Naprej na vsebino

11. september: več kot dve desetletji po napadih obtoženci še vedno brez sojenja

Danes mineva natanko 21 let od terorističnega napada, ki je globoko zaznamoval Združene države Amerike in preostali svet. V torek, 11. septembra 2001, je 19 skrajnežev, ki so bili povezani z islamsko teroristično skupino Al Kaida, ugrabilo štiri letala in izvedlo samomorilske napade v ZDA. Napad velja za najhujšega na ameriških tleh, saj je zahteval okoli 3000 življenj.

Morda vas bo zanimalo tudi:

11. september je svetovni dan prve pomoči

Prvo letalo, Boeing 767 družbe American Airlines je ob 8:45 trčilo v severni stolp Svetovnega trgovinskega centra v mestu New York. Trk je za seboj pustil gorečo luknjo v bližini 80. nadstropja 110-nadstropnega nebotičnika in v trenutku ubil na stotine ljudi, še več pa jih je ostalo ujetih v zgornjih nadstropjih.

Vse skupaj je na začetku zgledalo kot grozljiva in nenavadna nesreča. Komaj pa se je začela evakuacijah preživelih, se je pojavil drugi Boeing 767 družbe United Airlines, ki je trčil v južni stolp blizu 60. nadstropja.

11. september 2001. Fotografije, ki prikazujejo trenutke po trčenju letala v Svetovnih trgovinski center v New Yorku. Vir slike: Reuters, Corbis.
Fotografije, ki prikazujejo trenutke po trčenju letala v Svetovnih trgovinski center v New Yorku. Vir slike: Reuters, Corbis.

Natančno eno uro po prvem napadu, je tretje letalo, Boeing 757, zaokrožilo nad središčem Washingtona, prestolnice ZDA, nato pa strmoglavilo v zahodno stran sedeža vojaškega poveljstva Pentagon. Tam so žrtve vključevale 125 civilistov in pripadnikov vojaškega osebja ter 64 ljudi na krovu letala.

Medtem je bilo četrto letalo ugrabljeno približno 40 minut po vzletu z mednarodnega letališča Newark Liberty v New Jerseyju. Na tem letalu pa je skupina potnikov in stevardes izvedla upor. Potniki so se spopadli s štirimi ugrabitelji in naj bi napadli pilotsko kabino z gasilnim aparatom. Letalo je nato ob 10:10 z vrtoglavo hitrostjo strmoglavilo na polje na podeželju. Življenja so izgubili vsi potniki.

11. september 2001. Gašenje požara, ki ga je povzročilo trčenje letala v ameriško vojaško poveljstvo Pentagon. Vir slike: FBI, Getty.
Gašenje požara, ki ga je povzročilo trčenje letala v ameriško vojaško poveljstvo Pentagon. Vir slike: FBI, Getty.

Ameriški obračun z arabskimi državami

Že na dan napadov je v sklicevanju na morebitni vojaški odziv predsednik George W. Bush izjavil, da »ne bomo delali nobene razlike med teroristi, ki so zagrešili ta dejanja, in tistimi, ki jim nudijo zatočišče«.

V Iraku, Afganistanu in Pakistanu je bilo v vojnah po 11. septembru ubitih med 460.000 in 507.000 ljudi, je leta 2018 pokazala študija Inštituta Watson za mednarodne in javne zadeve v zvezni državi Rhode Island. Število žrtev vključuje civiliste, oborožene borce, lokalno policijo in varnostne sile, pa tudi ameriške in zavezniške enote.

V poročilu je navedeno, da je bilo med 182.272 in 204.575 civilistov ubitih v Iraku, 38.480 v Afganistanu in 23.372 v Pakistanu. V istem obdobju je bilo v Iraku in Afganistanu ubitih skoraj 7.000 ameriških vojakov. Avtorica poročila je Nera Crawford, ki je že leta 2010 začela s projektom »Costs of war«, v sklopu katerega raziskovalci sledijo številu žrtev in finančnim stroškom tako imenovane ameriške vojne proti terorizmu.

Vojne v arabskih državah, ki so sledile napadom v ZDA, so za seboj pustile ogromno žrtev. Vir slike: Reuters.
Vojne v arabskih državah, ki so sledile napadom v ZDA, so za seboj pustile ogromno žrtev. Vir slike: Reuters.

Crawford je ob ugotovitvah zapisala, da je število žrtev zaradi omejitev pri poročanju najverjetneje še precej večje. »Morda ne bomo nikoli izvedeli skupnega števila žrtev v teh vojnah. Na primer, na deset tisoče civilistov je morda umrlo pri ponovnem zavzetju Mosula in drugih mest, vendar njihovih trupel verjetno niso našli,« je dodala.

Do danes obtoženci še vedno v priporu brez obsodbe

Sorodniki in prijatelji skoraj 3000 žrtev napadov do danes še vedno čakajo na sojenje, ki bi morda pripeljalo do neke vrste zaključka.

Slabi dve leti po nesrečnem 11. septembru so ZDA uspele ujeti Kalida Šejka Mohameda, ki je znan tudi kot tretji vodja Al Kaide, ki so ga pripadniki obveščevalnih služb odkrili v Pakistanu. V poročilu po napadih so ga označili kot »glavnega arhitekta napadov«.

Mohammed in štirje drugi možje, obtoženi zločinov, povezanih z 11. septembrom, danes še vedno sedijo v ameriškem centru za pridržanje Guantanamo Bay na Kubi, njihova načrtovana sojenja pred vojaškim sodiščem pa so odložena za nedoločen čas.

Kalid Šejk Mohamed, ki je bil označen kot glavni arhitekt napadov v ZDA. Vir slike: MEI.
Kalid Šejk Mohamed, ki je bil označen kot glavni arhitekt napadov v ZDA. Vir slike: MEI.

Zadnje razočaranje za sorodnike žrtev je prišlo prejšnji mesec, ko so bili odpovedani predobravnavni naroki, kjer se obtoženec pred sodiščem izjavi o krivdi, predvideni za zgodnjo jesen, poročajo pri Aljazeera.

»Nisem prepričan, kaj se bo zdaj zgodilo,« je dejal Gordon Haberman, čigar 25-letna hči Andrea je umrla, potem ko je ugrabljeno letalo strmoglavilo v Svetovni trgovinski center in zadelo nadstropje nad njeno pisarno. Haberman, ki živi v zvezni državi Wisconsin, je že štirikrat potoval v Guantanamo, da bi osebno prisostvoval na sodnih postopkih, a se je vsakič vrnil domov razočaran.

»Zame je pomembno, da Amerika končno pride do resnice o tem, kaj se je zgodilo in kako je bilo to izvedeno,« je dejal Haberman. »Osebno želim videti, da zadeva pride do sojenja.« Če bo Mohamed na sojenju spoznan za krivega, mu grozi smrtna kazen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice