Skip to content

Nadzor na mejah: okrepitev mešanih patrulj in vzpostavitev koordinacijskega centra policij

Tako Slovenija kot Italija sta se pred nekaj dnevi odločili za podaljšanje nadzora na notranjih mejah schengenskega območja.

Slovenija nadzoruje mejne prehode s Hrvaško in Madžarsko, Italija pa mejo s Slovenijo. Razlogi za to so pri obeh državah podobni. Povečanje nevarnosti nasilja v EU po vojni na Bližjem Vzhodu, nevarnost teroristov, stalen migracijski pritisk, Slovenija pa je med razlogi za nadzor na mejah omenila še razmere v Ukrajini.

Obe državi sta nov termin nadzora določili od 31. oktobra do vključno 19. novembra. Italija je že v prvem krogu na mejo napotila tudi pripadnike vojske, ki nadzor opravljajo skupaj s policisti, medtem ko Slovenija uporabe vojaškega osebja še ne načrtuje.

Nadzor na mejah bo potekal vsaj še do 19. novembra. Vir slike: Lasorte.
Nadzor na mejah bo potekal vsaj še do 19. novembra. Vir slike: Lasorte.

V četrtek je v Trstu potekal tudi sestanek notranjih ministrov Slovenije, Italije in Hrvaške. Boštjan Poklukar, Matteo Piantedosi in Davor Božinović so se pri tem strinjali, da je potrebno sodelovanje pri nadzoru mej okrepiti.

»Vesel sem, da smo danes poglobljeno ocenili sodelovanje vseh treh držav na področju notranjih zadev,« je v izjavi za javnost po zaključku srečanja dejal minister Poklukar.

»Zelo poglobljeno smo se pogovarjali, kako in na kakšen način v tem formatu sodelovati skupaj pri pomoči posameznim državam Zahodnega Balkana za še bolj učinkovito preprečevanje nezakonitih prehodov meja.«

Nadzor na mejah. Novinarska konferenca notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije. Vir slike: STA.
Novinarska konferenca notranjih ministrov Hrvaške, Italije in Slovenije. Vir slike: STA.

Ministri so se dogovorili za povečanje nadzora na mejah s prisotnostjo mešanih patrulj, vzpostavitev stalnih centrov za usklajevanje policijskih sil ter za stabilno porazdelitev problematike, s katero se soočajo vse tri države.

»Delovanje mešanih brigad bo odvisno tudi od tehničnih sestankov, ki naj bi se začeli v naslednjih dneh,« je pojasnil guverner Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga. »To je tudi nujen korak za najboljšo uvedbo teh ukrepov na različnih ozemljih v skladu z zakoni, ki veljajo v vseh treh državah.«

Z ukrepom mešanih patrulj je zadovoljen tudi Poklukar, »vendar se je treba operativno dogovoriti o podrobnosti, kako bi tak sistem deloval v praksi,« je dodal.

Nadzor na mejah. Na meji z Italijo je bilo pregledanih skoraj 19000 oseb in 10000 vozil. Vir slike: ANSA.
Na meji z Italijo je bilo pregledanih skoraj 19000 oseb in 10000 vozil. Vir slike: ANSA.

Na srečanju so bili predstavljeni tudi nekateri podatki o dejavnostih policijskih in vojaških sil na meji z Italijo. Pregledanih je bilo skoraj 19.000 oseb in 10.000 vozil, približno deset oseb pa so pridržali zaradi pomoči pri nezakonitem prehajanju meje.

»Trenutno ni poročil o večjih težavah na čezmejnih prehodih, zato so vse skrbi do neke mere odpravljene,« je poudaril minister Piantedosi.

Italijanski minister je pri tem obljubil tudi okrepitev nadzora na manjših mejnih prehodih, ki so bili do zdaj skoraj brez osebja.

»Veliko pozornost namenjamo tudi sekundarnim prehodom ob upoštevanju postopnega sproščanja virov, ne le človeških, temveč tudi logističnih in tehnoloških, ki bodo podpirali učinkovit nadzor.«

Ministri so se še strinjali, da s tovrstnimi srečanji nadaljujejo v prihodnje. Slovenija je predlagala srečanje marca 2024 v Sloveniji v okviru Procesa Brdo, kjer sodelujejo tudi notranji ministri držav Zahodnega Balkana.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice