Skip to content

Je prav, da žival trpi, ker nam je »všeč«?

Razprave o dobrobiti živali se vsaj v Sloveniji na ravni zakonodajnih organov običajno nanašajo na vzrejne živali: prašiče, govedo, drobnico in konje. Torej živali, ki se vzrejajo ali redijo za proizvodnjo hrane, volne, kož, krzna. Vse življenje od rojstva do zakola teh živali je strogo regulirano in mora biti čim bolj humano in živali prijazno. Precej manj pa se ukvarjamo s tem, kako dobro se pravzaprav počutijo hišni ljubljenčki, ki jih lastniki radi imenujejo za družinske člane. Pogosto sicer (ironično) prav zato, ker so jim všeč in so ljubki. Prav s tem vprašanjem se te dni ukvarjajo na Nizozemskem.

Nizozemska se je podala v boj za prepoved pasem psov s potlačenim gobčkom in mačk z zavihanimi ušesi. Minister za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane Piet Adema je pretekli teden sporočil, da želi Nizozemska postati država, v kateri nobenemu ljubljenčku ni treba trpeti zaradi njegovega videza. »Tem nedolžnim živalim grenimo življenje samo zato, ker so nam všeč in se nam zdijo ljubke,« je Adema zapisal v pismu parlamentarcem.

Piet Adema, nizozemski minister za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane. Vir slike: woningbouwersnl.nl.
Piet Adema, nizozemski minister za kmetijstvo, naravo in kakovost hrane. Vir slike: woningbouwersnl.nl.

Minister si prizadeva za uvedbo dveh prepovedi in sicer: prepoved lastništva živali z zunanjimi lastnostmi, ki jim povzročajo trpljenje (ta bo samodejno vključevala tudi prepoved prometa in uvoza teh živali) in prepoved prikazovanja teh pasem živali v oglasih in na družabnih medijih.

Za lastnike živali, ki bi se lahko zavihtele na prepovedan seznam, bo veljala prehodna ureditev in bodo svoje ljubljenčke lahko obdržali do njihove naravne smrti. Sam postopek prepovedi bo sicer trajal kar nekaj časa. Adema se sedaj ukvarja z vprašanjem, kako objektivno ugotoviti, da žival trpi zaradi lastnega videza, in kako ravnati s svobodo izražanja na družbenih omrežjih, saj so psi s potlačenimi gobčki zelo priljubljeni in jih imajo tudi mnogi vplivneži – posledično se zelo pogosto pojavijo na Facebooku, Instagramu in drugih omrežjih.

Škotska klapouhka. Vzreja te pasme mačke je prepovedana v flamskem delu Belgije in na Škotskem. Vir slike: Getty images.
Škotska klapouhka. Vzreja te pasme mačke je prepovedana v flamskem delu Belgije in na Škotskem. Vir slike: Getty images.

So pasme psov s potlačenimi gobčki lepe ali grde? In ali je to sploh pomembno?

Odgovora na ti dve vprašanji se bosta seveda razlikovala glede na to, koga vprašate. Trenutno so brahicefalične pasme psov (s potlačenim gobčkom, z ravnim prednjim delom in z izjemno kratkim nosom), med katere spadajo mopsi, francoski buldogi, angleški buldogi, bostonski terierji, shih-tzuji in nekatere druge pasme, najbolj iskane pasme na trgu. Poseben razmah so doživele v času pandemije covida-19, ko si je psa omislil tudi marsikdo, ki ga prej ni imel. Prav vseprisotnost teh pasem je sprožila vprašanje o tem, ali je etično vzrejati živali s tako pretiranimi lastnostmi, saj so zaradi oblike glave živali podvržene številnim nevarnim zdravstvenim težavam, povezanim z oteženim dihanjem.

Že tisočletja ljudje selektivno parimo pse, da bi poudarili zaželene lastnosti. Te so lahko funkcionalne (športnost, inteligenca, temperament, lovske sposobnosti), ali pa zgolj estetske. Pri brahicefaličnih pasmah psov je šlo slednje v smeri, da so bili odbrani psi s čim bolj okroglo lobanjo, velikimi, izbočenimi očmi, majhnimi nosovi in čeljustmi. Ceno teh človeških modifikacij pa seveda plačujejo živali.

Mops spada med zelo priljubljene brahicefalične pasme psov. Vir slike: zoohit.
Mops spada med zelo priljubljene brahicefalične pasme psov. Vir slike: zoohit.

Mopsi in druge pasme psov s potlačenim gobcem so nagnjeni k slabi prehodnosti zgornjih dihalnih poti, kar lahko v nekaterih primerih zahteva operacijo, v večini primerov pa se izraža s smrčanjem in hropenjem. Pri telesnih naporih se hitreje utrudijo, kašljajo ali bruhajo, zaradi pomanjkanja zraka pa celo izgubijo zavest. Zaradi anatomskih nepravilnosti oblike glave trpijo zaradi kroničnega pomanjkanja kisika v telesu.

Poleg tega imajo tudi težave z očmi in s prehranjevanjem. Ker psi s ploščatim obrazom težko dihajo in se zlahka pregrejejo, imajo veliko manjšo sposobnost telesne aktivnosti kot drugi psi in so posledično nagnjeni k debelosti. Nekatere raziskave kažejo celo, da pasme, kot so mopsi in francoski buldogi, poginejo prej kot drugi psi podobne velikosti.

Strokovnjaki v Veliki Britaniji pozivajo ljudi, naj ne kupujejo mopsov in francoskih buldogov

Raziskava, ki jo je leta 2020 izvedel Royal Veterinary College (RVC) je razkrila, da so brahicefalične pasme psov na splošno manj zdrave od psov z daljšimi gobci. Raziskava je podprla splošno soglasje vodilnih akademikov, pasemskih klubov Združenega kraljestva, veterinarskih organizacij in društev za dobrobit živali, da je potrebna nujna intervencija in da se morajo lastniki »ustaviti in premisliti, preden kupijo psa s ploščatim obrazom«.

Raziskavo so izvedli na naključnem vzorcu 4.169 psov brahicefaličnih pasem in 18.079 psov drugih pasem. Pregledali so dokumentacijo obiskov v veterinarskih ambulantah znotraj Združenega kraljestva in opazovali, kako pogosto se 30 najpogostejših bolezni pojavi pri enih in pri drugih. Ugotovili so, da se osem izmed teh bolezni pogosto pojavi pri psih brahicefalične pasme, medtem, ko se pri drugih pasmah pogosto pojavita le dve bolezni.

Francoski buldog. Vir slike: Spruce/Kevin Norris.
Francoski buldog. Vir slike: Spruce/Kevin Norris.

Bolezen z največjim tveganjem pri pasmah s potlačenim gobčkom je bila razjeda roženice, sledi šum na srcu. Po drugi strani je bilo pri teh pasmah zmanjšano tveganje za neželeno vedenje – že zaradi same zgradbe telesa gre za pasme, ki ne potrebujejo veliko telesne aktivnosti, kar najverjetneje močno prispeva k njihovi priljubljenosti.

Dobrodelna organizacija za zaščito živali Blue Cross trdi, da je trenutno 20 odstotkov psov v Združenem kraljestvu brahicefalične pasme. Najpogostejši so mopsi in francoski buldogi. Za ti dve pasmi v Združenem kraljestvu razmišljajo, da bi prepovedali vzrejo in prodajo, a zaenkrat ostaja pri pozivih ljudem, da naj ne kupujejo teh »trendovskih« psov in jih ne promovirajo na družbenih omrežjih.

Trenutno so sicer v Združenem kraljestvu prepovedane štiri vrste pasem psov, pri katerih ne gre za videz, zaradi katerega trpijo, temveč je razlog za prepoved, da so se znašli na seznamu nevarnih psov (pit bull terier, japonski tosa, argentinska doga in fila brasileiro).

Kje so nekatere brahicefalične pasme psov že prepovedane?

V začetku leta 2022 je prav zaradi pogostih zdravstvenih težav sodišče na Norveškem prepovedalo vzrejo buldogov in mladičev pasme Cavalier King Charles španjel. Odločili so, da gre pri vzreji teh živali za kršitev norveškega zakona o zaščiti živali. O podobni odločitvi, kot že rečeno, razmišljajo tudi v Združenem kraljestvu, kjer se zaenkrat, tako kot tudi v Kanadi in Avstraliji, zanašajo na večje osveščanje in posledično razumno odločitev bodočih lastnikov hišnih ljubljenčkov, da se za to pasmo, glede na številne zdravstvene težave, ne bodo odločili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice