Skip to content

V Ljubljano prihaja zloglasen koncert, ki je tarča kritik in celo tožbe: »Na koncu smo se v bistvu samo še krohotali in smejali«

Sredi avgusta bo v ljubljanskih Križankah potekal koncert z naslovom Glasba iz Gospodarja prstanov, Hobita in Prstanov moči.

Na prvi pogled je to edinstvena priložnost za čarobni skok v Srednji svet (Middle Earth) pisatelja J. R. R. Tolkiena in za svežo podoživljanje ene izmed najboljših filmskih trilogij vseh časov. Če pa koncert in predvsem organizatorja pogledamo nekoliko od bližje, je dogodek vse prej kot to.

Gre za koncert, ki se je v organizaciji nemškega podjetja Star Entertainment letos odvil že v več krajih po Evropi in po svetu. Najbolje bo, da začnemo z uradno izjavo s strani samega skladatelja glasbe iz Gospodarja prstanov, Howarda Shora.

V Ljubljano prihaja zloglasen koncert. Fotografija enega izmed koncertov v organizaciji nemškega podjetja Star Entertainment. Vir slike: Festival Ljubljana.
Fotografija enega izmed koncertov v organizaciji nemškega podjetja Star Entertainment. Vir slike: Festival Ljubljana.

»Menimo, da je treba ljubitelje in privržence koncerta Gospodar prstanov opozoriti, da v Združenem kraljestvu in Nemčiji potekajo številni koncerti, ki niso povezani s Howardom Shorom in so najavljeni kot ‘Der Herr der Ringe und der Hobbit’ ali ‘The Music of The Lord of the Rings and the Hobbit’ v produkciji podjetja Star Entertainment,« so uvodoma zapisali.

V izjavi so opozorili, da Howard Shore s temi koncerti, med katerimi je nedvomno tudi prihajajoči koncert v Ljubljani, nima popolnoma nobene zveze. Trenutno poteka tudi sodni postopek, s katerim se trudijo koncerte ustaviti.

»Glasba, ki se predvaja, je sestavljena iz nepooblaščenih bootleg aranžmajev in ne dosega standarda kakovosti, pri katerem vztraja Howard Shore,« so nadaljevali. »Čudoviti oboževalci filmov Gospodar prstanov in Hobit si zaslužijo kaj boljšega kot te podpovprečne produkcije

Omenili so tudi koncert 1. aprila letos v britanskem mestu Portsmouth v dvorani Guildhall, ki so ga označili kot »katastrofo«. Zapisali so, da dvorana Guildhall sploh ne bi smela dovoliti, da do koncerta pride.

Kaj se je zgodilo 1. aprila?

Na prvi dan aprila je v mestu Portsmouth v dvorani Guildhall potekal koncert z naslovom »Glasba iz Gospodarja prstanov in Hobita«. Več obiskovalcev je po koncertu ostro izrazilo svoje razočaranje. Eden izmed uporabnikov Reddita je pri tem izpostavil, da je šlo predvsem za »organizacijsko katastrofo«.

»Dvorano smo zapustili po tem, ko je Sala Baker začel občinstvo nagovarjati k nerodnemu plesu s ploskanjem,« je zapisal. Sala Baker, ki v filmski trilogiji upodablja lik Saurona, je bil namreč zvezdniški gost.

V Ljubljano prihaja zloglasen koncert. Sala Baker v filmski trilogiji upodablja lik Saurona. Vir slike: IMDB.
Sala Baker v filmski trilogiji upodablja lik Saurona. Vir slike: IMDB.

V odgovoru na objavo so se oglasili tudi nekateri člani orkestra, ki so zapisali, da se počutijo še slabše kot obiskovalci. »Razen približno desetih glasbenikov (Ukrajincev, živečih v Združenem kraljestvu) smo bili ostali, vključno z ljudmi iz zakulisja in dirigentom, h koncertu pozvani sinoči ob približno 11.45 uri,« je dejal eden izmed oboistov.

»Bili smo tako navdušeni kot vi, da bomo izvedli ta koncert, vendar so se zaradi nepredvidenih okoliščin stvari res izjalovile. Organizacijo je nato zajela panika in komunikacija je popolnoma izginila.« Dodal je, da so za skupne vaje imeli na voljo le 30 minut.

Drugi so izpostavili tudi igranje na dude, ki po njihovem mnenju ni spadalo zraven. Ravno med igranjem dud so začeli odhajati prvi obiskovalci.

Dogodek se je začel 40 minut prepozno, večino tega časa pa so se obiskovalci spogledovali z orkestrom, ki je v tišini sedel med glasbo, predvajano iz zvočnikov. Nato so bili obveščeni, da večine članov orkestra ne bo prisotnih zaradi »težav z Brexitom«.

V Ljubljano prihaja zloglasen koncert. Fotografija s koncerta v mestu Portsmouth, Velika Britanija. Vir slike: Reddit.
Fotografija s koncerta v mestu Portsmouth, Velika Britanija. Vir slike: Reddit.

»[Video] ozadje je bilo mešanica slabo obrezanega videoposnetka in besedila, ki je bilo videti, kot da je bilo narejeno v programu PowerPoint deset minut pred začetkom predvajanja. Na noben način ni bilo sinhronizirano z glasbo,« je zapisal drug uporabnik Reddita.

Na predstavi sta bila prisotna tudi dva od originalnih pevcev iz glasbe Howarda Shora in še dodaten tretji pevec, vendar jih zaradi slabe ureditve ozvočenja obiskovalci večino časa niso slišali.

»To so potem popravili, vendar so [pevci] ob premoru dogodek zapustili, domnevno zato, ker to ni bila profesionalna postavitev, kot so jim obljubili,« je pojasnil obiskovalec, ki je nato še dodal, da naj bi vsega skupaj predvajali le sedem skladb iz Gospodarja prstanov in nobene iz Hobita ali Prstanov moči. Vsi obiskovalci so na koncu za ta koncert dobili povrnjeno kupnino.

Je to res Ukrajinski državni orkester?

V koncertih po Veliki Britaniji, ki so sledili, predstava ni bila nič boljša. 4. aprila so na primer imeli koncert v Edinburgu v dvorani The Usher Hall, kjer so vsi, ki so koncert zapustili pred koncem, dobili prav tako povrnjeno kupnino.

Skladatelj Howard Shore. Vir slike: Variety.
Skladatelj Howard Shore. Vir slike: Variety.

Razlog za manjkajoče člane orkestra naj bi bil res v težavah z vizami, saj je večina članov obtičala v Parizu.

Britanska organizacija Musicians Answering Service je aprila objavila poziv zainteresiranim glasbenikom, naj se pridružijo ukrajinskemu orkestru, ki je do 25. aprila gostoval v Združenem kraljestvu. Ob tem pa so dodali: »S tem orkestrom še nismo sodelovali. Zelo malo vemo o njih in o tem, kakšne bi bile razmere glede pomoči Sindikata glasbenikov, če bi se med turnejo pojavile težave

Kar pa je še bolj zanimivo je to, da je kar nekaj uporabnikov spleta na različnih straneh opozorilo, da se pod enake koncerte širom Evrope (»Glasba iz Gospodarja prstanov, Hobita in Prstanov moči«) podpisujejo različni orkestri. To naj bi poleg »Ukrajinskega državnega orkestra« bili še »Beloruski državni orkester«, »Ukrajinski nacionalni orkester« in morda najbolj zanimivo – »Londonski filharmonični orkester«.

Fotografija 'pravega' Nacionalnega Simfoničnega orkestra Ukrajine. Vir slike: Nacionalni Simfonični orkester Ukrajine.
Fotografija ‘pravega’ Nacionalnega Simfoničnega orkestra Ukrajine. Vir slike: Nacionalni Simfonični orkester Ukrajine.

Pravzaprav tudi preprosto Google iskanje ne ponudi dovolj zanesljivih informacij o »Ukrajinskem državnem orkestru«. Razen uporabniških profilov na storitvah za pretočno predvajanje glasbe (Spotify, Tidal…)

Morda pa gre za Nacionalni Simfonični orkester Ukrajine? Bolj težko, saj sodeč po njihovi spletni strani letos nimajo v programu nobenih koncertov, ki bi bili kakorkoli povezani z glasbo iz Gospodarja prstanov, edino turnejo po Veliki Britaniji pa načrtujejo za jesen.

Ne samo koncerti Gospodarja prstanov in ne samo po Evropi

Kot kaže pa se organizacijski polom podjetja Star Entertainment ne konča tukaj. Portal Stuff je maja poročal, da so obiskovalci koncerta hollywoodskih skladb Hansa Zimmerja v glavnem mestu Nove Zelandije, Wellington, dogodek zapustili »besni«.

Za vstopnice so odšteli 150 dolarjev (približno 83 evrov), celoten dogodek pa so opisali kot »slabe karaoke za na križarsko ladjo«.

Koncert glasbe iz Gospodarja prstanov v Wellingtonu je bil deležen številnih kritik s strani obiskovalcev. Vir slike: Stuff.
Koncert glasbe iz Gospodarja prstanov v Wellingtonu je bil deležen številnih kritik s strani obiskovalcev. Vir slike: Stuff.

Enako je na Novi Zelandiji potekal tudi koncert glasbe iz Gospodarja prstanov in Hobita. »Celotna predstava je bila prevara, saj ni bilo izvirne filmske glasbe, ampak nekaj slabo odigranih bootleg zbirk ali zvočnih posnetkov,« je za Stuff dejal obiskovalec.

Družba Star Entertainment je orkester oglaševala kot »skoraj 100 nastopajočih«, vendar jih je na koncu na odru operne hiše nastopilo le okoli 25. Po besedah obiskovalcev so med predstavo predvajali filmske prizore, narejene z umetno inteligenco, ki so prikazovali pokrajine, nekoliko podobne tistim iz filmov, kar je »le še povečalo grozen občutek«.

Druga udeleženka je prav tako povedala, da so bili priče skladbam, ki niso imele nobene zveze s filmsko franšizo, nato pa so sledili večkratni nastopi dud, ki so bili »jalovi poskusi«, da bi razvedrili množico. »Na koncu smo se v bistvu samo še krohotali in smejali,« je dejala.

»Ljudje poleg nas so odšli po 15 minutah. Še več jih je odšlo pred odmorom. Ob odmoru so se ljudje v dvorani pritoževali, da so za to izkušnjo porabili svoje prihranke,« je medtem izpostavila tretja udeleženka.

Star Entertainment v Slovenijo ne prinaša samo koncerta »Glasba iz Gospodarja prstanov, Hobita in Prstanov moči«, ampak tudi »Čarobno glasbo Harryja Potterja«, »The music of The Wall – a homage to Pink Floyd« in pa »Glasba Hansa Zimmerja in drugih«. Glede zapisanega smo Festival Ljubljana poslali tudi vprašanja. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Za tisti pravi čarobni skok v svet Gospodarja prstanov in Hobita bo potrebno torej obiskati pravi koncert, kjer predvajajo celoten film in ob tem v živo igrajo vse skladbe. Jeseni bo takšen koncert na primer v Londonu in v Madridu, celoten seznam dogodkov pa je na voljo na uradni spletni strani.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice