Skip to content

SURS: Leto zaključujemo z 10,3-odstotno inflacijo

»Leto zaključujemo z 10,3-odstotno inflacijo,« je na zadnji petek v letu sporočil Statistični urad Republike Slovenije (SURS).

V letu 2022 so se torej cene v povprečju povišale za 10,3 odstotka, medtem ko so se v letu 2021 povišale za 4,9 odstotka.

Blago se je v povprečju podražilo za 11,5 odstotka, storitve pa za 7,7 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 14,5 odstotka, trajno blago za 8,2 odstotka in poltrajno blago za 3,8 odstotka, so še dodali na SURS.

Največ so k letni inflaciji prispevale cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se povišale za 18,6 odstotka. Sledile so cene električne energije, plina in drugih goriv, ki so poskočile za 18 odstotkov. Za 12,9 odstotka pa se je podražila stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj.

Gibanje inflacije v Sloveniji. Vir slike: SURS.
Gibanje inflacije v Sloveniji. Vir slike: SURS.

Kaj pa mesečna inflacija? Cene so bile decembra v primerjavi s prejšnjimi mesecem v povprečju višje za 0,2 odstotka, kar je manj kot novembra, ko je mesečna inflacija znašala 0,9 odstotka.

Tudi na mesečni ravni se je najbolj podražila hrana in sicer za 1,7 odstotka, nato pa sledijo gospodinjsko pohištvo, ki se je podražilo za 2,7 odstotka, komunikacije, ki so se podražile prav tako za 2,7 odstotka, restavracije in hoteli za 1 odstotek, rekreacijske in kulturne storitve za 3,5 odstotka ter zdravstvo za 0,9 odstotka.

Decembra pa so inflacijo zavirale pocenitve tekočih goriv za 12,5 odstotka, pocenitve goriv in maziv za osebne avtomobile za 6,2 odstotka ter pocenitve počitniških paketov za 3,4 odstotka.

Nasprotno so se novembra naftni derivati od vseh kategorij najbolj podražili. Cene tekočih goriv so zrasle za 7,6 odstotka, cene goriv in maziv pa za 5,7 odstotka.

Hrana se je medtem novembra podražila za 0,9 odstotka, za 13,2 odstotka je bila dražja tudi oprema za šport, trda goriva pa so se podražila za 6,5 odstotka.

Letna inflacija v evroobmočju je novembra znašala 10,1 odstotka

Letna inflacija v evroobmočju je novembra 2022 znašala 10,1 odstotka, kar je za polovico odstotka manj kot mesec pred tem. Podatki za december bodo znani 6. januarja 2023.

Če pogledamo glavne sestavine inflacije v evroobmočju, je imela energija novembra najvišjo letno stopnjo (34,9 odstotka v primerjavi z 41,5 odstotka oktobra), sledijo hrana, alkohol in tobak (13,6 odstotka v primerjavi s 13,1 odstotka oktobra), neenergetsko industrijsko blago (6,1 odstotka) in storitve (4,2 odstotka, v primerjavi s 4,3 odstotka v oktobru).

Gibanje inflacije v Evroobmočju po kategorijah. Vir slike: EUROSTAT.
Gibanje inflacije v Evroobmočju po kategorijah. Vir slike: EUROSTAT.
Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice