Skip to content

Kako bo izgledala kontrola cen kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov?

S ciljem spremljanja cenovnih dogajanj v prehranski verigi je vlada nedavno predstavila novo Odredbo o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov. »Z ukrepom želi Vlada RS spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju,« so sporočili.

Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini in o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov.

Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotnih verigah preskrbe s hrano.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Vir slike: Vlada RS.
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Vir slike: Vlada RS.

V skladu z odredbo se bodo zbirale cene, količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave.

Od kmetijskih pridelkov bo potrebno sporočati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L ter svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na 100 kg oziroma 100 kosov.

Od živilskih proizvodov pa bo potrebno sporočati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L, jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli ter korenju. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah v kilogramih oziroma litrih.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je prejšnji teden ocenila, da je primerjava cen košarice živil dosegla namen, prihajajoča kontrola cen pridelkov in živil pa ni ukrep za zajezitev cen. V Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij so do uredbe o kontroli cen kritični, medtem poroča STA.

Kako bo izgledala kontrola cen. Cene hrane so se lani dvignile skoraj povsod po svetu, zdaj pa na svetovnem trgu že nekaj časa padajo. Vir slike: DayFR Euro.
Cene hrane so se lani dvignile skoraj povsod po svetu, zdaj pa na svetovnem trgu že nekaj časa padajo. Vir slike: DayFR Euro.

Uredba po besedah ministrice »ni noben ukrep, s katerim bi želeli zajeziti cene«, ampak želijo le ugotoviti, kako se gibljejo cene po celotni verigi. »Lahko, da bomo ugotovili, da ni nobenih anomalij in ukrepov ne bo. Lahko pa se zgodi, da odkrijemo anomalije, in na podlagi tega vlada ukrepa.«

Šinko je povedala tudi, da v vladi ne razmišljajo o znižanju DDV na živila, ker ne bi pomagal le najbolj ogroženim in ker ni jasno, ali bi se zaradi tega cene znižale.

Predsednik zbornice Janez Rebec je na okrogli mizi Med politikami in realnostjo najprej opozoril, da je k inflaciji največ prispeval sladkor, na kar slovenska podjetja nimajo vpliva. Trgovska podjetja so zaloge odkupila po visoki ceni in jih zdaj ne morejo prodajati po nižji, čeprav so se cene energentov znižale.

Glede uredbe o nadzoru je Rebec dejal, da je zelo nedodelana in da v njej kategorije izdelkov niso ustrezno definirane.

Igor Mervič, posebni pooblaščenec predsednice republike za gospodarske zadeve, je napovedal težave, če se bo država začela administrativno ukvarjati s tem, kdo ima najvišje marže.

Po predstavitvi podatka, da so aprila cene hrane v Sloveniji zrasle za 16 odstotkov, v Italiji za 12, v Avstriji pa za 13, je odgovoril, da je večmesečno povprečje v vseh državah približno enako.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice