Skip to content

Evropski kmetje: »Polovica držav članic se sooča s protesti – na EU je, da se odzove na te izredne razmere!«

Največja skupnost evropskih kmetov, Copa-Cogeca, kjer se združujejo kmetijske zadruge in druge organizacije, je v odprtem pismu predsednico Evropske komisije opozorila na težave, s katerimi se srečujejo kmetje po evropskih državah.

Začetek leta so zaznamovali obsežni protesti evropskih kmetov, ki se nadaljujejo tudi v februarju. Najbolj odmevni so tisti v Franciji in Nemčiji, pred nekaj dnevi so se gibanju pridružili tudi španski in italijanski kmetje.

Kmetje želijo opozoriti nase in pritisniti na vlade in Evropsko unijo, da ublažijo okoljska pravila in jih zaščitijo pred naraščajočimi stroški in poceni uvozom.

Kmetje med protestom proti evropski kmetijski politiki v Floriani na Malti 2. februarja. Vir slike: Saltwire.

Kmetje med protestom proti evropski kmetijski politiki v Floriani na Malti 2. februarja. Vir slike: Saltwire.

»Gospodarske obremenitve in birokracija dušijo kmete po vsej EU. V EU imajo na naše kmetije velik vpliv podnebne in geopolitične krize. Vse to ob občutku, da bodo na kmetije naložene še večje omejitve in evropski predpisi, kar bo imelo hude in nepopravljive posledice za proizvodnjo, dohodek in povečanje uvoza z nižjimi okoljskimi in socialnimi standardi,« sta v pismu zapisala predsednika obeh krovnih organizacij, Cope in Cogece, Christiane Lambert ter Lennart Nilsson.

Med drugim od Evropske komisije pričakujejo, da bo v povezavi z Ukrajino vzpostavila sistem, ki bo zagotovil, da se cilji za vse ukrajinske kmetijske proizvode določijo pred vstopom v EU ter da ti proizvodi te cilje tudi dosežejo in ne končajo drugje.

Poleg tega zahtevajo uvedbo uvoznih pragov za vse kmetijske proizvode, za katere velja liberalizacija trgovine, na podlagi letnega ali četrtletnega povprečja za združeni leti 2021 in 2022.

Kmetov pa ne skrbi samo liberalizacija trgovine z Ukrajino, temveč tudi z blokom držav, imenovanim  Mercosur (Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj).

Evropski kmetje. Protesti kmetov pred Parlamentom EU v Bruslju. Vir slike: ParsToday.

Protesti kmetov pred EU parlamentom v Bruslju. Vir slike: ParsToday.

Sporazum med EU in omenjenimi državami je za »večino kmetov v EU nesprejemljiv,« so zapisali. »V tem trenutku bo nenehno prizadevanje za to, da se sporazum sklene, kmetijska skupnost razumela kot dodatno provokacijo in bo povečala zavračanje odločitev, ki jih sprejema Evropska komisija.«

Sestanek z Evropsko komisijo

V četrtek so nekatere organizacije, članice združenj Copa in Cogeca, protestirale v Bruslju. Med temi so se organizacija Fédération Wallonne de l’Agriculture, belgijsko združenje Boerenbond ter delegacija Copa-Cogeca na pobudo belgijskega predsednika vlade Alexandra De Croo sestali s predsednico Komisije Ursulo von der Leyen in nizozemskim predsednikom vlade Markom Ruttejem.

»Evropska kmetijska politika je danes v neuravnoteženosti,« je dejal Lode Ceyssens, predsednik Boerenbond. »Preveč je pravil, ki ne upoštevajo prakse, obveznosti se povečujejo, pravičnega zaslužka za trajnostno pridelane izdelke pa ni. To bo na koncu ogrozilo osnovno nalogo kmetov, pridelavo hrane.«

V Belgiji so se kmetje iz vse Evrope zbrali v glavnem mestu Bruslju. Vir slike: RHC.

V Belgiji so se kmetje iz vse Evrope zbrali v glavnem mestu Bruslju. Vir slike: RHC.

»Poleg tega manjka pravno varen okvir,« je nadaljeval. »Evropa ne bi smela vsakič zlepa dvigniti pogojev, ampak kmetom pomagati, da jih dosežejo. Kmetje se danes ne počutijo slišani in spoštovani. Zgovoren je podatek, koliko mladih kmetov je danes med aktivisti. Sprašujejo se, ali bodo v prihodnje še lahko kmetovali?«

Zato združenje Boerenbond zahteva dolgoročno zaščito strateške oskrbe s hrano. Gre predvsem za poenostavitev in odpravo nepotrebnih pravil, izbiro trgovinske politike, ki odpravlja nelojalno konkurenco manj trajnostnih in cenejših izdelkov iz tretjih držav, ter zaščito prostora za kmetovanje.

Posvet so kmetje označili za dober in konstruktiven prvi korak. Predsednik odbora se je že zavezal, da bo v kratkem pripravil akcijski načrt za upravno poenostavitev. »A pri tem se ne sme ustaviti,« je opozoril Ceyssens. »Če želimo trajnostno pridelavo hrane v Evropi, moramo podpreti naše kmete, namesto da jih obremenjujemo z množico predpisov.«

Proteste v Bruslju je komentiral tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki se tudi sam ukvarja s kmetijstvom. »Današnji protest jeznih kmetov pred EU parlamentom v Bruslju. Tako kot evropski kmetje v več državah, tudi kmetje, ki so bili danes v Bruslju, protestirajo delno proti EU, delno proti svojim vladam, zaradi pretiranih zeleno-ideoloških ukrepov, ki dušijo evropsko kmetijstvo, ki je izredno občutljivo tudi na dvig cen energentov, davkov, in tudi zaradi negativnega vpliva vojne v Ukrajini in posledične liberalizacije uvoza izdelkov iz Ukrajine. Med kmeti se krepi veliko razočaranje, dovolj imajo poslušanja tega, da so krivi za uničenje narave, da bo evropska živinoreja uničila planet Popolnoma jih razumem, saj že dlje časa prav na to opozarjam v parlamentu in se borim proti nerealnim podnebnim ukrepom, ki stiskajo EU ter slovenskega kmeta, in tako ogrožajo tudi prehransko varnost naše celine. Vso politiko, ki kakorkoli vpliva na evropske kmete, kmetijstvo, moramo sprejemati le v dialogu s kmeti. Nič o kmetu brez kmeta!,« je zapisal na družbenem omrežju X.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice