Skip to content

Nekateri gledalci dolgo pričakovano in najdražjo serijo v zgodovini označili za »gnilo«, drugi navdušeni

V petek so si lahko naročniki na Amazonovo storitev za pretočno predvajanje vsebine ogledali težko pričakovano TV serijo Prstani moči oziroma The Rings of Power, ki je postavljena v svet znamenitega pisatelja J. R. R. Tolkiena. Dogajanje je postavljeno v obdobje Druge dobe, kar je na tisoče let pred dogodki, ki so predstavljeni v dobro poznanih filmskih trilogijah Gospodar Prstanov in Hobit.

Amazon je leta 2017 odštel 250 milijonov ameriških dolarjev za pravice za TV serijo, za katere se je sicer potegoval tudi Netflix, in nato leta 2020 začel s produkcijo. Trenutno sta na Amazon Prime Video na voljo prvi dve epizodi prve sezone. Pogodba sicer predvideva pet sezon, skupni strošek pa naj bi presegel eno milijardo dolarjev. Amazon je Prstane moči zaenkrat podaljšal samo do druge sezone.

Že v tednih pred prvim predvajanjem se je čutila naraščajoča napetost glede tega, kako dobro se bo Amazon pri tej seriji odrezal. Dejstvo je, da imajo Tolkienova dela zelo raznoliko bazo oboževalcev, predvsem zaradi izjemno širokega sveta, ki si ga nemalokrat vsak razlaga po svoje. Nekateri so prebrali vse knjige in jih moti vsakršno filmsko upodabljanje, drugi so si ogledali le filme in jih kaj več morda ne zanima, spet tretji obožujejo prav vsak skok v Srednji Svet.

TV serija Prstani moči. Morfydd Clark, ki je v seriji prevzela vlogo vilinke Galadriel, ena izmed poglavitnih oseb v Srednjem Svetu. Vir slike: Amazon Prime Video.
Morfydd Clark, ki je v seriji prevzela vlogo vilinke Galadriel, ena izmed poglavitnih oseb v Srednjem Svetu. Vir slike: Amazon Prime Video.

Na družbenih omrežjih je bilo tako moč opaziti nestrpno pričakovanje, ki je bilo pomešano s skrbmi o tem, kako daleč od zgodbe, opisane v knjigah, bodo ustvarjalci Prstanov moči odjadrali.

Večina oboževalcev si je prvi dve epizodi zdaj že ogledala in tako so na spletu na voljo tudi prvi odzivi in mnenja. Na spletnem portalu Rotten Tomatoes, ki velja za vodilni zbiralnik recenzij filmov in TV serij, sta si povprečni oceni kritikov in občinstva zelo različni.

V času pisanja je povprečna ocena 221 kritikov 7,5 od 10. Tako imenovan Tomatometer, ki predstavlja delež pozitivnih recenzij, je trenutno določen pri 84 odstotkih. »Kljub težavam s tempom nova serija Prime Video zajame večino tistega, zaradi česar je bila prvotna trilogija Petra Jacksona tako očarljiva,« meni Liz Shannon Miller.

Povsem drugačno oceno pa je seriji namenilo občinstvo. Od več kot 10 tisoč ocenjevalcev jih je namreč le 35 odstotkov podalo 3,5 zvezdice ali več (najvišja ocena je 5 zvezdic). Povprečna ocena je 2,3 zvezdice. V primeru, da manj kot 60 odstotkov uporabnikov oceni film ali TV oddajo s 3,5 zvezdice ali več, se prikaže prevrnjena posoda s pokovko, ki označuje status »gnilo«.

TV serija Prstani moči. Ena izmed scen v novi seriji iz sveta Gospodarja prstanov in Hobbita. Vir slike: Prime Video.
Ena izmed scen v novi seriji iz sveta Gospodarja prstanov in Hobbita. Vir slike: Prime Video.

»Vizualno je videti dobro, vendar bi to tudi pričakoval, če porabiš skoraj milijardo dolarjev,« je zapisal eden izmed gledalcev. »Oklepi izgledajo grozno, liki ne vzbudijo pravega zanimanja za njihove zgodbe, razen prijateljstva med Durinom in Elrondom. Poslušanje Silmarilliona [v avdio obliki] je bolj zabavno kot gledanje teh prvih dveh epizod,« je dodal. Silmarillion je Tolkienova knjiga, iz katere serija črpa večino materiala.

»Pred ogledom prvih dveh epizod sem imel eno željo in ta je bila, da bi me serija pripeljala nazaj v Srednji Svet. Ampak me ni,« je zapisal drugi, spet tretji pa je prepričan, da je serija »pljunek v Tolkienov obraz«. Eden izmed uporabnikov je bil navdušen nad »dobrimi glasovnimi in vizualnimi elementi«, vendar razočaran nad »grozno zgodbo in dialogi«.

Nekateri oboževalci so s serijo sicer zadovoljni. Veliko jih je namreč sprejelo dejstvo, da serija v celoti ne sledi zgodbi iz knjige, kar je sicer na televizijskih zaslonih težko doseči. »To je adaptacija, zato se ne bo 100-odstotno ujemala z izvornim materialom in to je v redu,« meni eden izmed ocenjevalcev.

TV serija Prstani moči. Prikaz povprečnih ocen kritikov in gledalcev na spletnem portalu Rotten Tomatoes. Vir slike: Posnetek zaslona.
Prikaz povprečnih ocen kritikov in gledalcev na spletnem portalu Rotten Tomatoes. Vir slike: Posnetek zaslona.

Tudi v Facebook skupinah, v katerih si mnenja izmenjujejo oboževalci Tolkienovega sveta, je možno opaziti pozive, da naj tisti, ki mu je bila serija všeč, poda pozitivno mnenje. Pod takimi objavami se hitro zvrstijo tako pozitivni kot negativni komentarji.

»Kot nekdo, ki Tolkiena bere že več kot pol stoletja, se mi zdi to nenehno prizadevanje puristov, da bi vzpostavili nekakšen Tolkienov psevdointelektualni red, skrajno utrujajoče,« je na negativne komentarje odgovoril eden izmed Facebook uporabnikov. »V tej seriji zelo uživam,« je dodal.

Na spletnem portalu IMDb oziroma Internetni podatkovni bazi za filme je povprečna ocena Prstanov moči dosegla 6,2 od 10. Nekaj več kot 33 odstotkov uporabnikov je podalo najvišjo oceno, medtem ko jih je dobrih 25 odstotkov podalo oceno 1.

Najvišje so serijo ocenili v starostni skupini do 18 let, kjer so ji namenili oceno 7 od 10, medtem ko so jo najnižje oziroma 6 od 10 ocenili v skupini od 30 do 44 let. »Ne pričakujte, da vas bo navdušila, vseeno pa je to kreativna in zabavna serija o zelo priljubljenem svetu,« je komentiral uporabnik in podal oceno 7.

Drugi uporabnik je bil navdušen in svojo oceno 10 razložil tako: »Ta različica Srednjega sveta je zelo dobro izdelana. Lepo je, a deluje zelo nevarno. Na tem svetu je še toliko stvari, ki jih je treba raziskati, ustvarjalci serije pa so nam pripravili odličen začetek tega potovanja.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice