Naprej na vsebino

Z eno pločevinko energijske pijače najstniki do več kot dvojne najvišje priporočene količine sladkorja

V ponedeljek so na ministrstvu za zdravje opozorili, da energijske pijače niso primerne za otroke in mladostnike, saj so povezane z vrsto zdravstvenih težav, a največ jih popijejo prav mladi.

Gre za pijače, ki vsebujejo kofein in ostale poživitvene snovi, poleg tega pa tudi visoke količine predelanih sladkorjev ali sladil ter barvila in arome. »Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih,« so zapisali.

Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2018 je pokazala, da energijske pijače pije več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik.

Ministrstvo za zdravje strogo odsvetuje energijske pijače. Vir slike: MZ.
Ministrstvo za zdravje strogo odsvetuje energijske pijače. Vir slike: MZ.

Po ocenah naj bi slovenski mladostnik v povprečju popil 2,5 litra energijskih pijač mesečno, kar Slovenijo uvršča v evropsko povprečje, vendar se starostna meja uživanja energijskih pijač znižuje, so še dodali na ministrstvu.

Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije iz leta 2021 med ljubljanskimi osnovnošolci je pokazala, da jim energijske pijače ponudijo celo starši sami, misleč, da gre za eno izmed brezalkoholnih pijač.

Z eno pollitrsko pločevinko energijske pijače pa v telo vnesemo tudi do 55 g sladkorja. Za zmerno aktivnega 12-letnika to pomeni dobrih 10 odstotkov dnevnega energijskega vnosa, medtem ko Ameriško združenje za zdravje srca otrokom in najstnikom priporoča, da dnevno zaužijejo manj kot 25 gramov dodanega sladkorja.

Potem je tukaj še kofein, ki je sam po sebi precej grenak, kar je tudi eden od vzrokov za višjo vsebnost sladkorja. Za določitev varnega vnosa kofeina pri otrocih in mladostnikih ni na voljo dovolj podatkov, zato se pri njih uporabo energijskih pijač popolnoma odsvetuje, sporočajo z ministrstva za zdravje.

Proizvajalci energijskim pijačam pogosto dodajajo vitamine, s čimer potrošnika napeljujejo, da gre za zdrave pijače, primerne tudi za šport. Kljub temu pa pitje teh pijač ob večjih telesnih naporih pravzaprav predstavlja še dodatno tveganje.

Koliko sladkorja proizvajalci dodajajo energijskih pijačam. Vir slike: MZ.
Koliko sladkorja proizvajalci dodajajo energijskih pijačam. Vir slike: MZ.

»Zaradi znojenja in diuretičnega učinka kofeina lahko v teh primerih pride do hude dehidracije, lahko se sprožijo srčne aritmije, občutenja močnejšega in hitrejšega bitja srca in zapletov delovanja srčne mišice,« so dejali na ministrstvu. »Pomembno je, da energijskih pijač ne zamenjujemo s športnimi napitki, ki so namenjeni nadomeščanju izgubljenih snovi med naporno vadbo.«

Tudi brez fizičnih naporov lahko vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo, bolečine v trebuhu, dolgoročno pa v povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spancem.

Dodan sladkor pa predstavlja tveganje za prekomerno telesno maso, nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in propadanje zob. Energijske pijače ob tem vplivajo tudi na delovanje živčnega sistema, srca in ožilja, prebavnega sistema in mišic.

Na ministrstvu za zdravje otrokom in mladostnikom za preskrbo s tekočino svetujejo vodo, ki bi jo dnevno morali popiti približno 1,5 litra. Pri tem pridejo v poštev tudi nesladkani čaji, v primeru povečanih potreb pa z vodo razredčeni 100-odstotni sadni in zelenjavni sokovi.

Za dobre telesne in miselne sposobnosti naj imajo otroci in mladostniki pogoje za zadosten in kakovosten spanec in počitek. »To so osnovni pogoji za ustrezno regeneracijo telesa,« so poudarili.

»Staršem, učiteljem, trenerjem in vsem, ki imajo nanje vpliv, strokovnjaki v en glas sporočajo, naj energijske pijače odločno odsvetujejo,« so še zapisali.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel
Daniel
1 month ago

Ja,v eni mali pločevinki Coca Cole je cca za 5 kock sladkorja. Zdaj si pa predstavljajte pojesti toliko sladkorja večkrat na dan.

Prijava na e-novice