Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o sporazumu med Italijo in Španijo

Romunija ne sprejema več brezposelnih oseb

Pred 100 leti je romunska vlada izdala uredbo, s katero je državne meje popolnoma zaprla. V državo tako niso več spuščali brezposelnih oseb, ki so v Romunijo prihajale delat, saj je bil že velik del romunskega prebivalstva brez zaposlitve. Vsakega tujca, ki je kljub temu uspel priti čez mejo, so oblasti zaprle in nato izgnale iz države.

Španija in Italija

Tiste dni je španski kralj obiskal Rim. Obisku so takrat pripisovali izredno velik političen pomen. »Sprejet je bil z velikimi častmi, kakor so pri vladarskih oficialnih obiskih že običajne, prirejenih je bilo lepo število obedov in večerij, na katerih je bilo izrečeno več politično zanimivih napitnic, ki naj bi dokazale tesno prijateljstvo med obema državama za bodočnost,« je poročal Slovenec.

Uradno so sporočili, da so ob tej priložnosti sklenili tudi trgovsko pogodbo med Italijo in Španijo, vendar se je ugibalo, da je bilo sklenjenih še več drugih, najverjetneje vojaških pogodb, brez katerih so takšni obiski redkokdaj minili.

Slovenec. Alfonso XIII, ki je kot kralj Španije vladal do leta 1931. Vir slike: Britannica.

Alfonso XIII, ki je kot kralj Španije vladal do leta 1931. Vir slike: Britannica.

Slovenec je obisk in morebitne sklenjene pogodbe analiziral na sledeči način. »Če pa si pokličemo v spomin lego obeh držav ob Sredozemskem morju, se skoraj ni mogoče ubraniti utiša, da stoji za celim aranžmanom neka tretja sila, ki ima največji interes na tem, da Francijo obkoli, kakor je bila obkoljena leta 1914,« so pisali. »Nemčija z Avstrijo vred.«

Kot zanimivo so izpostavili tudi dejstvo, da španski kralj ni obiskal le italijanskega kralja, ampak tudi papeža. Takrat je namreč veljalo načelo, da katoliški vladarji niso obiskali italijanskega vladajoče vrha, če so hkrati želeli ostati v dobrih odnosih z Vatikanom. »Ta dogodek tolmačijo kot znak vznemirjenja med Vatikanom in laško vlado,« je še dodal Slovenec.

O prepovedi alkohola v ZDA – nadaljevanje

Že v prejšnji izdaji Pred 100 leti v Slovencu smo pisali o situaciji, ki jo je s seboj prinesla prepoved alkohola v Združenih državah Amerike. Spomnimo, da samo uživanje alkohola ni bilo prepovedano, prepovedana pa je bila proizvodnja, transport in prodaja alkoholnih pijač, vključno s pivom in vinom.

V sosednji Kanadi so seveda prepoved alkohola takoj izkoristili in na več kot 5.000 kilometrov dolgi državni meji v največjem obsegu začeli s tihotapstvom. »Zaslužili so ogromne vsote,« je poročal Slovenec. »Celo mi v Jugoslaviji bomo to čutili; naš generalni konzul v Kanadi se je obrnil na jugoslovanske veletrgovce z vinom, naj se brigajo za Kanado in naj imajo najboljša svoja vina pripravljena za tja.«

Slovenec. Obalna straža ZDA je v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja dobila višja proračunska sredstva z namenom preprečevanja tihotapljenja. Vir slike: Ameriški pomorski inštitut.

Obalna straža ZDA je v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja dobila višja proračunska sredstva z namenom preprečevanja tihotapljenja. Vir slike: Ameriški pomorski inštitut.

ZDA so seveda poskušale to tihotapstvo omejiti, vendar jim ga popolnoma ni uspelo. Meja je bila predolga, kanadski tihotapci pa so bili povrh vsega pri svojem delu iznajdljivi. »Na jezeru Ontario imajo celo podvodni čoln, ki prevaža dragoceno blago,« so pojasnili pri Slovencu.

Za ZDA pa je postajalo nevarno tudi tihotapljenje čez morje, zlasti z Bahamov pod angleško oblastjo in otočja Bermuda. Alkohola pa se je v ZDA stekal tudi neposredno iz Evrope oziroma bolj natančno iz Anglije.

Predvsem Bahamom je v tistih letih zaradi tihotapstva šlo zelo dobro. V brošuri, ki jo je pripravila vlada, so zapisali tako: »Od leta 1919 so se vladne finance vsled razmer, nastopivših pomladi leta 1920 v Zedinjenih državah, na čudovit način opomogle. Dolga imamo le še prav malo in še ta je ves krit.«

Kot razmere v ZDA je bila seveda mišljena prepoved alkohola. »Prebivalstvo vsega otočja šteje komaj 60.000 duš; če bili vsi skupaj postali čez noč pijanci, bi ne mogli popiti niti odstotka tega blaga, ki je poslano tja,« je izračunal Slovenec.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice