Skip to content

Ukrajina predlaga novo zvezo z Evropskimi državami in ZDA. Rusija: »To je uvod v tretjo svetovno vojno«

Delovna skupina, ki jo je ustanovil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je pozvala k oblikovanju nove koalicije, ki bi med drugimi vključevala tudi Evropske države. Sporazum bi Ukrajini zagotovil pravno zavezujoča varnostna jamstva za zaščito države.

Preberite tudi:

Evropska unija z novo, 5 milijard evrov težko pomočjo Ukrajini

Svoja priporočila glede strateškega partnerstva Ukrajine z državami, ki bi zagotovile varnostna jamstva, so predstavili v dokumentu »Kijevski varnostni dogovor (The Kyiv security compact): mednarodna varnostna jamstva za Ukrajino: priporočila«.

Dokument je bil pripravljen »na podlagi prispevkov in razprav z vodilnimi strokovnjaki iz vsega demokratičnega sveta«, so zapisali. To vključuje nekdanje predsednike vlad, ministre, pa tudi visoke uradnike in akademike.

Ukrajina želi nova varnostna jamstva za odvrnitev morebitnih novih vojaških agresij. Vir slike: Getty.
Ukrajina želi nova varnostna jamstva za odvrnitev morebitnih novih vojaških agresij. Vir slike: Getty.

V dokumentu je poudarjeno, da Ukrajina s tem dogovorom ne namerava nadomestiti članstva v Evropski uniji ali Natu. »Ukrajina je na poti k članstvu v EU in bo kot bodoča članica imela koristi od klavzule o vzajemni obrambi EU. Prizadevanje Ukrajine, da bi se pridružila Natu in izkoristila njegove medsebojne obrambne dogovore, je zaščiteno v njeni ustavi. Članstvo v Natu in EU bo dolgoročno znatno okrepilo varnost Ukrajine,« so razložili. »Vendar Ukrajina varnostna jamstva potrebuje zdaj.«

Ob tem so dodali, da bi varnostna jamstva morala okrepiti samoobrambo Ukrajine in odvrniti morebitne oborožene napade.

V primeru napada, bi morale sodelujoče države uporabiti »vse elemente svoje nacionalne in kolektivne moči ter ustrezne ukrepe, ki lahko vključujejo diplomatska, gospodarska in vojaška sredstva«, da bi Ukrajini omogočile »zaustavitev agresije, obnovitev suverenosti ter zagotavljanje varnosti, vojaške prednosti in sposobnosti, da odvrne sovražnike in se sama obrani pred kakršnokoli grožnjo,« piše v dokumentu.

Sporazum bi združil skupino zavezniških držav z Ukrajino. To bi lahko vključevalo Združene države Amerike, Združeno kraljestvo, Kanado, Poljsko, Italijo, Nemčijo, Francijo, Avstralijo, Turčijo ter nordijske, baltske, srednjeevropske in vzhodnoevropske države.

»Sprejetje teh priporočil bo poslalo močan signal Vladimirju Putinu. Pokazalo bo, da naša zavezanost Ukrajini ne bo omahnila, da je njegova vojna jalova,« je dejal predsednik delovne skupine Anders Fogh Rasmussen, nekdanji generalni sekretar Nata. Po njegovih besedah bi sklenitev sporazuma pomenila »nov temelj evropske varnost«, v nasprotnem primeru pa bi se »kriza na evropskih tleh poslabšala«.

Ukrajina. Anders Fogh Rasmussen, nekdanji generalni sekretar Nata. Vir slike: Getty.
Anders Fogh Rasmussen, nekdanji generalni sekretar Nata. Vir slike: Getty.

»Ta varnostna jamstva morajo začeti veljati čim prej,« je dodal Rasmussen. »Ne smemo čakati na konec konflikta.«

Sporazum predvideva tudi »dolgoročne stabilne naložbe v obrambno in industrijsko bazo Ukrajine, prenos orožja in obveščevalna podpora zaveznikov, intenzivne misije usposabljanja in skupne vaje pod okriljem EU in Nata«.

Rusija nad predlogom razočarana

Iz Rusije so sporočili obžalovanje, da dokument ne predvideva niti nevtralnega statusa Kijeva niti sodelovanja Rusije kot garanta varnosti.

Namestnik vodje ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev meni, da je sporazum, ki ga predlaga Ukrajina, enak »uporabi 5. člena Severnoatlantskega pakta za Ukrajino«. Ta člen govori o kolektivni obrambi kot osrednjem načelu Natove ustanovne pogodbe. Kolektivna obramba pomeni, da se napad na eno od članic zavezništva obravnava kot napad na vse članice.

Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev. Vir slike: Tass.
Namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev. Vir slike: Tass.

»Kijevska kamarila je rodila projekt ‘varnostnih jamstev’, ki so v bistvu prolog v tretjo svetovno vojno. Seveda nihče ne bo zagotovil nobenih ‘jamstev’ ukrajinskim nacistom,« je po poročanju ruske tiskovne agencije zapisal na svojem kanalu na aplikaciji Telegram v torek.

»Sporazum neposredno zadeva Natovo hibridno vojno z Rusijo. Če bodo ti neumneži nadaljevali z divjim podpihovanjem najnevarnejših vrst orožja kijevskemu režimu, bo vojaška kampanja prej ali slej dosegla novo raven,« je opozoril Medvedjev.

Poudaril je, da taka kampanja ne bi imela določenih meja, dejanja udeležencev pa bi bila potencialno nepredvidljiva. »Kampanja bi potekala po lastnem vojaškem scenariju, v katerem bo sodelovalo vedno več novih udeležencev. Vedno je bilo tako,« je dodal Medvedjev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice