Skip to content

Propadla banka v Silicijevi dolini: »Največja bančna kriza od leta 2008 in druga največja v zgodovini ZDA«

Eden najuglednejših posojilodajalcev v svetu tehnoloških start up podjetij se je pod težo napačnih odločitev in paničnih strank v petek sesul, so sporočili z New York Times. Posredovati je morala Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov, ki je še isti dan prevzela nadzor nad sredstvi banke.

Govora je o Silicon Valley Bank (Banka Silicijeve doline, SVB), ki je 40 let stara institucija s sedežem v kraju Santa Clara v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Propad banke je drugi največji v zgodovini Združenih držav Amerike in največji po finančni krizi iz leta 2008.

Eden izmed dejavnikov, ki so pripeljali do propada, so bile visoke obrestne mere, ki jih je Ameriška centralna banka lani začela zviševati v boju proti visoki inflaciji.

SVB je bila pomemben posojilodajalec za start up podjetja. Vir slike: Reuters.
SVB je bila pomemben posojilodajalec za start up podjetja. Vir slike: Reuters.

Ob višjih obrestnih merah so vlagatelji manj naklonjeni tveganju, saj je izposoja denarja toliko dražja. To je vplivalo predvsem na tehnološka start up podjetja, ki na splošno veljajo za tvegane naložbe. Prav start up podjetja pa so glavne stranke banke SVB.

Posledično so start up podjetja imela težave pri pridobivanju denarja. Višje obrestne mere so povzročile zaprtje trga prve ponudbe delnic javnosti (IPO), zasebno zbiranje sredstev pa je postalo dražje. Tako so stranke banke SVB začele na veliko dvigovati svoj denar, da bi zadovoljile likvidnostne potrebe. Banki pa je začelo denarja zmanjkovati.

V sredo so tako prodali 21 milijard ameriških dolarjev vreden portfelj obveznic in s tem realizirali izgubo v višini 1,8 milijarde dolarjev. Po tem je SVB v četrtek objavila, da bodo prodali še za 2,25 milijarde dolarjev delnic, da bi zapolnili luknjo v financiranju. Vlagatelji so zaznali težave banke in vrednost njene delnice je v četrtek padla za kar 60 odstotkov.

Zaklenjena vrata in obvestilo na poslovalnici banke SVB v Kaliforniji. Vir slike: Yahoo Finance.
Zaklenjena vrata in obvestilo na poslovalnici banke SVB v Kaliforniji. Vir slike: Yahoo Finance.

Nekatere stranke SVB so svoj denar iz banke dvignile po nasvetu podjetij tveganega kapitala, je poročal Reuters. To je prestrašilo vlagatelje, ki so bili pripravljeni odkupiti sredstva SVB, in prizadevanja banke za zbiranje dodatnega kapitala so propadla v četrtek pozno zvečer.

V petek je ameriška Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC) objavila stečaj banke. Dodali so, da bodo sredstva SVB poskušali prodati, morebitni deleži pa bodo izplačani nezavarovanim strankam banke. Zavarovani so namreč samo depoziti v višini 250.000 dolarjev.

Vpliv propada SVB na ameriško bančno industrijo

Že petek so se skrbi razširile tudi na določen del širšega bančnega sektorja v ZDA. Ministrica za finance Janet Yellen je v govoru sicer zagotovila, da je bančni sistem dovolj odporen.

Vlagatelji so na veliko prodajali delnice podobnih bank, kot so na primer First Republic, Signature Bank in Western Alliance, ki prav tako skrbijo za start up podjetja in imajo podobne naložbene portfelje.

Greg Becker, predsednik in glavni izvršni direktor Silicon Valley Bank, lani (SVB). Vir slike: AFP, Getty.
Greg Becker, predsednik in glavni izvršni direktor Silicon Valley Bank, lani (SVB). Vir slike: AFP, Getty.

Nasprotno pa so se nekatere največje banke res izkazale za bolj odporne. Delnice JPMorgan, Wells Fargo in Citigroup so v petek ostale dokaj stabilne.

Indeks 500 največjih podjetij, S&P 500, je padel za 1,4 odstotka, medtem ko je industrijski indeks Dow Jones padel za 1,1 odstotka. Nasdaq Composite je padel za 1,8 odstotka. Vsi trije indeksi so imeli najslabši teden od novembra lani, vendar je na trg, skupaj s propadom SVB, vplivalo tudi poročilo o trgu dela v ZDA.

Analitik pri TD Cowen, Jaret Seiberg, je sicer mnenja, da propad banke ne predstavlja tveganja za preostali bančni sektor, pri čemer je opozoril, da gre pri SVB bolj za problematičen poslovni model kot za širše težave v bančnem sistemu.

»Tega ne vidimo kot začetek širše grožnje varnosti in stabilnosti bančnega sistema,« je zapisal Seiburg v sporočilu strankam. »Podobno kot Silvergate je imela Silicijeva dolina edinstven poslovni model, ki je bil manj odvisen od depozitov prebivalstva kot tradicionalna banka. Zaradi tega je bila banka bolj izpostavljena obrestnemu tveganju, saj je njeno financiranje postalo dražje, njena sredstva pa so ohranjala enako vrednost.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice