Skip to content

Medijske hiše v krizi: Facebook, X in Google se jih vedno bolj otepajo

Več vodilnih spletnih platform je v zadnjem času nakazalo, da si med svojimi objavami ne želijo več deljenja novic časopisov, televizij in drugih medijskih organizacij.

Vodja službe za odnose z mediji pri Facebooku, novinarka Campbell Brown, je na primer ta mesec sporočila, da zapušča svoje delovno mesto. Iz nove aplikacije Threads, ki je prav tako v lasti Mete, so zatrdili, da njihovo družbeno omrežje ne bo širilo medijskih novic. Na Twitterju, danes bolj poznanem kot X, so ukinili posebno prikazovanje naslovov člankov v objavah.

Google, ki je v zadnjih letih veljal za najmočnejšega partnerja medijskih hiš, je postal manj zanesljiv, poročajo pri New York Times. Družba je v dveh nedavnih reorganizacijah odpustila zaposlene v medijskem sektorju, nekateri založniki pa pravijo, da se je promet z Googla zmanjšal.

Medijske hiše.  Google News, Googlova storitev za distribucijo medijskih objav. Vir slike: posnetek zaslona.
Google News, Googlova storitev za distribucijo medijskih objav. Vir slike: posnetek zaslona.

Kaj je razlog? Nekateri direktorji največjih tehnoloških podjetij so v preteklosti namignili zakaj objav z medijskimi novicami ne marajo. Adam Mosseri iz Instagrama je dejal, da lahko novice na njihovih platformah pogosto povzročijo več težav kot koristi, saj s seboj prinesejo preveč polarizirane razprave. Elon Musk, lastnik podjetja X, pa je na primer izrazil prezir do medijskih hiš.

Vse to potrjuje tudi statistika. Po podatkih podjetja Similarweb, ki se ukvarja s podatki in analitiko, so septembra 2020 glavni medijski portali v Združenih državah Amerike dobil približno 11,5 odstotka spletnega prometa iz družabnih omrežij. Do septembra letos se je ta delež zmanjšal na 6,5 odstotka.

»Motnje v že tako težavnem poslovnem modelu so resnične,« je v intervjuju dejala Adrienne LaFrance, izvršna urednica revije The Atlantic. LaFrance je opozorila, da je promet na družabnih omrežjih vedno doživljal vzpone in padce, vendar je bil padec v zadnjih 12 do 18 mesecih hujši, kot je večina založnikov pričakovala. Ta trend je označila kot »post-socialni splet«.

Časopis Wall Street Journal je glede na posnetek septembrskega sestanka, ki so ga pridobili pri The Times, opazil upad pred približno 18 meseci. »Za večino naše distribucije smo prepuščeni na milost in nemilost družbenim algoritmom in tehnološkim velikanom,« je na sestanku novinarjem povedala Emma Tucker, glavna urednica časopisa.

Medijske hiše. Družbena omrežja se odmikajo od objav z novicami. Vir slike: Shutterstock.
Družbena omrežja se odmikajo od objav z novicami. Vir slike: Shutterstock.

Ben Smith, glavni urednik medijske hiše Semafor, je dejal, da spletni promet ni več »najpomembnejši kazalnik v digitalnih medijih«. Poudaril je, da so alternative platforme, kot na primer Apple News in Flipboard, postale pomembnejše za založnike.

Vendar odnosi med družbenimi omrežji in medijskimi hišami niso bili vedno tako hladni. Pred približno 20 leti, ko se je vse skupaj »začelo«, so Google, Facebook in Twitter z odprtimi rokami sprejeli novinarske objave.

»Vsaka internetna platforma je odgovorna, da poskuša pomagati pri financiranju in oblikovanju partnerstev za podporo medijskim organizacijam,« je pred leti dejal Mark Zuckerberg, ustanovitelj Facebooka, v intervjuju z izvršnim direktorjem družbe News Corp.

Leta 2019 je na primer Facebook predstavil novo funkcijo Facebook News, s pomočjo katere so lahko bralci poiskali novice s strani različnih medijev. Ta funkcija danes ne obstaja več.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice