Skip to content

V evroobmočju občuten padec inflacije, v Sloveniji pa visoka stopnja rasti cen še kar vztraja

Evropski statistični urad (Eurostat) pričakuje, da bo letna inflacija v evroobmočju oktobra znašala 2,9 odstotka, kar je precejšen padec s 4,3 odstotka v mesecu septembru. To je hkrati tudi najnižja letna rast cen življenjskih potrebščin v državah z evrom od julija 2021.

Podobno kot do zdaj, se je tudi v oktobru najbolj podražila kategorija hrane, alkohola in tobaka (za 7,5 odstotka v primerjave z 8,8 odstotka v septembru). Sledi kategorija storitev (za 4,6 odstotka v primerjavi s 4,7 odstotka v septembru) ter neenergetsko industrijsko blago (za 3,5 odstotka v primerjavi s 4,1 odstotka v septembru).

Energija se je medtem pocenila za kar 11,1 odstotka, medtem ko se je v septembru pocenila za 4,6 odstotka.

Gibanje stopnje inflacije v državah evroobmočja in v Sloveniji. Vir slike: Eurostat.
Gibanje stopnje inflacije v državah evroobmočja in v Sloveniji. Vir slike: Eurostat.

Pri Financial Times izpostavljajo, da je ocenjena oktobrska stopnja tako nižja od pričakovanj ekonomistov, ki so predvidevali 3,1-odstotno inflacijo. Poleg tega bi lahko takšen padec prispeval tudi k temu, da Evropska centralna banka (ECB) obrestnih mer ne bo dvignila niti na naslednjem sestanku.

»To je jasen trenutek, ko se tri glavne centralne banke zavedajo, da je prvi del dela na področju inflacije opravljen, in zdaj prehajajo v situacijo, ko bodo dlje časa ohranjale višje obrestne mere, čeprav nihče ne ve, kako dolgo,« je pojasnil Carsten Brzeski, globalni vodja makro raziskav pri nizozemski banki ING.

ECB je prejšnji teden svojo referenčno depozitno obrestno mero ohranila pri 4 odstotkih in tako končala serijo desetih zaporednih zvišanj, kar se do zdaj še ni zgodilo.

Trend padajoče inflacijske stopnje bi se lahko v prihodnje sicer nekoliko upočasnil, saj vojna med Izraelom in Hamasom zvišuje cene energentov.

Inflacija v državah evroobmočja po novem znaša »le« še 2,9 odstotka. Vir slike: Bloomberg.
Inflacija v državah evroobmočja po novem znaša »le« še 2,9 odstotka. Vir slike: Bloomberg.

»Če pogledamo v prihodnost, je malo verjetno, da bo inflacija še naprej padala tako hitro,« je dejal Jack Allen-Reynolds, ekonomist pri svetovalni družbi Capital Economics. »Inflacija energentov se bo v naslednjih nekaj mesecih verjetno nekoliko povečala,« je dodal.

Inflacija v posameznih 20 državah, ki kot skupno valuto uporabljajo evro, je še vedno zelo različna, od 7,8 odstotka na Slovaškem do negativnega 1,7 odstotka v Belgiji.

Inflacija v Sloveniji le za odtenek nižja

V oktobru so cene v Sloveniji na letni ravni narasle za 6,9 odstotka, so sporočili s Statističnega urada RS (SURS). V mesecu pred tem je inflacija znašala 7,1 odstotka, v istem mesecu prejšnjega leta pa 9,9 odstotka.

Inflacija Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji. Vir slike: SURS.
Letne stopnje rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji. Vir slike: SURS.

Cene hrane in brezalkoholnih pijač so bile v oktobru višje za 7,3 odstotka, sledijo pa podražitve električne energije za 24,3 odstotka. Podražitev v skupini rekreacija in kultura so znašale 7,1 odstotka.

Po drugi strani so se v letu dni najopazneje pocenila trdna goriva in sicer za 14,1 odstotka, so še dodali pri SURS. Za 2,7 odstotka so se pocenila tudi prevozna sredstva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice