Skip to content

EU je pripravljena prevzeti ukrajinsko žito zaradi propada črnomorskega dogovora

Evropska komisija je pred nekaj dnevi zagotovila, da bo razširila kopenske poti, namenjene izvozu ukrajinskega žita, s čimer želi ublažiti udarec zaradi propada črnomorskega dogovora med Ukrajino in Rusijo.

Po večtedenskih pogajanjih je namreč 17. julija prenehal veljati sporazum o izvozu žita in drugih prehranskih izdelkov iz Ukrajine po svetu, kar je povzročilo skrbi, da bi se lahko poslabšala globalna prehranska kriza.

»Po solidarnostnih poteh smo pripravljeni izvoziti skoraj vse, kar Ukrajina potrebuje, približno štiri milijone ton na mesec,« je dejal Janusz Wojciechowski, komisar EU za kmetijstvo. »To količino smo dosegli že novembra 2022.«

EU je pripravljena prevzeti ukrajinsko žito. Janusz Wojciechowski, komisar EU za kmetijstvo. Vir slike: Evropski parlament.
Janusz Wojciechowski, komisar EU za kmetijstvo. Vir slike: Evropski parlament.

Po tako imenovanih kopenskih solidarnostnih progah EU je bilo do zdaj prepeljanih okoli 60 odstotkov ukrajinskega žita. Ostalo je Ukrajina izvažala po morskih poteh, ki so zdaj prepovedane.

Ukrajinsko žito povzroča razburjenje med vzhodnoevropskimi državami

Nad izjavo Evropske komisije pa verjetno niso navdušene nekatere vzhodnoevropske države, ki so že pred časom vzpostavile različne ukrepe proti ukrajinskemu izvozu.

Zaradi presežka žita v Evropi so se lokalni kmetje znašli v težavah in zaradi velike količine poceni živil iz Ukrajine postali nekonkurenčni.

Poljska, Bolgarija, Madžarska in druge države so aprila na primer prepovedale uvoz žita in drugih prehranskih izdelkov. Ukrep so kasneje ublažile tako, da je uvoz sicer ostal prepovedan, dovolile pa so tranzit.

Poljska, Bolgarija, Madžarska in druge države so aprila na primer prepovedale uvoz žita. Vir slike: NFP.
Poljska, Bolgarija, Madžarska in druge države so aprila na primer prepovedale uvoz žita. Vir slike: NFP.

Evropska komisija je posledično začasno omejila uvoz štirih ukrajinskih pridelkov, ukrep pa se izteče 15. septembra. Trenutno je v obravnavi morebitno podaljšanje.

Prevoz z vlakom je dražji in manj učinkovit od prevoza po morju

Tudi če bi glede uvoza vse potekalo gladko, je tukaj dejstvo, da je prevoz z vlakom v tem primeru enostavno manj učinkovit.

Wojciechowski je ob tem poudaril, da so tranzitni stroški za vlake in tovornjake previsoki, ter pozval EU, naj jih subvencionira. V nasprotnem primeru bodo kupci lahko kupovali cenejša živila iz Rusije.

Poleg tega je potrebno tovor na poljski meji še dodatno prelagati, saj je železniška proga v Ukrajini drugačna od tiste na Poljskem in vlaki ne morejo potovati neprekinjeno.

EU je pripravljena prevzeti ukrajinsko žito. Prevoz z vlaki in tovornjaki je manj primeren od prevoza z ladjami. Vir slike: Getty.
Prevoz z vlaki in tovornjaki je manj primeren od prevoza z ladjami. Vir slike: Getty.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že prejšnji teden dejal, da je Rusija pripravljena nadomestiti ukrajinsko žito s svojim. Ta teden je to še razširil in dodal, da je Rusija najbolj potrebnim afriškim državam pripravljena dobavljati žito brez kakršnihkoli stroškov.

»Povedal sem že, da lahko naša država nadomesti ukrajinsko žito tako na komercialni ravni kot v obliki nepovratne pomoči najbolj potrebnim afriškim državam, še posebej, ker letos pričakujemo novo rekordno letino,« je dejal.

Putin je po poročanju ruske tiskovne agencije TASS predstavil seznam potencialnih prejemnikov brezplačnega ruskega žita v Afriki. »V naslednjih treh do štirih mesecih bomo pripravljeni brezplačno poslati od 25.000 do 50.000 ton žita [posamično] v Burkino Faso, Zimbabve, Mali, Somalijo, Srednjeafriško republiko in Eritrejo. Ta proizvod bomo brezplačno dostavili tudi potrošnikom.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice