Skip to content

Sveti Martin iz mošta dela vin’

Martinovo je zagotovo največji praznik vinogradnikov in vinarjev. V mnogih krajih po Sloveniji se bbo jutri odvilo martinovanje.

Martinovo je zagotovo največji praznik vinogradnikov in vinarjev. Po tradiciji se v tem času mošt spremeni v vino, trdemu delu skozi vse leto sledi čas pokušanja, pogovorov o tem, kakšna je letina in nenazadnje tudi čas, ko se trud prelije v dohodek. Izvor tega praznika sega še v čas poganstva. Ob koncu rodovitnega leta so se predniki zahvalili bogovom za dobro letino in hkrati prosili, da bi bilo prihodnje leto prav tako rodovitno.

11. novembra praznujemo god Sv. Martina

Martin se je rodil leta 316 ali 317 našega štetja v rimski provinci Panoniji, na ozemlju današnje Madžarske. Njegov oče je bil rimski vojak in je svojemu sinu dal ime Martinus, kar v prevodu pomeni mali Mars, v čast bogu vojne Marsu. Martin si je že od otroštva želel vstopiti v krščanstvo in postati menih, vendar ga je oče, ko je bil Martin star 15 let, prisilil, da je dal vojaško zaprisego. Kljub temu je Martin leta 339 proti volji staršev prejel krst, po krstu pa je še 20 let ostal v vojaški službi.

Star 40 let se je odločil zapustiti vojsko in postati menih. Postal je eksorcist, nekaj let kasneje je bil posvečen v diakona in nato v duhovnika. Ko je postal menih, so se mu kmalu pridružili učenci, s katerimi je evangeliziral okoliške prebivalce. Tako je nastal samostan v Ligugèju, najstarejši znani samostan v Evropi.

Samostan v Ligugèju. Vir slike: Wikipedia.
Samostan v Ligugèju. Vir slike: Wikipedia.

Martin je v Ligugèju ostal približno deset let, dokler kristjani iz Toursa niso bili poklicani, da izvolijo novega škofa. Meščani so ga hoteli izvoliti za škofa, vendar se je izvolitvi upiral, zato so ga ti z zvijačo zvabili iz njegovega samostana in privedli v Tours ter izvolili za škofa z aklamacijo. Martin se izvolitvi ni mogel upreti, zato je bil domnevno 4. julija 371 posvečen za škofa v Toursu. Škofovsko službo je opravljal 26 let.

Med obiskom v podeželski župniji Condate, kamor je pozno jeseni 397 odšel mirit sprto duhovščino, je zbolel je za mrzlico. Umrl je 8. novembra 397. Njegovo truplo so po Loari z ladjo prepeljali nazaj v Tours in ga 11. novembra pokopali v skromen grob. Na tem mestu je bila kasneje zgrajena velika bazilika. Baziliki  v čast Martinu se je pozneje pridružil samostan, kamor je frankovsko in merovinško plemstvo pošiljalo vzgajat in izobraževat svoje otroke.

Legende o svetem Martinu

Ena izmed legend o svetem Martinu je povezana prav z njegovim imenovanjem za škofa. Ko so ljudje zahtevali njegovo imenovanje za škofa, se je iz skromnosti skril pred množico. V bližini je bila gos, ki ga je z gaganjem izdala. Zaradi goske Martin ni mogel več ubežati škofovski službi.

Iz časa, ko je bil Martin še vojak, je znana tudi legenda o njegovi dobrodelnosti. Pred mestnimi vrati v Amiensu v Galiji je srečal napol oblečenega berača, ki je trepetal od mraza in Martin je svoj plašč prerezal na pol ter polovico podaril beraču.

Po legendah, naj bi Martin tudi obujal mrtve tako kot Jezus, ozdravljal bolnike, njegovo truplo pa naj bi bilo čudodelno.

Sveti Martin je še kot vojak beraču podaril polovico svojega plašča. Vir slike: splet.
Sveti Martin je še kot vojak beraču podaril polovico svojega plašča. Vir slike: splet.

Martinova pojedina

Martinovo pojedino bi si težko zamislili brez pečene gosi – tako se gosem na nek način kar naprej maščujemo, da so izdale Martina, rdečega zelja in mlincev ali kruhovih cmokov.

Če ste se odločili pojedino pripraviti doma, vam bo morda prav prišlo nekaj receptov, ki smo jih zbrali za vas.

Kam na martinovanje?

Širom po Sloveniji po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19 različna društva, vinogradniki, vinarji in gostinci te dni prirejajo različne družabne, etnološke pa tudi športne prireditve.

Največje martinovanje se bo že tradicionalno odvilo v Mariboru na Trgu Leona Štuklja, v petek, 11. novembra, s pričetkom ob 11. uri in 11 minut. Pestro dogajanje se bo odvilo na šestih prizoriščih. Podrobneje si lahko program ogledate na spletni strani visitmaribor.si.

V najstarejšem slovenskem mestu Ptuju martinovanje predstavlja tudi začetek priprav na kurentovanje in ga zato imenujejo kar »mali fašenk«. Martinov vikend se bo začel v petek, končal pa se bo v soboto z Martinovo veselico, na kateri bo nastopil Alfi Nipič. Več o dogajanju na Ptuju si lahko preberete na spletni strani visitptuj.eu.

Martinovanje na Ptuju. Vir slike: Združenje zgodovinskih mest Slovenije. Foto: Mankica Kranjec.
Martinovanje na Ptuju. Vir slike: Združenje zgodovinskih mest Slovenije. Foto: Mankica Kranjec.

Tudi v Ormožu bo pestro. V petek bo Martinova tržnica in martinovanje, ob 15. uri pa bodo uradni začetek dogodka slovesno obeležili s krstom mošta, razglasitvijo naj “špricarja” in mladega vina v letu 2022. Več o martinovanju v Ormožu boste izvedeli, če obiščete spletno stran martinovanje.si.

V Ljubljani se bo odvila ljubljanska vinska pot, v sklopu katere bo mogoče na ulicah in trgih stare Ljubljane okusiti več kot 450 različnih vzorcev vina ter Martinovih jedi. Kje bo potekala pot, lahko preverite tukaj.

Martinovanja se bodo odvila tudi v številnih drugih krajih po Sloveniji. Nekateri izmed dogodkov so predstavljani tudi na spletni strani nasasuperhrana.si.

Kamorkoli že se boste odpravili, naj bo varna tudi vaša pot domov. Približno vsaka deseta prometna nesreča namreč nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake pete smrtne prometne nesreče pa je opit voznik.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice