Naprej na vsebino

Vlada namerava podvojiti otroški dodatek

Vlada je na četrtkovi seji potrdila predlog, s katerim bodo družine z otroki, ki so upravičene do otroškega dodatka, tri mesece prejemale tudi draginjski dodatek, so sporočili ob koncu seje.

Namen ukrepa je zagotoviti višjo socialno varnost družin z otroki, kot najbolj ranljivih skupin prebivalstva, katerih materialno stanje se zaradi splošne rasti cen poslabšuje, so zapisali v izjavi za javnost.

»Danes smo sprejeli drugi ukrep v sklopu draginjskih dodatkov,« je na novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. »V novembru, decembru in januarju bomo podvojili otroške dodatke. Ta pomoč targetira družine, ljudi z otroki, odmerjena pa je tako, da dobijo tisti z manjšimi prihodki več.«

Draginjski dodatek se bo torej izplačal trikrat. V prvem, najnižjem razredu, bo družina za vsakega otroka prejela po 122,79 evra dodatka. V kolikor je torej družina umeščena v prvi dohodkovni razred in ima tri otroke, bo prejela draginjski dodatek v višini 368,37 evra. V najvišjem oziroma devetem razredu pa bo družina prejela po približno 20 evrov za vsakega otroka.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec med novinarsko konferenco. Vir slike: Vlada RS.
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec med novinarsko konferenco. Vir slike: Vlada RS.

Po besedah ministra so s tem ukrepom želeli zajeti predvsem tiste, ki v prvem krogu dodatkov niso bili dobro zajeti. »To so predvsem revni zaposleni, ki preživljajo otroke,« je dodal.

Za izplačilo draginjskega dodatka strankam ne bo treba vložiti vloge, plačilo pa bo avtomatsko. Ugotavljanje izpolnjevanja pogojev se bo izvajalo na podlagi veljavne odločbe za otroški dodatek v obdobju od 1. oktobra 2022 do 31. decembra 2023.

Draginjski dodatek se tudi ne bo štel v dohodek pri uveljavljanju pravic po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, ravno tako se od draginjskega dodatka ne bo plačala dohodnina. Finančne posledice ukrepa znašajo 63 milijonov evrov oziroma približno 20 milijonov vsak mesec izplačil. Vlada predlog zakona pošilja v obravnavo Državnemu zboru RS po nujnem postopku.

Jeseni »občutnejše umirjanje gospodarske rasti«

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je pripravil Jesensko napoved gospodarskih gibanj 2022, s katero se je danes seznanila vlada.

UMAR je v napovedi poudaril veliko negotovost, ki je povezana predvsem z razmerami na energetskih trgih. Z nadaljevanjem vojne v Ukrajini se namreč te zaostrujejo in vplivajo na poslabšanje gospodarskih obetov v najpomembnejših trgovinskih partnericah Slovenije, je vlada sporočila v izjavi.

Za letos predvidevajo 5-odstotno rast BDP (bruto domači proizvod). Zaostrene razmere UMAR pričakuje tudi v prvi polovici prihodnjega leta, ob morebitnem okrevanju v drugem polletju pa se bo BDP v 2023 povečal za 1,4 odstotka.

Inflacija naj bi pri 10 odstotkih vztrajala do konca leta. Vir slike: APA.
Inflacija naj bi pri 10 odstotkih vztrajala do konca leta. Vir slike: APA.

V prvi polovici naslednjega leta bosta dodana vrednost predelovalnih dejavnosti in blagovni izvoz namreč še pod vplivom šibkejše rasti tujega povpraševanja, zmanjšane porabe plina in še vedno visokih cen.

Inflacija naj bi se do konca letošnjega leta ohranila blizu 10 odstotkov, ocenjuje UMAR, do konca prihodnjega leta pa postopno znižala in v povprečju znašala 6 odstotkov. Ob morebitnem umirjanju cenovnih pritiskov bi se šele konec leta 2024 približala dvema odstotkoma.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice