Skip to content

Mleko bodo proizvajali kar iz ogljikovega dioksida in elektrike

Finska družba Solar Foods želi z genskim inženiringom razviti novo metodo za proizvodnjo mlečnih beljakovin iz ogljikovega dioksida in električne energije.

S pomočjo genskega inženiringa nameravajo ustvariti posebno bakterijo, ki lahko oksidira vodik (HOB), in tako izloči beta laktoglobulin, glavni sirotkin protein v kravjem mleku, pravi podjetje.

Preberite tudi:

Meso brez živali, sir brez mleka, zdaj pa tudi čokolada brez kakava

Podjetje je s tem namenom zagnalo projekt Hydrocow, v katerem sodelujejo tudi Univerza v Groningenu na Nizozemskem, Univerza RWTH Aachen v Nemčiji in FGen, podružnica podjetja Ginkgo Bioworks v Švici.

»Kolikor nam je znano, proizvodnja mlečnih beljakovin s to vrsto mikrobov še ni bila izvedena,« so zapisali na spletni strani. »Pričakujemo, da bo vodikova tehnološka platforma učinkovitejša in okolju prijaznejša v primerjavi s tradicionalno mlečno živinorejo, ki temelji na živalih in ima po drugi strani neločljivo povezane okoljske težave.«

Mleko bodo proizvajali kar iz ogljikovega dioksida in elektrike. Projekcija mikroorganizma, ki proizvaja mlečne beljakovine. Vir slike: Solar Foods.
Projekcija mikroorganizma, ki proizvaja mlečne beljakovine. Vir slike: Solar Foods.

Partnerji so od Evropskega sveta za inovacije (EIC) prejeli sredstva v vrednosti 5,5 milijona evrov za projekt Hydrocow, ki bo trajal štiri leta.

»Če bo ta mikrobna platforma uspešna, jo bo mogoče uporabiti za pretvorbo CO2 v uporabne sestavine, kot so laktoferin, kazein, encimi ali druge beljakovine z različnimi funkcijami. Te sestavine bi služile industriji hrane in pijač ter zmanjšale njihov ogljični odtis,« je za portal Food Ingredients First povedal Arttu Luukanen, višji podpredsednik podjetja Solar Foods in koordinator projekta.

»Mikrob, ki je že naravno sposoben rasti na CO2 in vodik, proizveden z uporabo električne energije, bomo spremenili tako, da bo izločal prehranske beljakovine,« je pojasnil.

Mlečno beljakovini so kot prvo izbrali za preizkus izločanja, vendar bi lahko »ista inženirska načela uporabili za skoraj vse izdelke na osnovi beljakovin«.

Mleko bodo proizvajali kar iz ogljikovega dioksida in elektrike. Arttu Luukanen, višji podpredsednik podjetja Solar Foods in koordinator projekta. Vir slike: Solar Foods.
Arttu Luukanen, višji podpredsednik podjetja Solar Foods in koordinator projekta. Vir slike: Solar Foods.

Študije navajajo, da ta tehnologija omogoča pretvorbo ogljikovega dioksida v proizvode brez potrebe po svetlobi, ki jo imata kmetijstvo in biotehnologija, odvisna od primarnih proizvajalcev, kot so rastline in alge.

Poleg tega obljublja višje stopnje rasti ter drastično manjše potrebe po zemljiščih, sveži vodi in mineralih, navajajo pri Solar Foods.

»Tradicionalna mlečna živinoreja škoduje okolju, saj prispeva k podnebnim spremembam zaradi emisij toplogrednih plinov, rabe zemljišč za pašnike in krmne rastline, porabe vode in onesnaževanja ter izgube biotske raznovrstnosti,« je bil jasen Luukanen.

»Ta okoljska vprašanja spodbujajo prizadevanja za uvedbo bolj trajnostnih praks v mlečni industriji in raziskovanje alternativnih virov mleka, kot so rastlinske in celično gojene rešitve, da bi ublažili te vplive.«

Temu trendu so se pridružila tudi nekatera druga prehrambna podjetja. Proizvodno podjetje Eat Just se je na primer osredotočilo na razvoj beljakovin brez živalskega izvora z uporabo živilske znanosti. Medtem je Nestlé v začetku leta predstavil alternativo mleku, izdelano iz mešanice ovsa in fave.

»Trenutne raziskave in komercialne dejavnosti se osredotočajo na proizvodnjo beljakovin brez živali, na primer na proizvodnjo mlečnih beljakovin brez krave in jajčnih beljakovin brez kokoši z uporabo mikrobov. Podjetja, kot je Perfect Day, to na nekaterih trgih že uresničujejo tudi za potrošnike,« je ob tem komentiral Luukanen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice