Skip to content

»V laboratorijsko meso se meče toliko denarja, da si ne moremo privoščiti, da bi ga ignorirali«

Znanstveniki v Veliki Britaniji so se lotili raziskovanja vpliva laboratorijsko gojenega mesa na kmetijstvo in kmete. V naslednjih dveh letih bodo izvedli več raziskav, prve izsledke pa so že objavili.

O mesu, ki ga znanstveniki iz celic proizvedejo v laboratoriju, je bilo v prejšnjem letu veliko govora in v prihodnje bomo o tem verjetno slišali še več. Nekatere države to prakso podpirajo in temu namenjajo visoke vsote denarja, medtem ko nad laboratorijskim mesom drugje niso preveč navdušeni.

Laboratoriji se prav tako ne osredotočajo več samo na meso, ampak tudi na drugo hrano, kot na primer jajca in mleko, pa tudi čokolado in kavo.

Laboratorijsko meso v celoti proizvedejo v laboratoriju, brez vključevanja živali. Vir sike: IDTechEX.

Laboratorijsko meso v celoti proizvedejo v laboratoriju, brez vključevanja živali. Vir sike: IDTechEX.

Britanska študija, ki bo proučevala odnos kmetov do laboratorijsko gojenega mesa, se bo tako osredotočila na morebitne priložnosti in tveganja te industrije ter njen vpliv na kmetijstvo v primeru, da se proizvodnja razširi.

»Pogledi kmetov na dosedanje raziskave so bili ključnega pomena za naše razumevanje, kako bi lahko laboratorijsko gojeno meso vplivalo na kmetijske sektorje v Združenem kraljestvu,« je pojasnila Lisa Morgans, višja predavateljica za zdravje in dobro počutje živali na Kraljevi kmetijski univerzi (RAU) v Združenem kraljestvu.

Prva faza projekt vključuje raziskavo o odnosu kmetov do te nove tehnologij, objavili pa so jo v reviji »Frontiers in Sustainable Food Systems«.

V sklopu študije so opravili razprave s 75 kmeti iz šestih fokusnih skupin, ki predstavljajo različne sektorje v štirih državah Združenega kraljestva.

V sklopu študije so opravili razprave s 75 kmeti iz šestih fokusnih skupin. Vir slike: BBC.

V sklopu študije so opravili razprave s 75 kmeti iz šestih fokusnih skupin. Vir slike: BBC.

»V laboratorijsko gojeno meso se meče toliko denarja, da si ne moremo privoščiti, da bi ga ignorirali. Postaviti moramo vprašanja o stvareh, kot so odpadni proizvodi in pridobivanje surovin,« je poudaril eden od kmetov, ki so sodelovali v raziskavi.

»Zdaj bi jih morali priganjati glede tega. Pravijo nam, da je to prihodnost, zato nam morajo povedati, kaj to pomeni.«

Nekateri kmetje so bili mnenja, da nedavne inovacije na področju laboratorijskega mesa predstavljajo grožnjo v obliki konkurence tradicionalni proizvodnji mesa, medtem ko drugi pravijo, da bi to lahko meso iz pašne reje postavilo na višje mesto kot bolj prestižno obliko hrane. To kaže na nove priložnosti v kmetijskem sektorju, so prepričani.

Laboratorijsko meso. Pogosta skrb med kmeti je bila povezana s pomanjkanjem informacij o tehnologiji. Vir slike: FAIRR.

Pogosta skrb med kmeti je bila povezana s pomanjkanjem informacij o tehnologiji. Vir slike: FAIRR.

Proizvajalec jagnjetine in govedine je na primer izpostavil, da bi mu trženje njegovih proizvodov kot »pravih« lahko zagotovilo konkurenčno prednost pred beljakovinami, proizvedenimi v bioreaktorju.

Drugi pa so si zamislili nove priložnosti, skozi katere bi kmetije laboratorijem dobavljale surovine rastlinskega ali živalskega izvora.

Med grožnjami, ki so poudarjene v raziskavi, so tudi morebitni učinki na zdravje ter vprašanje, kako bi se takšen laboratorijski izdelek predstavil na trgu.

Ali kot beljakovina z visoko ali nizko vrednostjo? Ali bi konkuriral z zrezkom ali mletim mesom, piščančjimi prsmi ali piščančjim medaljonom? Pogosta skrb med kmeti je bila povezana s pomanjkanjem informacij o tehnologiji.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Jože
Jože
1 month ago

Zanimivo,,, prihodnost je toraj res tukaj,,, zvezdne steze,,

Prijava na e-novice