Skip to content

Sladila in nadomestki sladkorja so morda nevarni za otroke

V zadnjem času lahko opazimo velik porast sladil, ki ne vsebujejo sladkorja. Takšne nadomestke sladkorja se med drugim uporablja v nizkokaloričnih različicah znanih sladkih pijač, kot sta Coca-Cola in Fanta.

Ob tem pa se je že kar nekaj znanstvenikov oglasilo in izrazilo pomisleke, da morda ta sladila le niso tako nedolžna kot se zdijo na prvi pogled.

Trije raziskovalci z Univerze v Washingtonu v Združenih državah Amerike in Univerze v Čilu so ameriški  Upravi za hrano in zdravila (FDA) predlagali, da omeji uporabo nizkokaloričnih sladil v živilih in pijačah, ki so namenjene predvsem otrokom. Vsaj dokler ne bodo na voljo prepričljivi dokazi o morebitnih koristih in stranskih učinkih, pravijo.

Sladila. Pokazalo se je, da uživanje nekaterih sladil vodi v razvoj glukozne intolerance. Vir slike: iStock.

Pokazalo se je, da uživanje nekaterih sladil vodi v razvoj glukozne intolerance. Vir slike: iStock.

»Pokazalo se je, da uživanje nekaterih sladil brez sladkorja, kot sta sukraloza in saharin, spreminja bakterije v prebavilih in vodi v razvoj glukozne intolerance,« je za Nutrition Insight povedala Allison Sylvetsky, izredna profesorica vadbe in prehranskih znanosti in glavna avtorica študije.

»Poleg tega analize vnosa hrane med otroki v ZDA kažejo, da tisti, ki uživajo pijače s sladili, skupno zaužijejo več kalorij, kot otroci, ki uživajo le nesladkane pijače, in pa podobno količino dodanega sladkorja kot otroci, ki uživajo sladke pijače.«

Premajhna ozaveščenost vpliva sladil na zdravje

V preteklosti je bila v več študijah pri odraslih ugotovljena povezava med uživanjem sladil in kardiometabolnimi motnjami, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja ter splošna umrljivost, le malo raziskovalcev pa je opazovalo vpliv sladil na zdravje otrok.

Lani poleti je na primer več svetovnih organizacij s področja zdravstva in prehrane, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), izdalo novo oceno vpliva aspartama na zdravje, ki sicer ne kaže nič slabega, vseeno pa ni ravno navdušujoča.

Sladila. Otroci bi morali zmanjšati vnos nizkokaloričnih sladil tako kot tudi vnos sladkorja. Vir slike: Harvard.

Otroci bi morali zmanjšati vnos nizkokaloričnih sladil tako kot tudi vnos sladkorja. Vir slike: Harvard.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) je namreč sladilo zaradi »omejenih dokazov« o rakotvornosti pri ljudeh razvrstila kot »verjetno rakotvorno«.

O zaskrbljenosti znanstvenikov glede vpliva aspartama, sukralose, stevie in drugih na zdravje ljudi se zaenkrat še vedno premalo govori. Medtem pa se sladilna redno uporabljajo v različnih živilih in pijačah, tudi tistih, ki so namenjene otrokom.

»Sladila brez sladkorja so pogosto prisotna v izdelkih, ki se tržijo otrokom, njihova poraba med otroki pa narašča,« je pojasnila Sylvetsky.

»Pričakuje se, da se bo ta trend nadaljeval, saj se v javnem zdravstvu še naprej poudarja zmanjšanje vnosa dodanega sladkorja.«

Glavni razlog, zakaj otroci uživajo umetna sladila, je, da se starši ne zavedajo, da izdelki ta sladila vsebujejo, in da izbirajo določena živila in pijače, ker mislijo, da so bolj zdrava.

Navadna voda še naprej ostaja najboljša izbira pijače. Vir slike: Pixabay.

Navadna voda še naprej ostaja najboljša izbira pijače. Vir slike: Pixabay.

»Ena največjih vrzeli na tem področju je potreba po boljši oceni izpostavljenosti sladilom brez sladkorja. Ker podatki o količini sladil dodanih živilom in pijačam niso javno dostopni, je izpostavljenost težko spremljati, kar je ovira za preučevanje njihovih učinkov,« je dodala profesorica.

Sveže sadje in zelenjava še vedno najboljša izbira

Umetna sladila se že kar nekaj časa prodajajo kot alternativa sladkorju, vendar če takšna sladila prav tako predstavljajo tveganje, kakšna je potem nova alternativa?

Sylvetsky staršem priporoča, naj se osredotočijo na zdravo splošno prehrano svojih otrok in izberejo sveže sadje in zelenjavo ter polnozrnata živila, hkrati pa omejijo živila z visoko vsebnostjo dodanega sladkorja.

Namesto kupovanja sadnih pijač, sladkanih s sladili, naj se starši raje poslužujejo vode ali drugih nesladkanih alternativ.

»Nekateri načini, s katerimi se starši lahko izognejo temu, da bi svojim otrokom ponudili izdelke s sladili so, da pozorno preberejo seznam sestavin na pakiranih izdelkih, otrokom ponudijo navadno vodo in vodi dodajo sveže sadje ali dodajo kanček 100-odstotnega sadnega soka, da bo voda bolj zanimiva,« je pojasnila Sylvetsky. »Zaradi nenehne negotovosti glede njihove vloge v prehrani in naraščajočih dokazov, ki kažejo na možnost škodljivih učinkov na zdravje, je previdnost pri nizkokaloričnih sladilih upravičena – zlasti ko gre za otroke.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice