Skip to content

Kitajska in Rusija v načrtovanju nove rezervne valute? »To bi bila finančna vojna napoved ameriškemu dolarju«

Kitajska je v »končni fazi« ustvarjanja nove valute, ki bi temeljila na zlatu, je prepričan finančni analitik Francis Hunt. Za portal Asia Markets je povedal, da bi bila nova valuta najverjetneje digitalna in razvita v partnerstvu z Rusijo.

»Zame ne bi bil šok, če bi Kitajska postala prva večja država, ki bo izdala digitalno valuto centralne banke,« je dejal. »In to bi bila finančna napoved vojne ameriškemu dolarju.«

Po podatkih sledilnika digitalnih valut centralnih bank (CBDC), ki ga vzdržuje ameriški think tank Atlantic Council, je aprila 2020 Kitajska postala prvo veliko gospodarstvo na svetu, ki je poskusno uvedlo digitalno valuto. Po zadnjih podatkih pa je projekt še vedno v pilotni fazi.

Kitajska in Rusija v načrtovanju nove rezervne valute? Finančni analitik Francis Hunt. Vir slike: Asia Markets.
Finančni analitik Francis Hunt. Vir slike: Asia Markets.

Februarja letos je digitalna valuta pilotno delovala v enajstih regijah, vključno z olimpijskimi prizorišči v Pekingu in Zhangjiakouju. Med olimpijskimi igrami so tako tuji kot domači obiskovalci lahko uporabljali denarnico z digitalnim kitajskim juanom oziroma e-CNY.

Hunt meni, da bi nova digitalna valuta Kitajski služila pri izpodbijanju ameriškega dolarja kot svetovne rezervne valute ter pri spremljanju in nadzoru svojih državljanov.

»Kitajska je vodilna na področju biometričnega prepoznavanja obraza in socialnega točkovanja,« je razložil. »Digitalna valuta centralne banke bi jim omogočila spremljanje in nadzor nad vsako transakcijo, ki jo državljani opravijo.«

Nekateri strokovnjaki so že lani opozarjali na dejstvo, da Kitajska svojo digitalno valuto pripravlja na način, ki bo omogočal programiranje roka uporabnosti na juan. To pomeni, da bi lahko določena vsota denarja postala ničvredna, če je uporabnik ne bi porabil do nastavljenega datuma. S tem naj bi želeli pospešiti potrošnjo in zavirati varčevanje, ko bi bilo to potrebno.

Rast ameriškega dolarja v primerjavi z evrom v zadnjem letu. Vir slike: Google.
Rast ameriškega dolarja v primerjavi z evrom v zadnjem letu. Vir slike: Google.

Hunt je za Asia Markets izrazil tudi prepričanje, da bo vrednost ameriškega dolarja proti drugim valutam še naraščala, še posebej v času, ko svetovna gospodarstva drsijo proti recesiji.

Dvig dolarja naj bi tako za Kitajsko predstavljal utemeljitev, da uvedejo novo digitalno valuto. »Potem bosta ta dva sistema nekaj časa tekmovala in mislim, da se bo dolar takrat že vrnil s svojih vrtoglavih višin,« je dodal. »Ljudje se bodo začeli zanimati za te digitalne valute in potem se bodo morali vsi odločiti.«

Novi zlati standard

Številni strokovnjaki, vključno s Huntom, menijo, da bi bila lahko nova rezervna digitalna valuta podprta z zlatom, saj tako Kitajska kot tudi Rusija že več časa vneto kopičita ogromne količine zlata. To so že marca izpostavili tudi na portalu Asia Markets.

Kitajska in Rusija hranita zaloge zlata, ki so tako ogromne, da bi lahko preoblikovale prihodnost svetovnega reda, je pred pol leta za portal povedal finančni strokovnjak Alasdair Macleod, ki je trdno prepričan, da imata obe državi veliko več plemenite kovine, kot trdita.

Kitajska in Rusija v načrtovanju nove rezervne valute? Nova valuta Kitajske in Rusije bi slonela na zlatu. Vir slike: ING.
Nova valuta Kitajske in Rusije bi slonela na zlatu. Vir slike: ING.

Mednarodna finančna statistika iz marca 2022 kaže, da ima Kitajska v lasti 1.948 ton zlata, kar jo svetovno gledano postavlja na šesto mesto. Vendar pa nekateri strokovnjaki menijo, da ima Kitajska v resnici več zlata kot Združene države Amerike, ki si ga po trenutnih uradnih podatkih lastijo 8.133 ton oziroma največ na svetu.

Dominic Frisby je za MoneyWeek izpostavil, da je Kitajska največja proizvajalka zlata na svetu. V zadnjem desetletju je proizvedla približno 15 odstotkov vsega izkopanega zlata na svetu. Od leta 2000 so izkopali približno 6.830 ton.

Kitajska zlato, ki ga izkoplje, tudi obdrži, je prepričan Frisby. Več kot polovica kitajske proizvodnje zlata je v državni lasti, izvoz domače proizvodnje pa ni dovoljen.

Kitajska rudarska podjetja so čez leta prav tako investirala v podjetja po Afriki, Južni Ameriki in Aziji, mednarodna proizvodnja pa je v letu 2020 za 15 ton presegla domačo proizvodnjo.

Kitajska je tudi največja svetovna uvoznica zlata. Samo uvoz prek Hongkonga, brez Švice ali Dubaja (za katere številke niso dosegljive), je od leta 2000 znašal več kot 6.700 ton. Frisby je ocenil, da bi lahko trenutne kitajske zaloge zlata znašale 32.700 ton. »To je samo tisto, za katerega vemo,« je opozoril.

Ruska centralna banka pa je medtem v 14 letih med 2006 in 2020 za več kot petkrat povečala zaloge zlata v državi, s približno 400 ton na današnjih 2.300 ton.

Kitajska in Rusija v načrtovanju nove rezervne valute? Sedež ruske centralne banke v Moskvi. Vir slike: Reuters.
Sedež ruske centralne banke v Moskvi. Vir slike: Reuters.

Avgusta je ruski predsednik Vladimir Putin zagotovil, da se raziskuje vprašanje oblikovanja mednarodne rezervne valute. Sergey Glazyev, minister, pristojen za integracijo in makroekonomijo Evrazijske ekonomske unije (EAEU), pa naj bi nadziral razvoj novega denarnega sistema za EAEU in Kitajsko. »Novi svetovni denarni sistem, ki ga bo sestavljala digitalna valuta, bo podprt s košarico novih tujih valut in naravnih virov,« je povedal. »Pridružile se bodo lahko vse zainteresirane države.«

Ob tem se ugiba, da naj bi nova valuta slonela ne samo na zlatu, ampak tudi na drugih plemenitih in dragocenih kovinah, kot je na primer uran, ki ga pridobivajo in izvažajo tudi iz Rusije.

Ameriški dolar je bil z zlatom povezan vse do začetka 70-tih let prejšnjega stoletja, ko je ameriški predsednik Richard Nixon tako imenovani zlati standard ukinil.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice