Skip to content

Podnebna konferenca COP27 se je zaključila, storjen je bil »korak k pravičnosti«

Države so na konferenci Združenih narodov o podnebnih spremembah, COP27, dosegle dogovor o denarnem skladu za financiranje podnebne škode v revnejših državah, so sporočili iz organizacije ZN. Pogajanja v Šarm el Šejku v Egiptu so trajala več dni, zaključena naj bi bila v petek, vendar so se na koncu zavlekla vse do nedelje zjutraj.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Kmetijstvo: med izpusti in odpadki

»Ta COP je naredil pomemben korak k pravičnosti,« je dejal generalni sekretar ZN António Guterres. »Pozdravljam odločitev o ustanovitvi sklada za izgube in škodo in njegovi operacionalizaciji v prihodnjem obdobju.« Opozoril je, da se morajo slišati glasovi tistih, ki so se znašli na prvi liniji podnebne krize.

Države v razvoju so odločno in večkrat pozvale k ustanovitvi sklada za izgube in škodo, iz katerega bi finančno nadomestilo prejele države, ki so k podnebni krizi prispevale bolj malo, medtem pa utrpele največjo škodo.

Predsednik COP27 Sameh Shoukry, ki je tudi zunanji minister Egipta. Vir slike: Twitter, ZN.
Predsednik COP27 Sameh Shoukry, ki je tudi zunanji minister Egipta. Vir slike: Twitter, ZN.

»Jasno je, da to ne bo dovolj, predstavlja pa prepotreben politični signal za ponovno vzpostavitev porušenega zaupanja,« je poudaril ter dodal, da bo sistem ZN podpiral prizadevanja na vsakem koraku.

Predsednik COP27 Sameh Shoukry, ki je tudi zunanji minister Egipta, je sodelujoče pozval, naj izpolnijo pričakovanja s strani svetovne skupnosti, »še posebej tistih, ki so najbolj ranljivi, a so k podnebnim spremembam najmanj prispevali«.

Predstavniki sodelujočih držav so se zavezali, da bodo sklad za podnebne nesreče vzpostavili do naslednje COP konference, ki bo potekala naslednje leto. Dogovorili so se tudi glede tako imenovanega delovnega programa za ublažitev, s pomočjo katerega bi hitreje zmanjšali emisije, spodbudili učinkovite ukrepe in zagotovili zaveze ključnih držav, da bodo sprejele takojšnje ukrepe za dvig ambicij glede zavarovanja okolja in nas ohranile na poti do 1,5 stopinje Celzija.

Manj napredka pa je bilo pri drugih ključnih vprašanjih, še posebej glede postopnega opuščanja fosilnih goriv, in poostrenega pogovora o potrebi po omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija.

Med dvotedensko konferenco je hkrati potekalo tudi več shodov za boj proti podnebnim spremembam. Vir slike: Kiara Worth, ZN.
Med dvotedensko konferenco je hkrati potekalo tudi več shodov za boj proti podnebnim spremembam. Vir slike: Kiara Worth, ZN.

»Emisije moramo drastično zmanjšati in to je vprašanje, ki ga ta COP ni obravnaval,« je v svoji izjavi povedal Guterres. Poudaril je, da svet še vedno ni naredil večjega preskoka na področju podnebnih ambicij in končal svoje odvisnosti od fosilnih goriv z množičnim vlaganjem v obnovljive vire energije.

Vodja ZN je omenil tudi potrebne spremembe poslovnih modelov multilateralnih razvojnih bank in mednarodnih finančnih institucij. »Sprejeti morajo več tveganja in sistematično spodbujati zasebno financiranje držav v razvoju po razumnih stroških,« je dejal.

Sklad za financiranje podnebne škode je bistvenega pomena, vendar ni rešitev, »če podnebna kriza z zemljevida izbriše manjšo otoško državo ali celotno afriško državo spremeni v puščavo,« je še dodal Guterres.

Generalni sekretar je v svojem govoru omenil tudi civilno družbo in aktiviste, ki so nase opozarjali že od otvoritvenega dne podnebne konference, in jim sporočil, da razume in deli njihove frustracije.

»Najpomembnejši vir energije na svetu je moč ljudi. Zato je tako pomembno razumeti razsežnost človekovih pravic pri podnebnih ukrepih,« je razložil in dodal, da bo bitka, ki je pred nami, težka in bi prav prišel kakšen čudež. A tega najverjetneje ne bo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice