Skip to content

Ministrstvo za finance: »Uporaba gotovine ni ogrožena«

Združenje Povezani smo je do srede zbralo 43.095 podpisov za začetek postopka vpisa pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer so presegli zahtevanih 30.000 podpisov. Zbiranje podpisov še ni zaključeno, zato še pozivajo k podpori, saj želijo preprečiti »digitalno suženjstvo«, je po poročanju STA v četrtek dejal predstavnik združenja Ivan Jurgec.

Gotovina mora biti po njegovih besedah vpisana v ustavo posamezne države, saj ocenjuje, da želijo vlade v navezi s centralnimi bankami po svetu z ukinitvijo gotovine »popolnoma prevzeti celoten bančni sistem«.

Gotovina. Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde podpisuje evrski bankovec. Vir slike: AP.
Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde podpisuje evrski bankovec. Vir slike: AP.

Po mnenju združenja je z gotovino enostavno poslovati, številni, tudi starejši ljudje, pa so nanjo čustveno navezani. Prav tako z gotovino ohranjamo anonimnost in zasebnost. Bistveno pa se jim zdi, da pri plačevanju z gotovino vrednost bankovca ostaja nespremenjena, pri plačevanju s kartico pa banka vsakič vzame provizijo, s čimer po več transakcijah ves denar ostane banki.

Odziv Ministrstva za finance

Uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena, mirijo na Ministrstvu za finance in dodajajo, da že zdaj za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja obstajajo zadostne pravne podlage.

Skrbi glede uporabe gotovino v prihodnosti so torej odveč, so prepričani. S ciljem ohranitve možnosti gotovinskega plačevanja je namreč Evropska komisija junija letos v okviru zakonodajnega paketa, povezanega s preučevanjem možnosti uvedbe tako imenovanega digitalnega evra, objavila tudi predlog evropske uredbe o evrobankovcih in evrokovancih kot zakonitem plačilnem sredstvu, so še pojasnili.

Gotovina. Skrbi glede uporabe gotovine v prihodnosti so odveč. Vir slike: BFL nuotr.
Skrbi glede uporabe gotovine v prihodnosti so odveč. Vir slike: BFL nuotr.

Ta uredba jasno določa pravila, na podlagi katerih bo tudi v prihodnje zagotovljen dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja, tudi v primeru dejanske uvedbe digitalnega evra. Ta bi v tem primeru predstavljal le dodatno obliko enotne valute evro.

Poleg tega je evro kot valuta urejen v predpisih Evropske unije, predvsem v Pogodbi o delovanju EU. Ta namreč določa, da so samo bankovci, ki jih izdajajo Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke, zakonito plačilno sredstvo v EU.

Nadalje tudi evropska uredba o uvedbi evra določa, da so evrski bankovci in kovanci edini, ki imajo status zakonitega plačilnega sredstva v sodelujočih državah članicah.

Potrošnikom je zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z evrsko gotovino. Vir slike: Getty.
Potrošnikom je zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z evrsko gotovino. Vir slike: Getty.

Ob tem tudi Zakon o uvedbi evra določa, da se v Sloveniji kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo izključno evrski bankovci in kovanci. To pomeni, da je potrošnikom zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z evrsko gotovino, za razliko od negotovinskih oblik plačevanja, za katere take splošne obveznosti ni, razen, ko je predpisana s področnimi zakoni, so še dodali na ministrstvu.

Izjavo so zaključili s trditvijo, da na Ministrstvu za finance ne dajejo prednosti nobeni obliki plačevanja, temveč odločitev o njihovi uporabi prepuščajo trgu. »Pomembno pa je, da imajo ljudje možnost izbire, zato znova poudarjamo, da uporaba gotovine ni ogrožena,« so zapisali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice