Skip to content

Evropska unija naredila nov korak »v boju proti visokim cenam energije in k zmanjšanju odvisnost od ruskih energetskih virov«

Ministri in ministrice Evropske unije za energijo so se v četrtek na izrednem zasedanju Sveta EU za energijo dogovorili glede določitve začasnega okvira za pospešitev postopka izdajanja dovoljenj in uvedbe projektov obnovljive energije.

»Naredili smo še en korak v boju proti visokim cenam energije, izboljšali zanesljivost oskrbe z energijo in zmanjšali odvisnost od ruskih energetskih virov,« je zadevo komentiral Jozef Síkela, češki minister za industrijo in trgovino.

»Več obnovljivih virov energije v naših omrežjih nam bo pomagalo zmanjšati povpraševanje po fosilnih gorivih in znižati račune za energijo. S temi pravili bomo pospešili postopke izdajanja dovoljenj, ki so pogosto predolgi in okorni.«

Jozef Síkela, češki minister za industrijo in trgovino. Vir slike: Honza Mudra.
Jozef Síkela, češki minister za industrijo in trgovino. Vir slike: Honza Mudra.

Energija iz obnovljivih virov lahko zmanjša povpraševanje EU po fosilnih gorivih, zaradi nizkih operativnih stroškov pa lahko več obnovljivih virov v energetskem sistemu EU zniža cene energije. Vendar so dolgotrajni in zapleteni upravni postopki pogosto ovira za naložbe v obnovljive vire energije in z njimi povezano infrastrukturo.

Novi začasni pravilnik tako določa najdaljše možne roke za izdajo dovoljenj za sončne elektrarne, nadgradnjo obstoječih elektrarn na obnovljive vire energije (repowering) in uvedbo toplotnih črpalk, so sporočili po seji.

Glede namestitve sončnih elektrarn so se države članice dogovorile, da postopek izdajanja dovoljen ne bo daljši od treh mesecev. V določenih primerih bodo projekti na vodnih strukturah predstavljali izjemo, saj bo potrebna posebna presoja glede vplivov na okolje.

Namestitev opreme za sončno energijo z zmogljivostjo do 50 kW, tudi za osebe, ki sončno energijo proizvajajo za lastno porabo, bo po enem mesecu od prijave postala stvar tihega dogovora, če ni težav z varnostjo omrežja, stabilnostjo in zanesljivostjo.

Svet EU se je za postopek izdaje dovoljenj za projekte prenove in nadgradnje elektrarn, vključno z vsemi ustreznimi okoljskimi presojami, dogovoril o največ šestmesečnem roku. Kjer se s prenovo moči poveča zmogljivost elektrarne do 15 odstotkov, se priključitev na omrežje dovoli v treh mesecih.

Na zasedanju Sveta EU so se pogovarjali tudi o toplotnih črpalkah. Vir slike: Bob Vila.
Na zasedanju Sveta EU so se pogovarjali tudi o toplotnih črpalkah. Vir slike: Bob Vila.

Za vgradnjo toplotnih črpalk pod 50 MW so ministri določili rok enega meseca, v primeru geotermalnih toplotnih črpalk pa rok treh mesecev.

Za nekatere kategorije toplotnih črpalk se lahko dovolijo omrežne povezave s prenosnim ali distribucijskim omrežjem. Države članice lahko zaradi zaščite kulturne dediščine, nacionalnih obrambnih interesov ali varnosti iz uredbe izključijo določena območja ali strukture.

Uredba bo veljala 18 mesecev, nato pa bo Evropska komisija preverila, ali bi jo bilo smotrno podaljšati.

Na razpravi je tekla beseda tudi o popravnem mehanizmu za trg plina. Evropska komisija je namreč predlagala vzpostavitev korekcijskega mehanizma na plinskih trgih, ki bi zgornjo mejo cen terminskih pogodb za zemeljski plin za mesec vnaprej na nizozemskem trgovalnem vozlišču TTF postavil pri 275 evrih na megavatno uro. Mehanizem bi se samodejno sprožil, če bi cena več kot dva tedna presegala to vrednost.

Slovenija zagovarja cenovno omejitev za vse produkte, ne samo za mesec vnaprej. Vir slike: Ministrstvo za infrastrukturo.
Slovenija zagovarja cenovno omejitev za vse produkte, ne samo za mesec vnaprej. Vir slike: Ministrstvo za infrastrukturo.

Več držav članic, tudi Slovenija, je delilo mnenje, da predlog ne odraža pričakovanja držav članic in ne dosega namena dogovora oktobrskega Evropskega sveta, so ob tem sporočili z Ministrstva za infrastrukturo RS. Pogajanja o predlogu se bodo tako v naslednjih tednih še nadaljevala.

Uredbo o obnovljivih virih energije naj bi Svet uradno sprejel skupaj z dogovorom o popravnem mehanizmu za trg plina na naslednjem izrednem srečanju Sveta za energijo, ki bo predvidoma 13. decembra.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice