Skip to content

V ponedeljek je potekalo prvo zasedanje novega Sveta za vode

Na Ministrstvu za naravne vire in prostor je potekalo prvo srečanje Sveta za vode pri ministru Urošu Brežanu, so sporočili v ponedeljek. Minister Brežan je svet ustanovil z namenom povezovanja stroke s področja voda in s ciljem iskanja strokovnih rešitev. Svet bo vodil strokovnjak za vode mag. Rok Fazarinc.

»Vsem strokovnjakom se zahvaljujem za njihovo pripravljenost, da v tej situaciji prispevajo svoje izkušnje, svoje znanje, vedenje o vodah, o problematiki, ki je v tem trenutku izjemno aktualna,« je po prvi seji sveta izpostavil Brežan.

V izjavi je spomnil, da »je vlada po katastrofalnih poplavah v začetku avgusta že odreagirala s sprejemom novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč«. Ta je sestavljena iz dveh delov, in sicer iz novele sistemskega zakona in iz prvih interventnih ukrepov.

Izjava po zaključeni prvi seji Sveta za vode. Vir slike: Ministrstvo za naravne vire in prostor.
Izjava po zaključeni prvi seji Sveta za vode. Vir slike: Ministrstvo za naravne vire in prostor.

Poleg tega se »vlada ukvarja s pripravo drugega interventnega zakona«, ki ga bodo sprejemali na vladni seji v četrtek in ga potem posredovali v proceduro v Državni zbor RS.

»Še bolj pomembna pa bo sistemska sprememba – zakon o obnovi. In to je tisto, na kar smo se poskušali danes skoncentrirati. Zelo pomembno, da stroka želi in je pripravljena sodelovati v teh pomembnih trenutkih,« je še dodal.

Fazarinc je dejal, da so strokovnjaki poenoteni v mnenju, da je treba najprej iskati kratkoročne, začasne rešitve za trenutne razmere, potem pa oblikovati dolgoročne rešitve in se lotiti sanacije.

»Ključno je nekaj stvari – treba je povečati odpornost in se prilagoditi podnebnim spremembam, morda tudi takšnim ekstremnim pojavom, katerih obseg je bistveno večji od pričakovanj,« je izpostavil.

Strokovnjak za vode mag. Rok Fazarinc. Vir slike: IZS.
Strokovnjak za vode mag. Rok Fazarinc. Vir slike: IZS.

Kot konstruktivno je sodelovanje članov Sveta za vode ocenila tudi direktorica Direkcije Republike Slovenije za vode mag. Neža Kodre. Beseda je tekla o fazi intervencij, katere osnovni cilj je vzpostavitev pretočnosti rek in zaščita najbolj nujnih objektov, ki se že nahajajo v tem prostoru.

Nato bi sledila faza sanacije, kjer bo treba »celovito in strokovno nasloviti te obnove in iskati rešitve, da se bomo v primeru nadaljnjih tovrstnih dogodkov škodam in pa posledicam poplav izognili v čim večji možni meri,« je dejala.

V Svetu za vode sodelujejo tudi Matjaž Mikoš in Andrej Kryžanowski z ljubljanske fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Mihael Jožef Toman z ljubljanske biotehniške fakultete, Barbara Šenčur Curk in Mihael Brenčiči z Naravoslovnotehniške fakultete, nekdanji minister za okolje Pavel Gantar, hidrologinja Lidija Globevnik, Nataša Sovič iz Agencije za okolje RS, Primož Banovec z Inštituta za vodarstvo ter Miloš Bavec iz Geološkega zavoda Slovenije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice