Skip to content

Slaba dva tedna po prvem primerjanju cen živil: so bile težave odpravljene?

Kmalu bosta minila dva tedna, odkar je vlada objavila spletno stran Naša super hrana, na kateri je mogoče spremljati primerjavo cen osnovnih živil pri šestih slovenskih trgovcih.

Že takoj po objavi je primerjalnik dvignil veliko prahu. Kar nekaj trgovcev se je oglasilo, da so navedeni podatki napačni. Nekateri so nato v svojih reklamnih katalogih objavili svoje lastne izračune, po katerih je bila košarica živil pri njih veliko cenejša, kot so ugotovili ocenjevalci podjetja April 8, ki vodi projekt.

Slabe novice so se razlile tudi čez mejo, kjer so jih povzeli lokalni mediji. Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je medtem ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozvala, naj »začasno ustavi projekt in začne dialog z vsemi ključnimi deležniki«.

»Nepravilnosti in napake, na katere opozarjajo trgovci, se kažejo kot primerjava med seboj neprimerljivih izdelkov, napačni so popisi cen, napačne so slikovne oznake, in še bi lahko naštevali,« so zapisali v izjavi. »Vse našteto se že zdaj odraža v obliki nepopravljive škode, ki nastaja trgovskim družbam. Obenem potrošniki dobivajo napačne, tudi zavajajoče informacije, ki potencialno vplivajo na njihovo nakupno odločitev.«

popis cen hrane: Vpogled v primerjalnik cen. Vir slike: Posnetek zaslona Naša super hrana.
Vpogled v primerjalnik cen. Vir slike: Posnetek zaslona Naša super hrana.

Eden izmed primerov, ki na primer otežuje interpretacijo cen, je že davek na dodano vrednost. »Kot primer so testenine, za katere potrošniki v Italiji plačajo 4-odstoten davek na dodano vrednost, na Hrvaškem 25-odstotnega, v Sloveniji pa je, kot vemo, davek na dodano vrednost 9,5-odstoten. To vse kaže na potrebo po pravilni interpretaciji cen,« so razložili pri TZS.

Ministrica Irena Šinko se je v preteklih dneh z namenom reševanja težav sestala s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije in šestih trgovcev, ki so vključeni v spremljanje cen.

Na sestanku, ki so ga na ministrstvu označili za »zelo konstruktivnega«, so trgovci predstavili odprta vprašanja, katera naj bi bila sedaj tudi razrešena.

Ena izmed napak, na katere so trgovci opozorili ministrstvo, se je nanašala na poimenovanje določenih živil, ki niso bila popisana, za kar se je »ministrstvo tudi opravičilo, trgovci pa so opravičilo tudi sprejeli«.

Na ministrstvu za kmetijstvo so zagotovili, da se bodo dogovori s sestanka upoštevali v metodologiji naslednjega popisa. »Pri naslednjih popisih bodo prisotni tudi predstavniki trgovcev, s čimer se bo zmanjšala možnost morebitnih človeških napak. Prav tako bo od naslednjega popisa znova objavljena analiza košarice najcenejših živil,« so zapisali.

Na spletni strani je bilo namreč v prvih dneh objavljeno tudi, pri katerem trgovcu lahko košarico osnovnih 15 živil nakupimo najceneje. Prav tako je bilo možno košarico primerjati s tujimi trgovci iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

popis cen hrane: Pri naslednjih popisih bodo prisotni tudi predstavniki trgovcev. Vir slike: Getty.
Pri naslednjih popisih bodo prisotni tudi predstavniki trgovcev. Vir slike: Getty.

Trenutno teh analiz na spletni strani ni, lahko pa dostopamo do podatkov o cenah po posameznih izdelkih iz posameznih trgovin.

V primerjavo je bilo na začetku vključenih skupaj 9 tujih trgovcev, po trije iz vsake države. Glede na odziv slovenskih trgovcev, nas je zanimalo tudi, kako so projekt sprejeli tuji trgovci, vendar naše poizvedovanje med Lidl Italija, Konzum Hrvaška in drugimi ni obrodilo sadov, saj zadeve niso želeli komentirati.

»Ministrstvo bo s projektom primerjave cen nadaljevalo do konca zastavljenega obdobja in po potrebi še podaljšalo in prilagodilo novim okoliščinam,« so še sporočili iz ministrstva za kmetijstvo.

Novi podatki o cenah osnovnih živil bi morali biti dosegljivi v ponedeljek, saj primerjalnik osvežujejo na vsakih 14 dni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice