Naprej na vsebino

Pred 100 leti v Slovencu

Avtonomistično gibanje na grškem otoku

Slovenec je poročal o ustaškem gibanju, ki se je pojavilo na grškem otoku Samos. Zahtevali so, da se otoku povrne predhodna popolna samouprava.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Pred 100 leti v Slovencu o zapuščanju državnih služb, poimenovanju ulic v Ljubljani ter učiteljskem kongresu

Novice iz Italije in Primorske

V Italiji so tekli prvi tedni pod oblastjo poveljnika fašistov, Benita Mussolinija. V tistih dneh je izdal okrožnico, v kateri je zagotovil, da bo vlada skrbela za mir v notranjosti ter za ugled države v svetu.

Mussolini je vsem poslancem in predstavnikom Italije v tujini prepovedal opravljati kakršnekoli intervjuje brez predhodne odobritve s strani vlade. Pojavile so se tudi domneve, da namerava Mussolini takoj, ko bi bil sprejet nov zakon o spremembi volilnega reda, razpustiti parlament.

Slovenec: Fotografija ulice v Rimu okoli leta 1920. Vir slike: Pinterest, Roma sparita.
Fotografija ulice v Rimu okoli leta 1920. Vir slike: Pinterest, Roma sparita.

Slovenec je poročal tudi o več višjih uradniki, ki so delovali pod prejšnjimi vladami in so podali odstopne izjave, vendar jih Mussolini ni hotel sprejeti.

»Kljub vsem lepim okrožnicam in zatrdilom novega italijanskega ministrskega predsednika Mussolinija se diktatura fašizma v praksi nadaljuje,« je dalje pisal Slovenec. »Občinski zastopi, ki so jih fašisti ob preobratu prisilili na odstop, so ostali v rokah fašistovskih komisarjev, drugod so prisilili občine na poniževalne izjavo – na primer občino Dekani v Istri, a sedaj so na vrsti Marezige.«

Slovenec je na to temo opisal tudi dogodek, ko je bil prisiljen odstopiti goriški občinski svet. Še nekaj dni pred tem so bili zastopniki skupine »Gruppo d’Azzione«, ki je vodila občinski svet in v kateri so bili tudi Slovenci, na obisku v Rimu, kjer so jih »zelo prijazno sprejeli in so slišali toplo pohvalo za sodelovanje« s tujimi državljani.

Skupina je nato prispela domov, kjer so dali jasno vedeti, da občinski svet ne bo odstopil. Po poročanju Slovenca so nato fašisti nadzor pridobili po »kratkem postopku«.

Pomočnik prefekta je na sestanek poklical vse stranke, ki so imele svoje predstavnike v občinskem svetu, razen Slovencev. V podpis so dobili izjavo, s katero naj bi za dobrobit mesta in dežele Gorica dobila nov občinski odbor, bodisi z novimi volitvami bodisi z odstopom večine trenutnega občinskega odbora.

Fašisti so pridobili zahtevane podpise, še isti dan pa je večina občinskega odbora odstopila. »Fašizem počne torej še danes, kar hoče,« je pisal Slovenec. »Kmalu se mora pokazati, ali dela po navodilih in v sporazumu z vlado ali pa je tudi Mussolinijeva vlada kljub vsem krepkim besedam brez vsake avtoritete, kakor so bile dosedanje vlade«.

Slovenec: Gorica na začetku 20. stoletja. Vir slike: Wikiwand.
Gorica na začetku 20. stoletja. Vir slike: Wikiwand.

Pozivni držav Antante Kitajski

Predstavniki Združenih držav Amerike, Anglije, Francije in Italije se na Kitajsko naslovili poziv, v katerem so zahtevali oprostitev 15 Evropejcev, ki so bili v priporu. V kolikor se to ne bi zgodilo, bi Kitajsko Antanta razglasila za »roparsko državo«.

Napetosti med Zahodom in Vzhodom so se dalje stopnjevale z zakonom v ZDA, s katerim so preprečili podelitev ameriškega državljanstva Japoncem.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice