Naprej na vsebino

Za podjetja, zavode in društva brez transakcijskega računa kazen do 30.000 evrov

S Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so včeraj opozorili, da bodo v naslednjih mesecih večjo pozornost posvetil tveganju, da zavezanci poslujejo brez transakcijskih računov. V skladu z Zakonom o davčnem postopku (ZDavP-2) morajo namreč vsi poslovni subjekti (vse osebe, ki so dolžne voditi poslovne knjige in evidence, torej gospodarske družbe, samostojni podjetniki, društva, zavodi in tako dalje) imeti odprt transakcijski račun pri ponudniku plačilnih storitev, to je pri banki ali hranilnici.

V kolikor poslovni subjekt nima odprtega računa, to predstavlja prekršek, za katerega je predpisana globa v višini od 800 do 30.000 evrov za poslovni subjekt ter od 400 do 4000 evrov za njegovo odgovorno osebo. Ob ugotovljeni kršitvi Furs uvede prekrškovni postopek in kršitelja ter odgovorno osebo sankcionira z izrekom globe. Tistim, ki transakcijskega računa morda še nimajo odprtega, na Fursu svetujejo, da to čim prej storijo.

Pri tem je treba opozoriti, da je transakcijski račun potreben tudi v primeru poslovne neaktivnosti ali mirovanja. Prav tako razloga za neizpolnitev zakonske obveznosti odprtega računa ne predstavlja morebitna zavrnitev odprtja računa s strani banke ali hranilnice ali enostransko zaprtje računa s strani ponudnika plačilnih storitev.

Račun lahko poslovni subjekti odprejo v Sloveniji ali v tujini

V kolikor poslovni subjekt račun odpre pri ponudniku plačilnih storitev v Republiki Sloveniji, Finančni upravi tega ni potrebno sporočiti, saj Finančna uprava podatek pridobi po uradni dolžnosti iz Registra transakcijskih računov. Če pa poslovni subjekt odpre račun v tujini ali ima že odprt račun v tujini in tega ni prijavil Finančni upravi, naj tak račun prijavi Finančni upravi z obrazcem DR-Račun preko eDavkov.

Več informacij o prijavi računa, odprtega v tujini, lahko najdete na spletni strani Finančne uprave.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice