Skip to content

Zakaj sladkor med vsem živili najbolj trmasto ohranja visoke cene in zakaj se bo situacija v prihodnje še poslabšala?

V zadnjem letu se je hrana, vsaj na mednarodnem trgu, kar krepko pocenila in počasi se to odraža tudi na trgovinskih policah. Pri tem pa izstopa sladkor, ki še vedno vztraja na rekordnih vrednostih. Marca so na primer cene sladkorja dosegle najvišjo raven od leta 2016.

Tudi evropske cene sladkorja so po podatkih Evropskega statističnega urada v povprečju za 61 odstotkov višje kot pred enim letom.

Pred nekaj meseci so evropski proizvajalci sladkorja opozorili na uničujoč udarec za sektor sladkorne pese, saj je Sodišče EU januarja ustavilo izredne izjeme za uporabo semen, treniranih z neonskimi insekticidi.

Sladkor v trgovinah še vedno ohranja rekordno visoke cene. Vir slike: iStock.
Sladkor v trgovinah še vedno ohranja rekordno visoke cene. Vir slike: iStock.

V kolikor se podobne prakse nadaljujejo, »bi lahko kmetje ostali brez posla, saj bi zmanjšanje pridelka izničilo njihove marže,« opozarjajo pri Copa-Cogeca, združenju evropskih kmetijskih zadrug.

V kolikor »ne bodo na voljo učinkovite alternative [za varstvo rastlin], bodo dobavne verige razpadle, kar bo na koncu povzročilo izginotje lokalnih evropskih proizvodov,« je za portal FoodIngredientsFirst pojasnil Max Schulman, podpredsednik delovne skupine za semena pri Copa-Cogeca.

»Učinki so že vidni. Deset odstotkov francoskih kmetov se je odločilo, da letos ne bo več pridelovalo pese, predvsem zaradi pomanjkanja neonikotinoidov,« je poudaril.

Max Schulman, podpredsednik delovne skupine za semena pri Copa-Cogeca in finski kmetovalec Vir slike: Posnetek zaslona.
Max Schulman, podpredsednik delovne skupine za semena pri Copa-Cogeca in finski kmetovalec Vir slike: Posnetek zaslona.

»Če bo izginilo še več aktivnih snovi, pridelovanje sladkorne pese na številnih območjih v Evropi ne bo mogoče. Evropska komisija se mora odločiti za kmetijsko politiko, ki bo evropskemu prebivalstvu zagotavljala zanesljivo oskrbo in omogočala trajnostno proizvodnjo lokalnih živil,« je ob tem dodal Markus Schöberl, predsednik Avstrijskega združenja pridelovalcev sladkorne pese.

Po napovedih naj bi zaloge sladkorja septembra dosegle zaskrbljujoče nizko raven, kar bo povzročilo »kritično pomanjkanje, ki bo imelo dramatične gospodarske posledice, kot so zaprtje tovarn in izguba delovnih mest«, navaja združenje Cius, ki zastopa evropsko industrijo hrane in pijače, ki uporablja sladkor, z več kot 15.000 podjetji po vsej Evropi.

Pri Cius pozivajo EU, naj nemudoma ukine uvozne tarife za beli sladkor. »Naši izdelki z visoko dodano vrednostjo, ki vsebujejo sladkor, izgubljajo pri izvozu, saj ne morejo konkurirati ponudnikom na svetovnem trgu,« poudarja združenje in dodaja, da napoved končnih zalog za tekoče kmetijsko leto kaže, da je uporabnikom na voljo 552 ton sladkorja, kar predstavlja manj kot dva tedna porabe uporabnikov sladkorja v EU.

Pospravljanje sladkornega trsa na plantaži v Indiji. Vir slike: Bloomberg News.
Pospravljanje sladkornega trsa na plantaži v Indiji. Vir slike: Bloomberg News.

Zaradi upada proizvodnje in krčenja zalog je EU tako vse bolj odvisna od uvoza, ki pa se je, kot smo omenili na začetku, rekordno podražil, predvsem zaradi zmanjšanja obsega pridelkov v Indiji, na Tajskem in Kitajskem, treh od petih največjih proizvajalk sladkorja na svetu.

Indija bi lahko v prihodnjih tednih uvedla novo omejitev izvoza sladkorja. »Dodatne kvote za izvoz verjetno ne bodo dovoljene,« je dejal Sanjeev Chopra, sekretar za prehrano pri indijskem ministrstvu za kmetijstvo.

Nekaj olajšanja bi lahko na trg vnesla brazilska redna letina sladkornega trsa. Vendar je brazilski minister za energijo Alexandre Silveira prejšnji petek dejal, da država preučuje možnost povečanja obvezne vsebnosti etanola v bencinu s sedanjih 27 odstotkov na 30, kar bi zmanjšalo količino sladkorja, ki bo na voljo za izvoz. Pri proizvodnji etanola se namreč uporablja sladkorni trs.

O stanju na svetovnem trgu hrane bo več znanega v petek, ko bo Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo izdala novo poročilo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice