Naprej na vsebino

Kmetje s traktorji obiskali parlament, kako se je odzvala vlada?

Minil je že drugi protest kmetov, ki so ga napovedali po odstopu s pogajanj z vlado. Čeprav je sprva kazalo, da nadaljnjih protestov ne bo, so le bolje pogledali prejeto gradivo in opazili, da so jim bile ponujene le drobtinice, smo pisali tukaj.

Na Trgu republike se je v torek zbrala množica kmetov in njihovih podpornikov, po cesti mimo parlamentarne stavbe pa se je vila strnjena kolona traktorjev. Protestniki so imeli v rokah transparente, na katerih je pisalo Dovolj je!, Ni prihodnosti brez kmetijstva ter Kmečko pamet v vlado.

»Dovolj je,« je še enkrat poudaril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved ter vlado pozval k izpolnitvi vseh njihovih zahtev glede odprave okoljskih in administrativnih omejitev. »Kmet je na svoji zemlji kralj. Ko kmet protestira, država že krvavi,« je dejal.

Kmetje s traktorji obiskali parlament. Eden izmed plakatov na traktorju na torkovem protestu. Vir slike: Zoki Maricic, Facebook.
Eden izmed plakatov na traktorju na torkovem protestu. Vir slike: Zoki Maricic, Facebook.

Sindikat kmetov se je s preostalimi nevladnimi kmetijskimi organizacijami odločil za vseslovenski protestni shod, ker so razmere za kmetovanje nevzdržne, je spomnil Medved.

Pri tem je opozoril na okoljske omejitve, davčna bremena in nerazumno zakonodajo, ki je »pisana s strani posameznih skrajnih okoljevarstvenikov, daleč stran od kmetij«.

Odgovor vlade in ministrov je označil za nesprejemljive, zavajajoče in ponižujoče. »Ker naš glas ni slišan, pripombe in komentarji neupoštevani, v javnosti pa se daje občutek strinjanja kmetijskih organizacij s številnimi omejujočimi zakonodajnimi ukrepi, ni druge poti, kot da to povemo jasno in na glas vsem.«

Kmetje s traktorji obiskali parlament. Kolona traktorjev v Ljubljani. Vir slike: Aleš Kobal, Facebook.
Kolona traktorjev v Ljubljani. Vir slike: Aleš Kobal, Facebook.

»Danes smo tukaj, ker želimo ohraniti svojo pravico do kmetovanja. Zahtevamo vzdržne pogoje za delo in politiko, ki bo pravična,« je dejal predsednik sindikata in ob tem dodal, da so kmetje povezani, kot že dolgo ne, zato bodo vztrajali do konca. »Vladi dajemo ponovno opozorilo, naj začne delati še v dobrobit kmetijstva in poišče rešitve za kmeta in potrošnika.«

Spregovoril je tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič in opozoril, da v Sloveniji ne bo prehranske varnosti, če politika ne bo ustrezno zaščitila kmetijskih površin in če bo dopustila uveljavitev nesmiselno in netrajnostno postavljenih okoljskih ukrepov. V mislih je imel napovedane nove omejitve zaradi Nature 2000.

»Zakaj protest? Zato, ker slovenski uradniki z netransparentnim in samovoljnim odločanjem ter slepim prikimavanjem zahtevam iz bruseljskih pisarn slovenskemu kmetu jemljejo njegovo mesto, njegovi družini prihodnost, slovenski naravi skrbnika, slovenskemu državljanu pa našo domačo hrano,« je situacijo opisal Florjančič.

Kmetje so s traktorji ohromili promet. Vir slike: Aleš Kobal, Facebook.
Kmetje so s traktorji ohromili promet. Vir slike: Aleš Kobal, Facebook.

Kako se je odzvala ministrica za kmetijstvo?

Vlada je minuli četrtek predstavnikom kmetov poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po praznikih, je dejala kmetijska ministrica Irena Šinko.

»Kmetje imajo pravico protestirati in izraziti svoje nestrinjanje s problemi, ki jih skrbijo in ki jih obremenjujejo pri njihovem delu,« je ob tem poudarila.

Območij Nature 2000 trenutno ne morejo zmanjšati, predlagajo pa, da bi se lahko režim na teh območjih letos izvajal prostovoljno. Glede trajnega travinja predlagajo, da bi lahko posamezni kmetje skupaj s predstavniki Zavoda za varstvo narave in kmetijske svetovalne službe pregledali ta območja in morda spremenili njihovo rabo, na primer s trajnim nasadom, območja trajnega travinja pa bi se nadomestilo drugje.

Na protest se je po nekaterih ocenah pripeljalo 1500 traktorjev. Vir slike: Saša Rančnik, Facebook.
Na protest se je po nekaterih ocenah pripeljalo 1500 traktorjev. Vir slike: Saša Rančnik, Facebook.

Pri pripravi njivskih površin za pridelavo zelenjadnic in krompirja pa je ministrstvo Evropsko komisijo neformalno zaprosilo za izjemo, tako da bi lahko bile prek zime brazde odprte, kar olajša spomladanski začetek pridelave.

Sindikat kmetov Slovenije je po besedah ministrice odgovoril, da je gradivo obsežno in ga ne morejo v tako kratkem času proučiti, da bi lahko imeli v ponedeljek sestanek in pogajanja, da pa pričakuje, da jih bo ministrstvo ponovno povabilo na pogajanja po prvomajskih praznikih.

»Še vedno menimo, da so pogajanja odprta in da se bomo s kmeti lahko dogovorili glede stavkovnih zahtev,« je poudarila Šinko.

Obrnjen škorenj je znak kmečkih protestov po celi Evropi in tudi pširše po svetu. Vir slike: Facebook.
Obrnjen škorenj je znak kmečkih protestov po celi Evropi in tudi pširše po svetu. Vir slike: Facebook.

O predlagani noveli zakona o varstvu živali, ki so jo kmetje označili za »ponižujočo«, predvsem zaradi predvidene uvedbe svetovalcev, ki bi obiskovali kmetije in preverjali ravnanje z živalmi, je povedala, da ti svetovalci v nobenem primeru ne bi hodili, to tudi v predlogu ni predvideno, po dvoriščih ali hlevih kmetov, saj zaradi zdravstvenega varstva živali to ni sprejemljivo.

Ti svetovalci pa bi lahko podajali pritožbe inšpektorjem, ki bi nato ravnali v skladu s svojimi pooblastili, je dodala.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice