Skip to content

Za dobrih 10 odstotkov višji otroški dodatki, štipendije in drugi transferji

Na podlagi podatkov o stopnji inflacije življenjskih potrebščin v obdobju od januarja do decembra 2022 se z današnjim dnem (1. marcem) za 10,3 odstotka povišajo meje dohodkov za otroške dodatke, državno štipendijo, znižano plačilo vrtca, subvencijo malice in kosila, so na zadnjih dan februarja sporočili z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Veste kateri socialni transferji vam pripadajo?

Povišali se bodo tudi sami zneski otroških dodatkov, državne štipendije ter denarne socialne pomoči, pri čemer bo višji tudi prag za upravičenost do denarne socialne pomoči (na podlagi povišanja osnovnega zneska minimalnega dohodka). S 1. marcem se uskladi tudi subvencija študentske prehrane, in sicer iz 3,50 evra na 3,86 evra.

Nova meja za pridobitev otroških dodatkov in državne štipendije bo od 1. marca 2023 dalje postavljena pri povprečno 1218,08 evra mesečno na osebo. Najvišji otroški dodatek bo znašal 162,53 evra na mesec, najvišji osnovni znesek državne štipendije pa 258,87 evra.

Za dobrih 10 odstotkov bodo višji otroški dodatki, štipendije in drugi transferji. Vir slike: iStock.
Za dobrih 10 odstotkov bodo višji otroški dodatki, štipendije in drugi transferji. Vir slike: iStock.

Na ministrstvu so še dodali, da zaradi uskladitve ni potrebno oddajati nove vloge, višji zneski pa se bodo samodejno izplačali v mesecu aprilu.

Zaradi uskladitve osnovnega zneska minimalnega dohodka se s 1. aprilom 2023 ustrezno zviša višina dodeljene denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka.

Zvišajo se tudi zneski pogrebnine, posmrtnine in izredne denarne socialne pomoči ter tudi prag za upravičenost do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka in posmrtnine. Višina pogrebnine bo po novem 930,68 evra, medtem ko bo posmrtnina znašala 465,34 evra. 

Osnovni znesek minimalnega dohodka se uskladi tako, da znaša 465,34 evra, medtem ko je do zdaj znašal 421,89 evra. Največja višina varstvenega dodatka za samsko osebo, ki živi sama, bo znašala 218,71 evra.

Novi znesek minimalnega dohodka se uporablja s 1. aprilom 2023, kar pomeni, da velja za vloge, vložene v mesecu marcu 2023, oziroma odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo v mesecu marcu 2023.

V primeru že dodeljene pravice do denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka se višji zneski samodejno izplačajo meseca marca 2023, zato ni treba oddajati nove vloge, so še dodali na ministrstvu.

Odredba o uskladitvi mej dohodkov za letne pravice za leto 2023 je dosegljiva tukaj, Sklep o usklajenih višinah transferjev, ki so določeni v nominalnih zneskih, ter o odstotku uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom pa tukaj.

Prejemniki socialne pomoči na Hrvaškem se odpovedujejo podpori v strahu pred izgubo nepremičnine

Najmanj 530 najrevnejših hrvaških državljanov se je odpovedalo prejemanju socialne pomoči, ker se bojijo, da bodo zaradi novega zakona o socialnem varstvu ostali brez nepremičnine, je danes opozorila varuhinja človekovih pravic na Hrvaškem Tena Šimonović Einwalter. Pristojni sicer zagotavljajo, da se to ne bo zgodilo, poročajo pri STA.

Višina socialne pomoči: Varuhinja človekovih pravic na Hrvaškem Tena Šimonović Einwalter. Vir slike: Ombudsman HR.
Varuhinja človekovih pravic na Hrvaškem Tena Šimonović Einwalter. Vir slike: Ombudsman HR.

Novi hrvaški zakon o socialnem varstvu namreč določa, da država avtomatično vpiše plombo na nepremičnine, ki so v lasti prejemnikov socialne pomoči, in tistih, ki jim plačuje bivanje v domu za starejše.

Soglasje k temu, da se država vpiše na nepremičnino, je tudi eden od pogojev za prejemanje socialne pomoči, zato se nekateri odločijo, da zanjo ne bodo zaprosili.

»Po naših informacijah se je najmanj 530 državljanov iz strahu odpovedalo podpori, čeprav nimajo sredstev za osnovne življenjske potrebe,« je opozorila varuhinja človekovih pravic. Hrvaški minister za delo, pokojninski sistem, družino in socialno politiko Marin Piletić pa je v torek zagotovil, da se prejemnikom socialne pomoči ni treba bati, da bodo izgubili nepremičnino.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice