tiskovna predstavnica Jennifer Millns.

Drug podjetnik je maja vložil prošnjo za uporabo McDonald’sovih rumenih lokov in rdečega znaka pri napisu »Mamin boršč« v cirilici za kavarne in bare.

»Veliko vprašanje v Rusiji je, ali bodo sodišča sploh podprla zahodne znamke,« se ob tem sprašuje Robert Reading, vodja vsebinske strategije v skupini za intelektualno lastnino pri analitičnem podjetju Clarivate Plc.

Rusko sodišče je na primer zavrnilo tožbo glede blagovne znamke, ki jo je sprožil britanski lastnik otroškega lika Pujsa Pepa, pri čemer je kot razlog navedlo sovražno postopanje Velike Britanije proti Rusiji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice