Naprej na vsebino

Laško, Ljubljana in Ptuj so nova Unescova »učeča se mesta« – kaj to pomeni?

77 mest iz 44 držav se je letos pridružilo Unescovi globalni mreži učečih se mest (GNLC oziroma Global Network of Learning Cities). Med njimi so tudi prva tri slovenska mesta v tej mreži: Laško, Ljubljana in Ptuj, so v sredo sporočili iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS.

Unescova globalna mreža učečih se mest je mednarodna mreža mest, ki v svojih skupnostih uspešno spodbujajo vseživljenjsko učenje. Vključuje 294 mest z vsega sveta, ki med seboj delijo navdih, znanje in izkušnje ter najboljše prakse.

»Ker več kot polovica človeštva živi v urbanih območjih, imajo mesta moč spodbujati politike vseživljenjskega učenja z izvajanjem in podpiranjem lokalnih pobud, ki prinašajo spremembe od spodaj navzgor,« je ob tem povedala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. »Novo sprejeta Unescova učeča se mesta imajo bogato strokovno znanje in zavezanost k zagotavljanju, da pravica do izobraževanja postane resničnost za ljudi vseh starosti.«

Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Vir slike: Theirworld.
Generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Vir slike: Theirworld.

Unescova učeča se mesta učinkovito uporabljajosvoje vire v vseh sektorjih za spodbujanje vključujočega učenja od osnovnega do visokošolskega izobraževanja, oživljajo učenje v družinah in skupnostih, olajšujejo učenje za in na delovnem mestu, širijo uporabo sodobnih učnih tehnologij, izboljšujejo kakovost in odličnost učenja ter spodbujajo kulturo vseživljenjskega učenja.

S tem mesto krepi opolnomočene posameznike in socialno vključenost, gospodarski razvoj in kulturno blaginjo ter trajnostni razvoj. Včlanjena mesta morajo vsaki dve leti predložiti poročilo o napredku, ki podrobno opisuje, kako izvajajo svoj projekt učečega se mesta.

Leta 2013 je Unescov inštitut za vseživljenjsko učenje ustanovil Unescovo globalno mrežo učečih se mest, da bi omogočil socialno kohezijo, gospodarski razvoj in trajnost v urbanih območjih. Mreža GNLC se je za članstvo odprla leta 2015. Od takrat se je število članov povečalo na več kot 200 mest iz vseh petih Unescovih regij. Vsako mesto se ob prijavi zaveže, da bo sledilo zgoraj omenjenim smernicam.

»Veseli nas, da se je Ptuj pridružil UNESCO-vi globalni mreži učečih se mest,« so zadovoljstvo izrazili na Mestni občini Ptuj. »Ponosni smo, hkrati pa je to zaveza, da se bomo še naprej trudili ustvarjati okolje, v katerem bo znanje dostopno vsem. Okolje, ki bo še naprej spodbujalo vseživljenjsko učenje in učenje, ki bo znalo opolnomočiti našo družbo. Okolje, ki bo ponujalo kakovostne programe, prilagojene različnim ciljnim skupinam.«

Laško, Ljubljana in Ptuj so dobila naziv učečih se mest. Vir slike: UNESCO.
Laško, Ljubljana in Ptuj so dobila naziv učečih se mest. Vir slike: UNESCO.

»Slovenija je majhna država, Ptuj je majhno mesto, a upamo si trditi, da z znanjem, ki ga premoremo, lahko konkuriramo marsikomu. Tudi zato je pomembno, da se zavedamo pomena vseživljenjskega učenja, ga podpremo in ga naslavljamo kot prioriteto,« so dodali.

Franc Zdolšek, župan Občine Laško, je razložil, da jim omogočanje vseživljenjskega učenja krajanom predstavlja pomembno nalogo. »Zato občina zagotavlja ustanove in organizacije, ki delujejo na področju učenja in usposabljanja, ter zagotavlja infrastrukturo in pogoje za njihovo delovanje. Spodbuja učenje na vseh ravneh lokalnega življenja in zagotavlja razvoj tako posameznika kot skupnosti kot celote.«

»Vlaganje v znanje in razvoj vseh generacij je najboljša naložba, ki jo lahko naredimo v prihodnost naših meščanov in našega mesta,« pa je povedal ljubljanski župan, Zoran Janković.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice