Naprej na vsebino

Kje kupiti najcenejše mleko, sir, moko in druga živila?

V začetku septembra se je začelo spremljanje in primerjava maloprodajnih cen prehranskih proizvodov med posameznimi trgovci v Sloveniji in tujini. Namen ukrepa je slovenskemu potrošniku ponuditi informacijo o maloprodajnih cenah primerljivih prehranskih proizvodov kot tudi informacijo o poreklu ter kakovosti posameznega proizvoda, sporočajo iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

V ta namen je bila danes organizirana tudi novinarsko konferenca, na kateri je bil projekt predstavljen. Primerjalnik cen je dostopen na spletni strani Naša super hrana, kjer je mogoče primerjati cene 15 osnovnih živil ter dodatnih 5 sezonskih živil. V primerjavo je vključenih šest slovenskih trgovcev ter po trije iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

Primerjali so cene osnovnih živil, kot je moka, sladkor, mleko in podobno. Vir slike: Canva.
Primerjali so cene osnovnih živil, kot je moka, sladkor, mleko in podobno. Vir slike: Canva.

Slovenski trgovci so Mercator, Spar, Tuš, Hofer, Eurospin in Lidl. Lokacijsko se vse posamezne trgovine, v katerih se izvaja popis, nahajajo v Ljubljani, saj je za analizo pomembno, da primerjamo cene na isti osnovi, na kar vpliva tudi geografska primerljivost, so razložili.

V Italiji, Avstriji in na Hrvaškem pa se analiza cen izvaja v večjih trgovinah, ki so od meje s Slovenijo oddaljena do 50 kilometrov ter izpolnjujejo kriterije nacionalne pokritosti, velikosti živilske verige ter po možnosti istočasne prisotnosti trgovca na slovenskem trgu. V Italiji so torej obiskali Eurospar, Lidl in Conad, na Hrvaškem Interspar, Konzum in Lidl, v Avstriji pa Eurospar, Lidl in Billa.

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, je na konferenci poudarila, da je ciljev projekta več. »Prvi cilj je, da zaščitimo gospodinjstva. Gospodinjstva se na eni strani soočajo z visokimi cenami hrane, po drugi strani pa se jim znižuje kupna moč zaradi inflacije,« je razložila.

Poleg tega želijo s hrano oskrbeti celotno slovensko prebivalstvo ter ob tem porazdeliti breme podražitev po celotni verigi. V kolikor to ne bo dovolj, »bomo zahtevali cene od vseh deležnikov v prehranski verigi, vendar v tem primeru cene ne bodo javno dostopne, ampak bodo pripravljene za potrebe Vlade RS,« je dodala ministrica.

Ministrstvo je julija letos objavilo javno naročilo, v okviru katerega je izbralo podjetje April 8, ki je v skladu s pogodbo septembra izvedlo prvi popis cen. Vrednost javnega naročila je skupaj z dodatkom spremljanja 58 tisoč evrov z vključenim DDV.

Najcenejša košarica osnovnih živil je v Sloveniji dostopna v Eurospinu, najdražja pa v Tušu. Razlika v končni ceni je približno 10 evrov. Vsi izdelki (moka, sladkor, mleko in podobno) so upoštevali v količini 1 kilogram oziroma 1 liter, razen masla in sira, kjer se upošteva količina 250 oziroma 300 gramov ter vseh treh vrst mesa, kjer se upošteva pol kilograma.

Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo med konferenco. Vir slike: Ministrstvo za kmetijstvo.
Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo med konferenco. Vir slike: Ministrstvo za kmetijstvo.

Za košarico osnovnih živil bi v hrvaškem Lidlu odšteli približno 15 evrov manj, s čimer je to tudi najcenejša trgovina med primerjanimi.

V kolikor košarico osnovnih živil sestavimo z izdelki različnih trgovcev, bomo po podatkih primerjalnika za njo najmanj odšteli v Sloveniji. Sledijo Hrvaška, Italija, najdražja pa je Avstrija.

Cene se bodo spremljale 7 mesecev z možnostjo podaljšanja, aktualne cene pa bodo objavljene na vsakih 14 dni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice