Skip to content

Hrana glede na lansko leto cenejša za dobrih deset odstotkov

Na mesečni ravni se cene hrane novembra niso veliko spremenile. Žita so bila cenejša, medtem ko so se rastlinska olja podražila.

Indeks cen žit, ki ga vodi Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), se je novembra v povprečju znižal za tri odstotke, in s tem dosegel za 19,4 odstotka nižjo vrednost kot pred letom dni.

Najbolj so se znižale mednarodne cene grobih žit, in sicer za 5,6 odstotka glede na prejšnji mesec. To je predvsem posledica močnega znižanja svetovnih cen koruze, zaradi povečane prodajne aktivnosti kmetov v Argentini in pritisk sezonsko večje ponudbe v Združenih državah Amerike.

Pocenil se je tudi ječmen, medtem ko so se cene sirka nekoliko okrepile. Novembra so padle tudi cene pšenice, in sicer za 2,4 odstotka, predvsem zaradi povečane sezonske oskrbe v Argentini in Avstraliji ob napredku pri žetvi in še vedno močni konkurenci Ruske federacije.

Gibanje svetovnih cen hrane po kategorijah živil. Vir podatkov: FAO.

Gibanje svetovnih cen hrane po kategorijah živil. Vir podatkov: FAO.

Nasprotno so se rastlinska olja novembra podražila. Skok v cenah je znašal 3,4 odstotka, kar je prvo povišanje cen v zadnjih štirih mesecih.

K zvišanju indeksa so prispevale višje svetovne cene palmovega in sončničnega olja. Palmovo olje se je podražilo za več kot šest odstotkov, k čemur so največ prispevali nakupi v vodilnih državah uvoznicah in sezonsko nižja proizvodnja v glavnih državah proizvajalkah. K višjim cenam sončničnega olja je prav tako največ pripomogel obseg uvoznih nakupov.

Mednarodne cene sojinega olja so se nekoliko znižale zaradi manjšega svetovnega uvoznega povpraševanja, ki je odtehtalo vpliv slabših obetov pridelave soje v Braziliji, medtem ko je k nižjim svetovnim cenam repičnega olja prispevala še vedno bogata svetovna ponudba.

Mlečni izdelki so se novembra podražili za 2,2 odstotka, kar pomenu drugo zaporedno mesečno zvišanje. Kljub temu so cene ostale za 16,9 odstotka nižje kot pred letom dni.

hrana. Mlečni izdelki so se novembra podražili za 2,2 odstotka. Vir slike: Goingwind.

Mlečni izdelki so se novembra podražili za 2,2 odstotka. Vir slike: Goingwind.

Zaradi visokega povpraševanja kupcev iz severovzhodne Azije so se povišale cene masla in posnetega mleka v prahu. Svoje so dodale tudi omejene zaloge in povečano povpraševanje pred zimskimi prazniki v zahodni Evropi.

Isti dejavniki so dvignili cene polnomastnega mleka v prahu, vendar je vztrajno umirjeno povpraševanje azijskih kupcev skupaj z ustaljenimi proizvodnimi dejavnostmi v Oceaniji nekoliko omejilo mesečno rast.

Nasprotno so cene sira še naprej padale zaradi velike razpoložljivosti za izvoz, zlasti za sir čedar, kljub sezonsko omejenim dobavam mleka v Zahodni Evropi.

Hrana. Cene sira so še naprej padale zaradi velike razpoložljivosti za izvoz, zlasti za sir čedar. Vir slike: Kaze blog.

Cene sira so še naprej padale zaradi velike razpoložljivosti za izvoz, zlasti za sir čedar. Vir slike: Kaze blog.

Cene mesa so novembra ostale dokaj stabilne z rahlim padcem 0,4 odstotka. Padec cen perutninskega mesa je odraz povečane ponudbe, predvsem iz Brazilije, ne glede na težave v proizvodnji zaradi izbruhov ptičje gripe v številnih državah.

Cene prašičjega mesa so se znižale zaradi vztrajno šibkega uvoznega povpraševanja na azijskih trgih in zadostnih izvoznih zalog pri nekaterih izvoznikih, kljub povečani notranji prodaji v Evropi pred zimskimi počitnicami. Medtem je velika izvozna ponudba iz Brazilije in Oceanije vplivala na svetovne cene govejega mesa. Nasprotno so se cene ovčjega mesa nekoliko zvišale, predvsem zaradi vpliva gibanja valut.

Sladkor, ki je v preteklih mesecih dosegal rekordno visoke cene, se je novembra ponovno nekoliko podražil. Cene so se zvišale za 1,4 odstotka, kar je 41,1 odstotka višja vrednost kot v istem mesecu lani.

Povečanje cen je bilo večinoma povezano s povečano zaskrbljenostjo glede svetovnih izvoznih zmogljivosti v tekoči sezoni zaradi poslabšanja proizvodnih možnosti v dveh glavnih izvoznicah, Tajski in Indiji, zaradi hudih suhih vremenskih razmer, povezanih z vremenskim dogodkom El Niño.

Poleg tega so k splošnemu zvišanju svetovnih cen sladkorja prispevale tudi zamude pri odpremi iz Brazilije, skupaj s krepitvijo brazilskega reala v primerjavi z ameriškim dolarjem. Kljub temu sta visoka stopnja proizvodnje v Braziliji in nižje mednarodne cene surove nafte omejili mesečno zvišanje cen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice