Skip to content

Ministrstvo hiti s pojasnili: »Energetski zakon ne prepoveduje ogrevanja na les in zemeljski plin«

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je 7. decembra 2023 v vladno obravnavo poslalo predlog novega Energetskega zakona.

Za nov predlog so zapisali, da celovito prenavlja trenutno veljaven zakon EZ-1 ter prilagaja obstoječi pravni okvir na področju energetike na izzive razogljičenja in zelenega prehoda, saj predvideva postopno prehajanje od fosilnih goriv na okolju prijaznejše vire energije.

Ogrevanje. Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Vir slike: STA.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer. Vir slike: STA.

Minister Bojan Kumer je v odgovor na novinarskih konferenci zatrdil, da zakon ne uvaja »nekih absolutnih prepovedi«. Na ministrstvu so tudi prepričani, da so »nekatere politične stranke in interesna združenja« predlog zakona »izrabile za svojo promocijo, s katero zavajajo javnost«.

»Zakon ne prepoveduje ogrevanja na zemeljski plin in lesno biomaso, prav tako tudi ne ukinja plinskih omrežij in ne omejuje prodaje plina tistim, ki ga uporabljajo,« so tako pojasnili v izjavi za javnost.

Dodali so, da omejitve glede ogrevanja na zemeljski plin veljajo zgolj za nove stanovanjske stavbe, ki morajo biti že v osnovi skoraj ničenergijske in s tem fosilnih goriv niti ne potrebujejo.

»Za takšne stavbe so danes že na voljo nove tehnologije, ki so prijaznejše do okolja, cenejše in stroškovno učinkovitejše,« so zapisali.  »Pri preostalih vrstah novih stavb, kot so na primer poslovne stavbe, trgovski centri, industrijske stavbe itd., zakon ne prinaša nobenih omejitev.«

Omejitve glede ogrevanja na zemeljski plin veljajo zgolj za nove stanovanjske stavbe. Vir slike: Spruce.

Omejitve glede ogrevanja na zemeljski plin veljajo zgolj za nove stanovanjske stavbe. Vir slike: Spruce.

Kljub temu pa sem jim zdi smiselno ljudi opozoriti na to, da »bo ogrevanje na plin v prihodnje eden od dražjih načinov ogrevanja« in je zato potrebno »postopno preiti na druge načine ogrevanja in ter se tako izogniti energetski revščini«.

Kar se tiče omejitve ogrevanja na lesno biomaso bo ta veljala le v primeru, če se za to odloči občina in le za nove ali prenovljene eno- ali dvostanovanjske stavbe v gosto naseljenih območjih, kjer je problematična kakovost zraka.

»Obstoječih kurišč v strnjenih naseljih se zakon ne dotika,« so zatrdili. »Država še naprej spodbuja daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, pa tudi uporabo biomase v individualnih kuriščih, če so izven strnjenih naselij, saj je les kot domači obnovljivi vir energije strateškega pomena za Slovenijo. Še vedno bomo lahko uporabljali lesno biomaso tudi v strnjenih naseljih kot sekundarni vir.«

Sedež Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Vir slike: eUprava.

Sedež Ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Vir slike: eUprava.

»Vemo, da je les naravno bogastvo Slovenije,« je Kumar dodal, a hkrati izpostavil, da ne smemo spregledati, da so v določenih lokalnih okoljih zelo visoke koncentracije delcev PM, zato bi bilo neodgovorno, da tega vprašanja ne bi naslovili.

Ministre se je odzval tudi na navedbe, da bo cena elektrike zaradi novega načina obračuna omrežnine v prihodnje občutno višja. »Ne drži. Novi način obračuna omrežnine prinaša pravičnejšo porazdelitev stroškov uporabe omrežij med vse odjemalce,« je pojasnil. Po njegovih besedah bo veliko gospodinjstev v prihodnje plačevalo celo nekoliko manj kot doslej.

»Cene bodo odvisne od tega, koliko kdo uporablja omrežje. Tisti, ki ne bo spremenil navad, bo plačeval enako kot doslej,« je dodal.

Zgleda torej, da gre ponovno za napoved vlade, ki so jo mnogi napačno razumeli. Ali pa je do sprememb v mišljenju vlade prišlo zato, ker je prvotna napoved o prepovedi ogrevanja na plin in drva dvignila veliko prahu.

Koliko nas bo v prihodnje v resnici stala elektrika, pa bomo še videli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice