Skip to content

Ministrstvo: »Zdravniki imajo pravico do stavke, istočasno imajo pa tudi bolniki pravico do oskrbe«

Na novinarski konferenci so v sredo sodelujoči poudarili, da morajo zdravniki tudi v času stavke izvajati storitve, katerih opustitev bi lahko vodila v hudo nepopravljivo okvaro zdravja ali smrt, storitve za zaščitene kategorije in ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Prav tako morajo stavkajoči zdravniki izdati vse listine, ki bi lahko vplivale na pacientovo zdravje ali socialni status, kar vključuje tudi listine s področja bolniških odsotnosti, sporočajo z ministrstva za zdravje.

»Obdobje stavke je tako lovljenje ravnotežja med pravicami stavkajočih in pravicami pacientov. Ker so pacienti v tem razmerju šibkejši, je mnenje ministrstva, da se v primeru dvoma in nejasnosti storitev mora izvesti,« je pojasnila Jasna Humar, v. d. generalnega direktorja Direktorata za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje.

Zdravniki imajo pravico do stavke_slika1_Novinarska konferenca ministrstva za zdravje_vir MZ

Novinarska konferenca ministrstva za zdravje. Vir slike: MZ.

Kot je nadaljevala, so bolniki v zadnjih dneh največ tarnali zaradi neizdajanja bolniških listov. »Dejstvo je, da lahko neizdaja bolniškega lista bolniku hudo poslabša socialni status,« je poudarila.

Ana Vodičar, direktorica Področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je prav tako poudarila pomembnost bolniških listov, s katerimi delavci opravičijo svojo odsotnost z dela, saj lahko sicer po delovnopravni zakonodaji sledijo posledice, tudi odpoved delovnega razmerja. Bolniški list za zavarovance predstavlja tudi podlago za obračun nadomestila plače.

Dodala je, da ureditev v nekaterih kolektivnih pogodbah delavcu sicer omogoča začasno odsotnost z dela do nekaj dni tudi brez bolniškega lista, večji problem pa so denimo daljše bolniške odsotnosti ali pa odsotnosti zaradi nege otroka.

Če bolniki naletijo na težave in menijo, da bi jim lahko odpoved storitve hudo in nepopravljivo poslabšala zdravje, naj se najprej obrnejo na vodstvo zavoda, v katerem stavkajoči dela, nato pa na zastopnike pacientovih pravic, svetujejo na ministrstvu.

Zdravniki imajo pravico do stavke_slika2_Damjan Polh, predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije_vir FIDES

Damjan Polh, predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije. Vir slike: FIDES.

O kršitvi je možno obvestiti tudi Zdravstveni inšpektorat (ZIRS). »ZIRS je v povezavi s stavko zdravnikov do sedaj prejel že deset prijav, ki se nanašajo na odpoved že določenih terminov zdravstvenih obravnav, nedosegljivost ambulant za naročanje (predvsem telefonsko) in zaključevanje bolniških staležev,« je na novinarski konferenci predstavila inšpektorica Andreja Mojškrc.

Medtem pa iz Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije (FIDES) sporočajo, da trditev ministrstva, da mora biti izdajanje bolniških listov in dostopnost na daljavo med stavko zagotovljeno, nima nobene pravne podlage.

V sindikatu so začeli zbirati preklice soglasij zdravnikov za nadurno delo. Kot so pojasnili za STA, se lahko zdravniki in zobozdravniki, ki želijo preklicati soglasja, obrnejo na zaupnike v njihovi zdravstveni ustanovi, ki so lokalni koordinatorji zbiranja preklicev soglasij.

V FIDES so pripravili poseben obrazec in ga posredovali zaupnikom. Podatek, koliko umikov soglasij bo zbranih, bo znan proti koncu tedna, ko se bo s tem seznanil tudi glavni stavkovni odbor Fidesa. Po navedbah sindikata bi zdravniki v primeru umika soglasij delali po evropski direktivi, ki dovoljuje največ 40 ur opravljenega dela na teden.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice