Skip to content

Predstavniki kmetov na podnebni konferenci o hrani: »Očitno je, da obstaja problem porazdelitve«

V Dubaju že skoraj dva tedna poteka podnebna konferenca COP28, kjer se politiki, znanstveniki in predstavniki različnih področij pogovarjajo o posledicah in vzrokih podnebnih sprememb ter o morebitnih rešitvah.

Na konferenci sodeluje tudi približno 100 predstavnikov kmetijskih združenj iz Severne in Južne Amerike, Afrike, Azije in Evrope. Zahtevajo enakopraven položaj pri sprejemanju odločitev in opozarjajo na težave pri trenutnem sistemu upravljanja.

»Mali kmetje in domorodna ljudstva že 28 let sodelujejo na konferenci COP, čeprav z veliko, veliko manjšimi delegacijami. Vsako leto je napredek minimalen, čeprav se konference udeležuje vedno več predstavnikov, ki iz leta v leto delijo svoje skrbi in rešitve,« je za portal Food Ingredients First, ki se je na konferenci pogovarjal s predstavniki kmetov, dejal Pablo Frere iz organizacije Redes Chaco v Argentini.

COP28. Pablo Frere iz organizacije Redes Chaco v Argentini. Vir slike: FAO.

Pablo Frere iz organizacije Redes Chaco v Argentini. Vir slike: FAO.

Po njegovih besedah je družba na splošno zelo zaskrbljena glede prihodnosti. »Skrbi nas usoda naših oceanov, skrbi nas usoda naših gozdov, skrbi nas nadaljnja sposobnost malih kmetov, da pred pogostejšimi in hujšimi podnebnimi vplivi pridelajo več kot tretjino svetovne hrane, ter preživetje in blaginja avtohtonih sort in pasem ter njihova vloga pri varovanju biotske raznovrstnosti in trajnostnem kmetovanju,« je naštel Frere.

V svoji izjavi se je dotaknil tudi razprav o tem, da je svetovna lakota posledica omejenega dostopa do pridelkov, ne pa same razpoložljivosti hrane.

»Res je, problem, s katerim se srečujemo po vsem svetu in v Latinski Ameriki – z izjemo Haitija, ki ima sistemsko in hudo pomanjkanje hrane – je, da so države zelo bogate z dobrinami, vendar imajo problem z distribucijo,« je pojasnil Frere.

Poudaril je, da v državah, kot je Argentina, ki sicer proizvaja hrano za več kot 450 milijonov ljudi, kar je desetkrat več od njenega prebivalstva, še vedno trpijo zaradi negotove preskrbe s hrano.

Argentina je ena glavnih proizvajalk hrane v Južni Ameriki. Vir slike: UTT.

Argentina je ena glavnih proizvajalk hrane v Južni Ameriki. Vir slike: UTT.

»Očitno je, da imamo težave s porazdelitvijo. Tudi potrošniki so vse številčnejši. Vse to je izziv za pridelavo zdrave in na podnebje odporne hrane.«

Prepričan je, da so potrebne tudi tehnologije, s katerimi bomo lahko učinkoviteje pridelovali hrano, ki je bolj zdrava. Vendar ta tehnologija ne sme priti na račun lokalnega, trajnostnega razvoja, niti na račun uničevanja narave.

»Veliko problemov, s katerimi se danes soočamo, bi rešili, če bi zmanjšali porabo nekaterih dobrin in povečali porabo drugih. Tehnologija ima pri tem izzivu veliko vlogo,« je še dejal.

Emisije metana so »do neke mere ciklični naravni proces«

O metanu se v podnebnih pogovorih veliko razpravlja. Rešitve za zmanjševanje metana v kmetijstvu so v ospredju pobud za zmanjšanje podnebnih emisij.

Frere medtem trdi, da bi morala vsaka država sama uskladiti svoj delež in kvoto svojega prispevka k reševanju tematike podnebnih sprememb.

COP28. Čreda goveda v Argentini. Vir slike: Britannica.

Čreda goveda v Argentini. Vir slike: Britannica.

»Dokazano je, da so emisije metana do neke mere ciklični naravni proces,« je nadaljeval Frere. »Termiti, tako kot krave in številne druge živali, kot so žirafe in sloni, sproščajo metan. Seveda te druge živali ne prispevajo veliko k emisijam toplogrednih plinov.«

Naravni proces, v katerem krave in druge živali prispevajo k obnavljanju narave, je treba tudi razlikovati od drugih vrst toplogrednih plinov, ki na primer nastajajo pri pridobivanju fosilnih goriv.

»Proizvodnja metana je ciklični del narave, in če jo skupnosti dobro izvajajo na območjih, kjer druga vegetacija in pridelki ne bi uspeli, lahko govedo prispeva k trajnostnemu razvoju in prehranski varnosti. Vsak sektor mora biti odgovoren za svoj prispevek k emisijam toplogrednih plinov in podnebnim spremembam,« je zaključil.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice