Skip to content

Islandija v stanju pripravljenosti: na tisoče prebivalcev čez noč zapustilo domove, pripravljajo se na »popolno uničenje« mesta

Za prebivalci mesta Grindavik, ki je od prestolnice Islandije oddaljeno le 40 kilometrov, je burna noč. Po tem, ko so v zgolj 48 urah prestali skoraj 1500 potresov, so zdaj morali svoje domove zapustiti, saj lahko novi tok magme izbruhne vsak čas.

Mesto je popolnoma izpraznjeno, saj so ga zapustile tudi interventne službe. Primer izbruha bi lahko namreč mesto »popolnoma uničil«, ocenjujejo oblasti.

Islandski meteorološki urad (IMO) je sporočil, da ni mogoče določiti, kdaj in kje bo magma dosegla površje, vendar je opozoril, da je »verjetnost izbruha vulkana v bližnji prihodnosti precejšnja«. Prebivalci se v svoje domove najverjetneje ne bodo mogli vrniti še kar nekaj časa. Za zdaj je vstop v mesto popolnoma prepovedan.

Potresi so za seboj pustili globoko razpokane ceste. Vir slike: Gisli Olafsson, X.
Potresi so za seboj pustili globoko razpokane ceste. Vir slike: Gisli Olafsson, X.

»Resnično nas skrbi za vse hiše in infrastrukturo na tem območju,« je za AFP povedal Vidir Reynisson, vodja islandske civilne zaščite in kriznega upravljanja.

Magma pod območjem mesta se je v zadnjih dneh močno približala površju. V sredo je bila na globini približno pet kilometrov, v soboto pa že dosegla globino 800 metrov, je za AFP pozno v soboto povedala Sara Barsotti, koordinatorka IMO za vulkansko nevarnost.

Dodala je, da so bili strokovnjaki presenečeni nad količino lave in hitrostjo kopičenja. »To, kar vidimo zdaj, je dogodek brez primere. Govorimo o hitrostih tega procesa ter količinah oziroma stopnjah dotoka, ki so veliko večje od tega, kar smo do zdaj videli na polotoku.«

Prebivalci so moralo hitro zapustiti svoje domove, saj lahko magma izbruhne vsak čas. Vir slike: AP.
Prebivalci so moralo hitro zapustiti svoje domove, saj lahko magma izbruhne vsak čas. Vir slike: AP

Na polotoku Reykjanes so v zadnjih letih v bližini vulkana Fagradalsfjall nastali trije izbruhi. Marca 2021, avgusta 2022 in julija 2023, vendar vsi daleč od infrastrukture ali naseljenih območij.

Zemljina skorja se je zaradi teh izbruhov »v zadnjih treh letih zelo močno razdrobila«, kar je »pomagalo magmatskim tekočinam, da so hitreje našle svojo pot«, je pojasnila Barsotti.

Pred izbruhom marca 2021 je polotok Reykjanes miroval osem stoletij. Vulkanologi pravijo, da bi lahko novi cikel povečane aktivnosti trajal več desetletij ali stoletij.

Na Islandiji, državi z manj kot 400.000 prebivalci in okoli 130 vulkani, od katerih je večina aktivnih, je vulkanska dejavnost že dolgo prisotna. Pred 50 leti je prav tako v bližini Grindavika izbruhnil vulkan Vestmannaeyjar, ki je mesto uničil. Tokratni izbruh bi lahko bil še hujši, je za islandsko javno televizijo RUV povedal vulkanolog Ármann Höskuldsson.

Magma. Izbruh vulkana na polotoku Reykjanes, Islandija, julija 2023. Vir slike: Reuters.
Izbruh vulkana na polotoku Reykjanes, Islandija, julija 2023. Vir slike: Reuters.

»Mesto je že utrpelo precejšnjo škodo zaradi potresov in premikov tal, medtem ko se magma premika navzgor,« je situacijo na družbenem omrežju X povzel poslanec Gisli Olafssonshared.

Pojasnil je, da obstaja velika možnost, da se 15-kilometrski tok magme spremeni v izbruh, saj je komora magme pod območjem dvakrat večja od izbruhov v zadnjih nekaj letih na tem območju. Obstaja tudi možnost, da se to zgodi pod oceanom, kar lahko povzroči eksploziven izbruh in obsežne oblake pepela.

»Znanstveniki so opozorili, da morda ne bodo uspeli sporočiti, kdaj bo magma dosegla površje, zato je zelo nevarno iti tja,« je dodal Olafssonshared.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice