Naprej na vsebino

V Sloveniji bomo naslednja tri leta kurili alžirski plin

Slovenska delegacija, ki sta jo v Ljudsko demokratično republiko Alžirijo vodila minister za infrastrukturo Bojan Kumer in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon, se je dogovorila za dobavo alžirskega zemeljskega plina v Slovenijo.

Pogodbo sta sklenila slovensko podjetje Geoplin in alžirska družba Sonatrach za obdobje treh let. Z ministrstva za infrastrukturo so sporočili, da si bo Slovenija tako v negotovih časih zagotovila dodatno zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom v obsegu približno ene tretjine letnih potreb oziroma 300 milijonov kubičnih metrov plina.

Kdaj bo alžirski plin dospel v Slovenijo? Že na prvi dan naslednjega leta oziroma 1. januarja 2023. Plin bo tekel po plinovodu, ki Evropo z Alžirijo povezuje skozi Italijo. Po plinovodu, imenovanem TransMed ali tudi plinovod Enrico Mattei, teče zemeljski plin iz Alžirije preko Tunizije na Sicilijo in od tam v celinsko Italijo. Podaljšek bo dobavljal alžirski plin v Slovenijo.

Plinovod, po katerem bo plin prihajal tudi v Slovenijo, je označen z vijolično barvo. Vir sike: Wikicommons.
Plinovod, po katerem bo plin prihajal tudi v Slovenijo, je označen z vijolično barvo. Vir sike: Wikicommons.

»Naš cilj je, da danes podpisano zelo pomembno strateško dolgoročno pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije še nadgradimo in povečamo oskrbo Slovenije s plinom iz Alžirije,« je dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer, ki je poudaril, da je ob tem vesel in ponosen.

»Prav tako vidimo veliko možnosti za razvoj sodelovanja na področju obnovljivih virov energije s poudarkom na sončni energiji in seveda izmenjavo dobrih praks na teh področjih.«

Ta sporazum omogoča državni družbi Sonatrach, da po eni strani ponovno pridobi delež na slovenskem trgu, ki ga je z zemeljskim plinom oskrbovala prek plinovoda TransMed med letoma 1992 in 2012, na drugi strani pa prispeva k zadovoljevanju povpraševanja evropskega trga po zemeljskem plinu, so sporočili. »Ta sporazum tudi krepi vlogo Alžirije kot zanesljivega dolgoročnega dobavitelja na evropskem trgu,« je družba zapisala v izjavi za javnost.

Sonatrach je največje naftno in plinsko podjetje tako v Alžiriji kot tudi v celi Afriki. Podjetje deluje na področju raziskovanja, proizvodnje, cevovodnega transporta, predelave in trženja ogljikovodikov in stranskih proizvodov.

Skupina Sonatrach je prek različnih holdingov, nacionalnih in mednarodnih partnerstev vključena tudi v distribucijo in rafiniranje teh proizvodov.

Fotografija sestanka slovenske delegacije z alžirskimi predstavniki. Vir slike: STA.
Fotografija sestanka slovenske delegacije z alžirskimi predstavniki. Vir slike: STA.

Ministrica Fajon se je z alžirskim ministrom za zunanje zadeve in narodne skupnosti v tujini Ramtanom Lamamro v sklopu obiska dogovorila za podpis Memoranduma o sodelovanju med ministrstvoma za zunanje zadeve.

V dogovoru so predvideni konkretni predlogi za okrepitev sodelovanja med državama, med drugim na področju obnovljivih virov energije. »Ministrstvo za zunanje zadeve bo tudi v prihodnje odpiralo vrata gospodarskemu sodelovanju med državama,« je ob tem povedala ministrica. Ministra sta govorila tudi o odprtju veleposlaništev v obeh državah in aktualnem dogajanju v Evropi in na severu Afrike.

Odnosi med Slovenijo in Alžirijo so se posebej v zadnjem letu okrepili tako na političnem kot tudi na gospodarskem področju in sicer z rednimi političnimi srečanji na najvišji ravni, podpisom sporazuma o gospodarskem sodelovanju in dogovorom o dobavi plina Sloveniji, so še sporočili iz ministrstva. Državi sodelujeta tudi v okviru neformalne skupine držav EUMED, ki jih povezujejo sredozemske in aktualne teme Evropske unije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice