Naprej na vsebino

»Zgodovinski trenutek« za laboratorijsko hrano: v ZDA lahko brez ovir pričnejo s proizvodnjo in prodajo umetnega mesa

Laboratorijsko gojeno piščančje meso, s katerim se ukvarja podjetje Upside Foods, je uspešno prešlo predtržni regulativni pregled v Združenih državah Amerike.

To pomeni, da lahko pri Upside Foods brez ovir začnejo s komercialno proizvodnjo in prodajo svojega umetnega mesa. Kdaj bodo prvi izdelki na voljo na trgovinskih policah še ni znano.

Ne samo to. Podobno dovoljenje je s strani ameriškega Ministrstva za kmetijstvo (USDA) dobil tudi oddelek za laboratorijsko gojeno meso podjetja Eat Just, imenovan Good Meat, ki lahko prav tako začne s prodajo svojega piščanca po vseh zveznih državah.

Laboratorijsko gojeno piščančje meso je uspešno prešlo predtržni regulativni pregled v Združenih državah Amerike. Vir slike: FoodIngredientsFirst.
Laboratorijsko gojeno piščančje meso je uspešno prešlo predtržni regulativni pregled v Združenih državah Amerike. Vir slike: FoodIngredientsFirst.

Podružnica Good Meat je v letih 2020 in 2021 za piščančje meso že prejela več regulativnih dovoljenj v Singapurju.

Za sektor laboratorijsko proizvedene hrane, ki obsega vse od mesa in morskih sadežev pa do jajc in čokolade, je to zagotovo prelomni trenutek. Vsi deležniki bodo zdaj pozorno spremljali, kako se bodo na komercializacijo gojenega mesa odzvali ameriški gostinci in potrošniki, piše portal FoodIngredientsFirst.

Kako se bodo zadeve odvijale bodo verjetno spremljali tudi evropski ter britanski organi za hrano in prehransko varnost. Prvi se namreč na podobne prošnje za dovoljenja že pripravljajo, drugi pa v industrijo pospešeno vlagajo.

Prve serije laboratorijsko gojenega piščanca Good Meat so že v proizvodnji. Vir slike: JUST.
Prve serije laboratorijsko gojenega piščanca Good Meat so že v proizvodnji. Vir slike: JUST.

Prve serije laboratorijsko gojenega piščanca Good Meat so že v proizvodnji, prvič pa ga bodo ponudili na jedilniku v restavraciji v Washingtonu.

Rokave so zavihali tudi pri Upside Foods, kjer prav tako obdelujejo svoje prvo naročilo. Za zdaj so se odločili, da bodo prvo meso v omejenih količinah ponudili prek izbranih partnerskih restavracij, prva bo v San Franciscu.

Kako ustvarijo laboratorijsko piščančje meso?

Pri Upside Foods vzamejo vzorec celic in jih postavijo v kultivator, kjer jih hranijo z mešanico hranil, da se celice razmnožujejo in rastejo. V dveh do treh tednih je meso pripravljeno.

Na podoben način meso gojijo tudi pri Good Meat. Začetne celice pridobijo iz živalskega sveta, torej iz piščancev (jajca) ali krav.

Vzorec celic postavijo v kultivator, kjer jih hranijo z mešanico hranil, da se celice razmnožujejo in rastejo. Vir slike: FoodIngredientsFirst.
Vzorec celic postavijo v kultivator, kjer jih hranijo z mešanico hranil, da se celice razmnožujejo in rastejo. Vir slike: FoodIngredientsFirst.

Priprava laboratorijskega mesa je podobna varjenju piva, le da v proizvodnem obratu namesto kvasovk ali bakterij gojijo živalske celice.

Josh Tetrick, soustanovitelj in izvršni direktor pri Good Meat in Eat Just, je zadovoljen s »strogostjo in premišljenostjo«, ki sta ju ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) in USDA pokazala v regulativnem postopku.

Dr. Uma Valeti, izvršna direktorica in ustanoviteljica podjetja Upside Foods, pa pravi, da bo odobritev temeljito spremenila način, kako meso pride na mizo.

»To je velik korak naprej k bolj trajnostni prihodnosti, ki ohranja izbiro in življenje. Navdušeni smo, da bomo na trg lansirali našega značilnega piščanca Upside s polnovrednimi sestavinami, in komaj čakamo, da bodo potrošniki okusili prihodnost,« je dejala.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
baubau
baubau
3 months ago

S čim pa te baje začetne celice hranijo pa nočejo povedati…pa tudi tega ne katere celice so sploh to….

Poklici

Inšpektorji bodo bolj pozorno spremljali spletne vplivneže

Z namenom zaščite potrošnikov morajo tudi vplivneži pri oglaševanju ali prodaji preko socialnih omrežij spoštovati predpise s področja poslovanja in oglaševanja.

Prijava na e-novice