Naprej na vsebino

Združenje evropskih nogometnih zvez, UEFA pod drobnogledom tujih medijev

Pred nekaj meseci, natančneje 28. maja, je na stadionu Stade de France v Parizu potekala finalna tekma Lige prvakov med kluboma Real Madrid in Liverpool.

Še preden pa se je tekma sploh začela, je bila večina navijačev Liverpoola postavljena pred zaprta stranska vrata stadiona, kjer so zaradi težav z organizacijo obtičali več kot tri ure. Vmes je francoska policija uporabila solzivec, med drugim tudi proti 11-letnemu otroku, napetost in nejevolja pa sta se ob uradnem naznanilu, da je začetek tekme prestavljen zaradi »poznega prihoda navijačev«, samo še povečala. Mestne oblasti so na koncu krivdo za dogajanje prevalile na navijače.

Dogodek britanskemu časopisu The Guardian ni dal miru in zadevi so želeli priti do dna. Od maja so govorili z več ljudmi, ki so bili ali pa so še vključeni v evropski nogomet in so izrazili resne pomisleke glede vodstva Združenja evropskih nogometnih zvez, ki je bolj poznano po kratici UEFA.

UEFA. Navijači Liverpoola, ki čakajo na vstop v stadion. Vir slike: @Jonnywilstrop, Twitter.
Navijači Liverpoola, ki čakajo na vstop v stadion. Vir slike: @Jonnywilstrop, Twitter.

Septembra 2016 je mesto predsednika vodstvenega organa evropskega nogometa, UEFA, zasedel 54-letni Aleksander Čeferin, slovenski pravnik in nogometni trener. Pred tem je med letoma 2011 in 2016 vodil Nogometno zvezo Slovenije (NZS).

Glede finalne tekme Lige prvakov je v središče pozornosti prišlo lansko imenovanje Čeferinovega prijatelja Željka Pavlice na mesto UEFA vodje varnosti in varovanja, so poročali pri časopisu Guardian. Za to ključno vlogo, ki nosi splošno odgovornost pri najpomembnejših, množično obiskanih evropskih tekmah, UEFA ni izvedla nobenega uradnega postopka zaposlovanja.

Pavlica se je pri organizaciji prvič redno zaposlil kot svetovalec za varnost novembra 2016, dva meseca po zmagi Čeferina na volitvah za predsednika zveze. Njegove poklicne izkušnje so vključevale osebno varovanje v vlogi telesnega stražarja danes nekdanjega predsednika Slovenije, Janeza Drnovška.

Kmalu po izvolitvi Čeferina na mesto predsednika Nogometne zveze Slovenije, je Pavlica tam začel delati kot varnostnik, nekaj let kasneje pa se je prijavil za delo na UEFA tekmah. S Čeferinom sta bila dolga leta tesna prijatelja in sta to najverjetneje še danes, ugotavljajo novinarji pri časopisu Guardian.

UEFA. Svetovalec za varnost Željko Pavlica na levi in predsednik UEFA Aleksander Čeferin v sredini leta 2020. Vir slike: The Times.
Svetovalec za varnost Željko Pavlica na levi in predsednik UEFA Aleksander Čeferin v sredini leta 2020. Vir slike: The Times.

Ob imenovanju Pavlice na mesto vodje varnosti so iz organizacije sporočili, da širše iskanje kadrov ali strokovna primerjava nista bila potrebna, saj je imel potrebno strokovno znanje in je bil »naravni naslednik« Kennyja Scotta, predhodne vodje varnosti pri UEFA, s katerim je več let tesno sodeloval.

Vendar pa so nekateri znotraj industrije nogometne varnosti oporekali, da izkušnje iz osebnega varovanje s seboj prinašajo zelo drugačen nabor veščin od tistih, ki so potrebne za organizacijo varnosti na stadionih. Nekateri so opozorili tudi na precej manjši obseg tekem v Sloveniji, kjer stadion slovenske nogometne reprezentance Stožice sprejme 16.000 gledalcev.

Guardian je prav tako pisal o februarskem odstopu varnostnega svetovalca Steva Frosdicka, ki je med drugim dejal, da je »varnostni oddelek razjedel kronizem«.

Kronizem je izraz, ki pomeni imenovanje prijateljev na določene položaje oziroma delovna mesta ne glede na njihove kvalifikacije. Kronizem je širši pojem od nepotizma, kjer gre predvsem za zagotavljanja dela ali uslug sorodnikom.

Ljudje, s katerimi se je pogovarjal Guardian, so Čeferinovo vodenje opisali kot »avtokratsko«, predsednikova osebna poznanstva pa naj bi bila čedalje pomembnejša, kar po besedah časopisa Guardian tvega spodkopavanje profesionalizma v prestižni evropski instituciji.

Nekdanji svetovalec za varnosti Steve Frosdick leta 2015. Vir slike: SNS Group.
Nekdanji svetovalec za varnosti Steve Frosdick leta 2015. Vir slike: SNS Group.

Mnogi so opozorili tudi na prihod še enega Slovenca, Luke Zajca, ki je kmalu po Čeferinovi izvolitvi stopil na čelo predsedniškega urada na sedežu Združenja evropskih nogometnih zvez ob Ženevskem jezeru. Nekaterim vodstvenim ljudem se je Zajc zdel predvsem močan Čeferinov zaveznik, ne pa očitna izbira za visoko pozicijo.

Luka Zajc je bil pred tem tudi kazenski odvetnik in partner v Čeferinovi odvetniški družbi, ki jo je v Ljubljani ustanovil Aleksandrov oče Peter, ob tem dodaja Guardian.

Alex Phillips, nekdanji vodja službe upravljanja in skladnosti, je še eden izmed visoko usposobljenih in izkušenih ljudi, ki so organizacijo zapustili kmalu po tistem, ko je Čeferin zasedel predsedniški stol.

»Zame velja, kot UEFA nenehno govori, da je nogomet za navijače in igralce,« je povedal za Guardian. »To pomeni, da je zaščita tega značaja z močnim upravljanjem ključnega pomena. Toda osebna politika je sčasoma postala pomembnejša in med zaposlenimi se je pojavila živčnost. Postajalo je vse bolj kronistično in to je bil eden od razlogov, da sem odšel.«

UEFA se iskreno opravičuje »vsem navijačem, ki so tisti večer morali izkusiti ali biti priča zastrašujočim in mučnim situacijam. Noben nogometni navijač ne bi smel biti v takšnem položaju in to se ne sme ponoviti.« Prav tako so sporočili, da ne bodo podali nobenih komentarjev v zvezi s finalno tekmo dokler ne bo končan pregled dogodka. Poročilo se pričakuje do konca novembra.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice